Fokus

Broj antisemitskih incidenata u SAD na rekordnom nivou

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

20:14

Broj antisemitskih incidenata u SAD na rekordnom nivou
Broj antisemitskih incidenata u SAD na rekordnom nivou - Copyright AP Photo/Nell Redmond

veličina teksta

Aa Aa

U SAD je u godini posle napada palestinskog pokreta Hamas na Izrael 7. oktobra 2023. zabeleženo više od 10.000 antisemitskih incidenata, što je rekordan broj u jednoj godini, pokazuju preliminarni podaci istraživanja Lige za antidefamaciju (ADL).

Ovo je najveći broj incidenata protiv pripadnika jevrejske zajednice koji uključuju zločin mržnje, uvrede, zlostavljanje i vandalizam, koji je ikada zabeležen u jednoj godini otkako je ADL počela da prati takva događanja 1979, prenosi Aksios.

Broj ovakvih incidenata je od 7. oktobra prošle godine do 24. septembra 2024. povećan za više od 200 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Kako navodi Aksios, broj antisemitskih, islamofobičnih i antiarapskih incidenata je drastično skočio širom SAD tokom rata između Hamasa i Izraela koji je postao tačka sporenja na koledžima.

Najmanje 1.200 incidenata dogodilo se u kampusima na koledžima, a 2.000 je zabeleženo u jevrejskim institucijama.

“Američki Jevreji od 7. oktobra nisu imali ni trenutak predaha”, naveo je u saopštenju izvršni direktor ADL Džonatan Grinblat.

On je dodao da su, umesto toga, suočeni sa šokantnim brojem antisemitskih pretnji, kao i sa pozivima na jačanje nasilja prema Izraelcima i Jevrejima.

Posle napada od 7. oktobra, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena ojbavila je seriju novih inicijativa kao odgovor na rastući antisemitizam širom zemlje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet