Fokus

Rekordne količine kiše u Japanu: Poginula jedna osoba, više od 10 se vodi kao nestalo

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

13:00

Rekordne količine kiše u Japanu: Poginula jedna osoba, više od 10 se vodi kao nestalo
Rekordne količine kiše u Japanu: Poginula jedna osoba, više od 10 se vodi kao nestalo - Copyright Tanjug AP/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jedna osoba je poginula, a više od 10 se vodi kao nestalo u kišama bez presedana koje su pogodile poluostrvo Noto u centralnoj japanskoj prefekturi Išikava, region koji je 1. januara pogodio snažan zemljotres.

Naređena je evakuacija desetina hiljada ljudi, a bez struje je više od 6.000 domaćinstava, prenosi Rojters. Japanska Meteorološka služba izdala je za područje opštine Vađima na poluostrvu Noto hitno upozorenje na obilnu kišu.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

Više od 120 milimetara kiše tokom jednog sata palo je jutros u oblasti Vađima, što su najobilnije padavine do sada zabeležene u tom regionu, navodi Kjodo. Opštinske vlasti saopštile su da se 10 osoba vodi kao nestalo u Vađimi, a da je jedna osoba smrtno stradala u gradu Suzu u istom regionu.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

Vatrogasna služba u severnom delu pogođene oblasti navela je da su tri osobe nestale u nabujalim rekama. Služba zadužena za obnovu regiona Noto posle zemljotresa saopštila je da su četiri osobe nestale u odronu na gradilištu tunela u Vađimi.

Tanjug AP/Kyodo News via AP

 

Poplavljeno je hiljade kuća, a mediji navode da je jedna osoba živa zatrpana u odronu.
Vlasti su saopštile da se izlilo 16 reka. Guverner Išikave Hiroši Hase pozvao je stanovnike da postupaju "u skladu sa predviđenom opasnom situacijom", s obzirom na to da su u nekim oblastima konstrukcije slabe posle snažnog zemljotresa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet