Fokus

Japanski premijer Fumio Kišida: Uloga UN vitalnija nego ikad

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2024

-

23:10

Japanski premijer Fumio Kišida: Uloga UN vitalnija nego ikad
Tanjug/AP/Frank Franklin II - Copyright Tanjug/AP/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas na Samitu o budućnosti u okviru Generalne skupštine UN u Njujorku da je ključno zaštititi interese "sadašnjih i budućih generacija" uprkos različitim vrednostima.

Prvo, vladavina prava mora da se održava u skladu sa Poveljom UN, rekao je on, dodajući da se "promena silom ne može tolerisati u ovom svetu".

Prema njegovim rečima, kao drugo, odbrana ljudskog dostojanstva je najvažnija i nijedna država ne može sama da se izbori sa siromaštvom, klimatskim promenama i drugim krizama.

Treće, rekao je Kišida, "moramo uložiti odlučan napor" da ulažemo u ljude i njihovu bezbednost, posebno za najmlađe generacije.

Nuklearno razoružanje, takođe, mora biti prioritet, a Japan ostaje posvećen promovisanju realnih i praktičnih napora ka oslobađanju sveta od nuklearnog oružja, istakao je on.

Reforma Saveta bezbednosti je još jedan prioritet za Japan, rekao je on, ističući da je "vreme za zajedničku odgovornost i istinsku solidarnost.

"Uloga UN je vitalnija nego ikad", naglasio je Kišida.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas je počeo dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sednice.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet