Fokus

Savković za Euronews Srbija: Plan pobede Volodimira Zelenskog je da se Rusija natera na mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

21:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Glavni svetski događaj ove nedelje je debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U njoj, jedan od najvažnijih gostiju bio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je na marginama zasedanja želeo da pridobije saveznike za svoj plan pobede. Predstavio ga je Džozefu Bajdenu, Kamali Haris i Donaldu Trampu. Nije se dugo čekalo na reakciju Moskve, pošto je predsednik Rusije Valdimir Putin najavio promenu nuklearne doktrine. 

Viši savetnik Isak Fonda Marko Savković rekao je u emisije Euronews Svet da niko zapravo ne zna šta podrazumeva plan pobede koji je predstavio ukrajinski predsednik.

"On još nije predstavljen. Pretpostavlja se da će imati četiri elementa: politički, vojni, diplomatski i ekonomski. I to je za sada sve što se o ovom planu zna. Njega će Zelenski predstaviti Bajdenu, u četiri oka. Videli smo da se on susreo i sa potpredsednicom Haris, i sa Trampom. I sad se može da će i njima neke detalje predstaviti, ali u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da zna", rekao je Savković. 

Euronews

On je dodao da to nije klasičan mirovni plan i da je njegova ideja da se Rusija primora na mir. Prokomentarisao je i današnji sastanak Zelenskog i Trampa.

"Vrlo je interesantno da se on danas ipak sastao sa Trampom. Nije izgledalo da će se to desiti, naročito nakon kritika koje je Tramp uputio. Zelenski je posetio rodni grad predsednika Bajdena u kome se proizvode artiljerijske granate. Zaista deluje kao mešanje u kampanju. Ali očigledno da su bili spremni da pređu preko toga. Jedna i druga strana. Ja sam poslušao šta su rekli u oči svog susreta i tu se vidi jedna želja da se, da tako kažem, okrene novi list, ako je to moguće". 

Ukrajini je odobren paket pomoći od osam milijardi evra, ali ono što Zelenskog najviše zanima je odobrenje, da pre svega Velika Britanija i Amerika daju dozvolu da se NATO oružje koristi duboko u ruskoj teritoriji.

"Već sada Ukrajina raspolaže sa oružjem koji u nekim varijantama može biti oružje dužeg, kažemo, ili dugog dometa. Ali dozvola da se koristi dublje u teritoriji Rusije, se pre svega odnosi na mogućnost, rekao bih, presretanja tih krstarećih bombi koje se ispaljuju duboko zapravo s teritorije Rusije. I one su u ovom trenutku jedna vrsta oružja na koju Ukrajina i nema adekvatan odgovor. Da li bi to predstavljalo u očima Rusije eskalaciju? Svakako da bi. Eskalaciju zbog koje bi Rusija bila spremna da otvori neku novu fazu u ratu, nisam siguran. Mislim da nam je potrebno ipak još malo vremena da donesemo te sudove", rekao je Savković. 

Euronews

 

Prema njegovim rečima, Rusija cilja ukrajinsku energetsko-civilnu infrastrukturu već duže vreme i to je svakako jedna vrsta dodatnog pritiska na stanovništvo Ukrajine koje je već izmoreno ovim dvogodišnjim sukobom. Osvrnuo se i na promenu ruske nuklearne doktrine, koju je nedavno najavio Putin.

"Rusija je već u međuvremenu korigovala zapravo svoju nuklearnu doktrinu. Objavljen je bio jedan dokument u kome se spekuliše na više mesta kako bi Rusija mogla da reaguje u slučaju prvog udara. Koje su to okolnosti pred kojima bi Rusija bila spremna da upotrebi, naročito taktičko nuklearno oružje. Mislim da je sada fokus ipak više na opasnosti da dođe do nuklearnog akcidenta u slučaju da, slučajno ili namerno, bude pogođena neka od nuklearnih elektrana. Jedna se nalazi kod Černobilja, a druga blizu Kurska i ne tako daleko od dejstava u ovom trenutku.

Đurović: Govor Netanjahua u UN propraćen aplauzima i zvižducima

U emisiju se uključila i Jovana Đurović, novinarka Glasa Amerike, koja je u Njujorku pratila debatu 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ona je rekla da se jutros treći po redu obratio izraelski premijer Benjamin Netanjahu i da je njegov izlazak na scenu bio propraćen zvižducima, aplauzima, ali i izlaskom delegacije Turske, koja je napustila salu u oči Netanjahovog govora. 

Euronews

 

"Rekla bih da je Netanjahu bio vidno uzbuđen, a možda pomalo i besan. Svoje izlaganje je počeo od time da uopšte nije hteo da dođe jer mu je zemlja u ratu, ali je rekao da je osetio potrebu da se pojavi za govornicom i odgovori na, kako je rekao, laži koje su iznete o Izraelu za govornicom u Njujorku. On je podvukao da je njegova zemlja u ratu, ali da želi mir i da se bori za život i da ne želi ovaj rat. Međutim, s druge strane, on je negirao da Izrael čini genocid, da izgladnjuje civile u Gazi i čak je otišao korak dalje da tužioce Međunarodnog krivičnog suda, koji su za njim raspisali poternicu zbog ratnih zločina, optuži za antisemitizam", rekla je Đurović i dodala: 

"On je prstom zapravo upirao u Iran kao glavnog neprijatelja i kao zemlju koja podržava sve ove militantne grupe, ne samo u Libanu i Gazi, već i u širem regionu. On je zapravo rekao da se Izrael sa Iranom bori na nekoliko frontova na Bliskom istoku. Interesantno je da je Benjamin Netanjahu sve ove ratove i celu ovu situaciju postavio u kontekst dobra i zla, odnosno kletve i blagoslova".

Euronews

Situacija u Bejrutu i sukob sa Hezbolahom

Iz Bejruta nam se večeras javio Nadim Šehadi, libanski ekonomista i viši saradnik Chatham House.  Gospodine Šehadi, pre svega, kako je živeti u Bejrutu tokom protekle nedelje? Posle govora Netanjahua, usledio je još jedan napad na Bejrut.
 
"Ja sam u planinama iznad Bejruta i mogu da vidim velike eksplozije u južnim predgrađima. Nije potpuno jasno sada šta se desilo tamo.  Priča se da su pogodili štab Hezbollah-a i da je nekoliko lidera bilo tamo i da je mnogo civilnih žrtava. Međutim, nisam siguran šta je najnoviji razvoj događaja", rekao je Šehadi.

Euronews

 

"Očigledno, prekid vatre koji je jutros najavljen, ne radi. Ne funkcioniše. Videli smo ovo, ja sam to video sa prozora. Dakle, neuspeh je potpun. I ja mislim da je to neuspeh. Benjamin Netanjahu i Hasan Nasralah žele da se unište međusobno. Nema smisla niti načina da bude kompromisa. Mislim da treba da bude  šira inicijativa i intervencija  iz regiona  i iz međunarodne zajednice  da bi se uspostavile  neophodne garancije i prekinula borba. Da bi se pronašlo rešenje, jer ne vidim da može da se postigne bilateralni sporazu između Hezbolaha i Izraela", poručio je Šehadi.

Euronews

 

Komentari (0)

Svet