Fokus

Skup život izveo građane na ulicu: Na Martiniku posle nasilnih protesta zabranjena okupljanja na javnim mestima

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2024

-

11:55

Skup život izveo građane na ulicu: Na Martiniku posle nasilnih protesta zabranjena okupljanja na javnim mestima
Skup život izveo građane na ulicu: Na Martiniku posle nasilnih protesta zabranjena okupljanja na javnim mestima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prefekt Martinika Žan-Kristof Buvije doneo je ukaz o zabrani demonstracija, uličnih okupljanja i drugih protestnih skupova u For de Fransu i trima drugim opštinama na tom ostrvu do ponedeljka ujutro, objavili su danas francuski mediji. Ukaz je donet u petak, posle nekoliko noći nasilnih protesta u ostrvskim gradovima, navodi Figaro.

Na Martiniku su tenzije pojačane proteklih dana, a od početka septembra na tom ostrvu je aktivan pokret protiv skupog života. Iako je uveden delimični policijski čas, noć između četvrtka i petka ponovo je bila burna, a četiri osobe su privedene, saopštile su vlasti.

Najavljeno je da će narednih dana biti organizovan novi okrugli sto na temu skupog života. Figaro ukazuje na velike razlike u cenama na Martiniku i u samoj Francuskoj, pri čemu su na Martiniku cene prehrambenih proizvoda, kako list navodi, veće za čak 40 odsto.

Na tom karipskom ostrvu  i francuskoj prekomorskoj teritoriji sa 350.000 stanovnika, 44.300 domaćinstava, odnosno 27 odsto stanovništva, 2020. godine je živelo ispod praga siromaštva, što je za oko 12 odsto više nego na teritoriji same Francuske, navodi list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet