Fokus

Prvo i jedino suočavanje potpredsedničkih kandidata: Rasprava sa visokim ulozima u kojoj je Vens ostavio bolji utisak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

15:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Njujorku je održana potpredsednička debata između Džej Di Vensa iz Republikanske stranke i Tima Volca iz Demokratske stranke. Kandidati su raspravljali o ekonomiji, imigraciji, pretnjama po demokratiju, pitanju abortusa i o spoljnoj politici. Uprkos oštroj raspravi, Vens i Volc su tokom sat i po vremena debate izbegavali lične uvrede, a najoštrije kritike upućivali su na račun samih predsedničkih kandidata Donalda Trampa i Kamale Haris.

Debata Vensa i Volca mogla bi da ima veći uticaj na birače ove godine, zato što su se Tramp i Haris susreli samo jednom, što nije bio slučaj u prethodnim predizbornim kampanjama. 

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izabrao je Vensa još u julu, na početku Republikanske nacionalne konvencije, samo dan nakon pokušaja atentata. Za razliku od bivšeg potpredsednika Majka Pensa, Vens je Trampu ideološki "srodna duša", čiji fokus na trgovinu i imigraciju odgovara Trampovim glavnim političkim prioritetima.

"Verujem da zaista postoji pretnja po demokratiju u ovoj zemlji. Ali, nažalost, Kamala Haris i Tim Volc ne žele da govore o pretnji demokratiji. To je pretnja cenzurom. Amerikanci odbacuju doživotna prijateljstva zbog neslaganja oko politike. Velike tehnološke kompanije ućutkuju svoje sugrađane. I Kamala Haris kaže da bi želela da cenzuriše ljude koji se bave dezinformacijama umesto da raspravlja i ubeđuje svoje sugrađane. Mislim da je to mnogo veća pretnja demokratiji od bilo čega što smo videli u ovoj zemlji u poslednje četiri godine ili u poslednjih 40 godina", rekao je Vens u debati.

Volcov put do potpredsedničke nominacije, sa druge strane, nije bio toliko predvidiv. Nakon što je aktuelni predsednik Džo Bajden odustao od svoje kandidature, potpredsednica Kamala Haris uskočila je na njegovo mesto i krenula u potragu za saigračem. Volc, guverner Minesote, nije bio vodeći kandidat za taj posao, ali su njegova viralna pojavljivanja na televiziji, to što je republikance nazvao "čudnim" kao i njegova sposobnost da brani liberalnu politiku na umereno prijateljskom jeziku, osvojili Kamalu.

Tanjug AP/Julia Demaree Nikhinson

 

"Mislim da se ovo pitanje rešava na glasačkoj kutiji i rukovanjem kada izgubimo. Ali negirati ono što se dogodilo 6. januara kada je prvi put u američkoj istoriji predsednik ili bilo ko pokušao da poništi izbore i miran prenos vlasti. I evo nas četiri godine kasnije u istom čamcu. Reći ću vam ovo, kada se izbori završe treba da se rukujemo. Na ovim izborima pobednik treba da bude pobednik", rekao je Volc.

Nedeljković: Vens bio koherentniji i jasniji

Komentarišući debatu, Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka za Euronews Srbija kaže da nije siguran da će debata imati presudne uticaje, pogotovo potpredsednička koja je po pravilu manje gledana. Kaže i da ova debata jeste na neki način opravdala pozitivna očekivanja građana zato što je unela jednu dozu pristojnosti u debatnom nametanju u odnosu na predsedničku debatu između Haris i Trampa.

"U tom smislu nosila je nešto pozitivniji ton, razgovori su bili o ključnim politikama koje će kao potpredsednici ili koje će u odnosu na predsedničke kandidate imati ukoliko pobede na izborima 5. novembra. I rekao bih da bi to trebalo da bude suština svakog debatnog nadmetanja i svake politike. Tako da na određeni način mislim da građani Sjedinjenih Američkih Država, a rekao bih i sveta, imaju nešto više razloga za optimizam nego što su imali posle debate predsedničkih kandidata", rekao je on.

Na pitanje koji kandidat je ostavio bolji utisak, Nedeljković kaže da nema nikakve sumnje da je to bio Džej Di Vens iz više razloga.

"Bio je koherentniji, bio je jasniji i suprotno očekivanjima, ni najmanje nije bio nasrtljiv ili agresivan, već je bio miran, staložen i dobro odgovarao na pitanja. Štaviše, mislim da je pre početka debate bio u podređenom položaju zato što je morao da se nosi sa nekim teškim stavovima koje su on i predsednik Donald Tramp iznosili uoči same debate tokom ove kampanje, a i tokom karijere Donalda Trampa. Zapravo, on je morao da odgovara na neka teška pitanja kao što je 6. januar", rekao je on.

Kako kaže, Vens je bio dobar u defanzivnom delu, ali je bio dobar i u ofanzivnom zato što je, za razliku od Trampa, uspeo da veže na neki način Haris za Bajdena i činjenicu a ona jeste na vlasti tri i po godine.

"Uspeo je da postavi jedno pitanje koje je potpuno legitimno u smislu imali ste tri i po godine da realizujete svoje programe, zašto to niste učinili. Ili vaši ekonomski planovi zvuče vrlo dobro, ali ih niste primenili do sada, kako da vam verujem da ćete to učiniti u budućnosti. Sa druge strane, Tim Volc je nešto lošije krenuo sa debatom, nije bio dovoljno jasan, nije bio dovoljno koherentan, kako je debata odmicala, bio je nešto jasniji i mislim da je bolje dopirao do građana Srednjih Američkih Država, ali ipak kao ukupni učesnik debate, odnosno onaj koji je bio pobednik, to za mene svakako jeste Vens, suprotno očekivanjima", navodi Nedeljković.

Na pitanje kako je na debatu uticala, i uopšte na predsedničku kampanju, aktuelna kriza na Bliskom istoku, Nedeljković ističe da to i te kako utiče, te da je i to pitanje jedno na kom se Tim Volc nije najbolje snašao.

Tanjug AP/Julia Demaree Nikhinson

 

"Ovo je po prvi put ja bih rekao u poslednjih 30 godina da spoljnopolitička pitanja imaju značajan uticaj na opredeljenje birača i imaju značajno mesto u samoj debati. Prosto na pitanje da li bi podržali preduhitrujući napad Izraela na Iran, Volc i Vens nisu imali potpuno jasne i određene odgovore, ali treba i reći da kada ste na vlasti i kada ste u nekoj poziciji koju treba da branite, vi imate znatno težu poziciju. Tu poziciju Tim Volc nije na najbolji način uspeo da obrani i nije uspeo da obrani pozicije aktuelne administracije prema Izraelu", kaže Nedeljković.

Kako dodaje, ako pratimo liberalne medije i generalno liberalne krugove Sjedinjenih Američkih Država u poslednje vreme, politika SAD prema Bliskom Istoku, a pogotovo prema Izraelu, karakteriše se rečima "nemoć i impotentnost".

"Mi smo ušli u neku turbulentnu eru savezništva Izraela i SAD, gde Sjedinjene Američke Države, po mom sudu, svojim delovanjem u ovom trenutku prema Izraelu, na neki način gube kredibilitet, a i gube percepciju vlastite moći. Vrlo je teško kada ste partija koja je na vlasti i kada imate situaciju koja se u ovom trenutku dešava i naravno to je podložno za opoziciju, što je u ovom trenutku Republikanska partija, da ponudi neku vrstu kritike, a i kontra rešenja koja bi bila produktivnija od ovih koje imamo sada", zaključio je Nedeljković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet