Fokus

Kopnena invazija Izraela na Liban: Koliko je izvesna, šta bi njome trebalo da se postigne i koliko bi mogla da traje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

11:12

Kopnena invazija Izraela na Liban: Koliko je izvesna, šta bi njome trebalo da se postigne i koliko bi mogla da traje?
AP/Hussein Malla - Copyright AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vojska pogodila je više od 1.600 ciljeva Hezbolaha u Južnom Libanu i u dolini Beka na istoku Libana. Samo u današnjim napadima poginulo je više od 50 ljudi. Hezbollah je raketirao sever Izraela, a sirene za uzbunu oglasile su se i u Tel Avivu. Od ponedeljka u Libanu je raseljeno 90.000 ljudi. Izraelski napadi su priprema za moguću kopnenu ofanzivu na Liban, rekao je Herci Halevi, glavni komandant Izraelske vojske. 

Izraelska vojska je saopštila da je izvršila napade na 60 pozicija Hezbolaha širom Libana, posebno na obaveštajnu službu i njenu infrastrukturu. Napadi su izvedeni na jug zemlje i dolinu Beka na istoku. Iz severne komande IDF-a kažu da su njihove snage spremne na sve. 

"Operacija Severne strele je nanela značajnu štetu oružanim kapacitetima Hezbolaha. Naneli smo i veliku štetu njihovim komandantima. Moramo biti spremni na manevre i akciju", rekao je Halevi. 

Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

 

Hezbolah tvrdi da se odupire izraelskoj agresiji i da su sve akcije usmerene na solidarnost sa Palestincima. Predsednik Irana kaže da ta zemlja ne želi opšti rat i kritikuje Izrael, dok vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnej, veruje da pobeda pripada Hezbolahu. 

"Izraelci su neke važne članove Hezbolaha načinili mučenicima. Bez sumnje, šteta je naneta Hezbolahu, ali to Hezbollah neće baciti na kolena. Ljudski i organizacioni kapaciteti su previše snažni da bi bili slomljeni na takav način", rekao je Hamnej.

Kao odgovor na izraelsko bombardovanje, Hezbolah je uzvratio raketnim napadima na sever Izraela, gde je pričinjena značajna materijalna šteta, ali i na Tel Aviv. Projektili iznad drugog najvećeg izraelskog grada presrela je protivvazdušna odbrana. Usled raketne razmene, deo stanovnika Haife na severu Izraela provodi vreme u skloništima, a bolnice su premeštene u podzemne objekte. 

Euronews
Gost Euronews Srbija bio je profesor dr Gordan Akrap, stručnjak za bezbednost i vojni analitičar iz Hrvatske. Akrap je govorio koliko je izraelska invazija izvesna, šta bi njome trebalo da se postigne i koliko bi ona mogla da traje, s obzirom na prethodna iskustva Izraela.

"Ako se prisetimo nedavnog sukoba mišljenja između premijera Netanjahua i vojnog vrha Izraela pre dva meseca po nastavku aktivnosti na području Gaze, kad je vojni vrh rekao jedno, a premijer Netanjahu odgovorio da je Izrael država sa vojskom, a ne vojska sa državom, onda možemo shvatiti da je bez obzira na vojne poruke, politika ta koja bi trebala biti u demokratskim državama koja određuje to i kako će vojska raditi. U svakom slučaju ne treba smetnuti s uma da vojne snage mogu biti upotrebljene u smislu planiranja i izvođenja kopnenih operacija. Vojska i treba da planira takve stvari, ali politika je ta koja odlučuje", rekao je Akrap.

On je dodao da je jedan od razloga zbog čega je Izrael sada pokrenuo ovu snažnu operaciju, prvo kako bi otvorio takozvanu bafer zonu na jugu Libana. 

"I to je sada određena pozicija u kojoj je sasvim sigurno prednost ima Izrael, s obzirom na snagu, s obzirom na moć, dok s druge strane Hezbolah trpi ozbiljne gubitke i pitanje je koliko dugo može nastaviti da vodi rat ovog niskog intenziteta bez zapovedne strukture. Znamo i sami da je od pre 15 dana komandna  struktura na visokom i srednjem nivou Hezbolaha praktno desetkovana", rekao je Akrap.

"Sukob neće eskalirati i preliti se na region"

Prema njegovim rečima, u pitanju je ozbiljna i dugotrajno planirana obaveštajna operacija koju je izvela kompletna obaveštajna zajednica Izraela, ne samo Mosad, jer on nema mogućnosti da izvede tehnološke promene na uređajima. 

"Mosad je verovatno organizovao ceo proces distribucije i dostave Hezbolahu kompromitujućih uređaja kako bi prikrili njihovu stvarnu namenu i njihov stvarni projekat. Mislim da je to deo cele obaveštajne zajednice. S druge strane, Hezbolah je prekinuo mobilnu komunikaciju znajući sposobnosti Izraela u digitalnoj i tehnološkoj oblasti. Prešao je na jednostavne sisteme za razmenu podataka i informacija, međutim oni su kompromitovani od strane Izraela na način da su naoružani. Isto kao što su ti dojavljivači i pejdžeri bili naoružani, tako su uređaji za komunikaciju na kratke udaljenosti, takozvani voki-tokiji bili kompromitovani". 

Dodao je da je ova akcija desetkovala vojni vrh Hezbolaha i da se sada dovodi u pitanje njegova sposobnost. Vojska bez zapovedništva, pogotovo najvišeg i upravljačkog, nema velikih mogućnosti u jednom otvorenom ratu sa izraelskim oružanima snagama, istakao je Akrap. 

Smatra da ovaj sukob neće eskalirati i preliti se na region.

"Kad pogledate celu situaciju u regionu i kad vidite da Saudijska Arabija, Egipat i Jordan, tri ključne arapske države, sunitske, ne reaguju praktično, prećutno odobravaju Izraelu da se suoči sa šiitskim Hezbolahom i bivšim sunitskim Hamasom koji se odmetnuo i krenuo na šiitsku stranu, onda vam je sigurno da se stvaraju dovoljne kockice da se može zaključiti da Izrael ima podršku brojnih arapskih zemalja u suočavanju sa Hezbolahom i sa Hamasom. To dugotrajno postojanje Hamasa i Hezbolaha kratkoročno i dugoročno remeti napore, pogotovo Saudijske Arabije, znajući da će uskoro ostati bez nafte i plina, u vremenu od 30 do 50 godina, da egzistira na način da privuče investitore u druge oblike ulaganja. Međutim, novac, i oni to sami znaju, ne ide tamo gde ima novih napetosti, gde ima pretnji, pogotovo gde ima verski motivisanog radikalizma i terorizma. Zato se nadam da, koliko dođe do određenih slučajeva kopnene invazije Izraela na jug Libana, da neće doći do snažnijeg prelivanja krize izvan tog područja, pogotovo kad govorimo o poziciji Irana", zaključio je Akrap.

Komentari (0)

Svet