Fokus

Uragan Milton odneo četiri života na Floridi

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

15:54

Uragan Milton odneo četiri života na Floridi
Uragan Milton odneo četiri života na Floridi - Copyright Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Uragan Milton pogodio je danas Atlantski okean nakon što je prošao Floridom, doneo snažan vetar i kišu i izazvao salvu tornada, u kojima su nastradale najmanje četiri osobe.

Oluja je poslednjih sati krenula ka jugu i noćas se spustila na kopno kao oluja treće kategorije u Sijesta Kiju, oko 112 kilometara južno od Tampe, preneo je AP.    

U Sent Petersburgu je palo više od 40 centimetara kiše, što je navelo Nacionalnu meteorološku službu da upozori na pojavu poplava kako u oblasti Tampe, tako i u drugim delovima zapadne i centralne Floride.

Zvaničnici su jutros ponovili da opasnost nije prošla u mnogim delovima Floride, a upozorenja o tropskim olujama su na snazi za veći deo istočno-centralne obale.           

Zvaničnici u teško pogođenim okruzima Hilsboro, Pajnenilas, Sarasota i Li pozvali su stanovnike da ostanu kod kuće, upozoravajući na oborene dalekovode, drveće na putevima, blokirane mostove i poplave.

Zbog oluje veliki deo Floride, sa više od 3,2 miliona domaćinstava i preduzeća je bez struje.

Otprilike 90 minuta nakon što je stigao na kopno, Milton je opao na oluju druge kategorije, da bi rano jutros prešao u oluju prve kategorije, uz vetar brzine od oko 135 kilometara na sat, a napustio je Floridu u blizini Kejp Kanaverala.

Oluja je zahvatila region dve nedelje nakon što je uragan Helen poplavio ulice i kuće na zapadu Floride i uzeo najmanje 230 života širom juga. 

Vlasti su izdale naloge za obaveznu evakuaciju u 15 okruga na Floridi.

Više od 60 odsto benzinskih pumpi u Tampi i Sent Petersburgu je sinoć ostalo bez goriva, navodi se u Karti cena na nacionalnim benzinskim pumpama u SAD GasBadi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet