Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskom napadu na Bejrut poginulo 37 osoba, i dalje se traga za nestalima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/09/2024

-

08:51

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskom napadu na Bejrut poginulo 37 osoba, i dalje se traga za nestalima
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU U izraelskom napadu na Bejrut poginulo 37 osoba, i dalje se traga za nestalima - Copyright Tanjug/Ap/Felipe Dana/Hassan Ammar/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 12 osoba je poignulo, dok je 66 povređeno u vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta, saopštilo je juče libansko Ministarstvo zdravlja. Izraelska vojska je saopštila da je izvela "ciljani napad" u kojem tvrde da su ubili visokog zvaničnika Hezbolaha Ibrahima Akila. U međuvremenu, portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Izrael nije obavestio Vašington pre nego što je izvršen napad u Bejrutu. Podsetimo, prvi napad na Hezbolah bio je pre nekoliko dana kada je na hiljade pejdžera istovremeno eksplodiralo, dok su dan kasnije eksplodirali i voki-tokiji koje su koristili pripadnici ove militantne grupe.

Ključni događaji:

  • Najmanje 12 mrtvih i 66 ranjenih u izraelskom napadu na Bejrut
  • U izraelskom napadu na Bejrut ubijen visoki komandant Hezbolaha
  • Kirbi: Izrael nije obavestio Vašington pre napada na Bejrut
  • Najmanje 27 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

21.20 Libanski premijer Mikati otkazao odlazak na GS UN nakon napada Izraela

Libanski premijer Nadžib Mikati otkazao je odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija i osudio "užasne masakre" nakon smrtonosnih napada u Libanu za koje je okrivio Izrael. Mikati je u saopštenju naveo da je otkazao svoje putovanje "u svetlu razvoja događaja povezanih sa izraelskom agresijom na Liban", nakon što je ove nedelje Izrael napao južna predgrađa Bejruta i uređaje koje je koristio Hezbolah, za koje je, takođe, okrivio Izrael, prenela je Al Arabija njuz.

20.10 U izraelskom napadu na Bejrut poginulo 37 osoba, i dalje se traga za nestalima

U izraelskom vazdušnom napadu na komandante Hezbolaha u predgrađu Bejruta izvedenom u petak poginulo je najmanje 37 ljudi, uključujući troje dece i sedam žena, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja, a spasioci i danas tragaju za ljudima nestalim u ruševinama.

Hezbolah je saopštio da je 16 njegovih članova, uključujući visokog lidera Ibrahima Akila i još jednog vrhovnog komandanta Ahmeda Vahbija, poginulo u najsmrtonosnijem napadu tokom skoro godinu dana sukoba sa Izraelom, preneo je Rojters.

Associated Press

19.36 Izrael izveo više od 110 vazdušnih napada za sat vremena na jug Libana

Izraelska avijacija izvela je danas 111 vazdušnih napada na Liban za sat vremena, između 13.30 i 14.30 časova po lokalnom vremenu, prenose libanski mediji. Serija vazdušnih napada izvedena je na oblasti u Nabatiju, Iklim al-Tufi i Zapadnoj Beki, javila je agencija NNA.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su ranije saopštile da je u južnom Libanu pogođeno oko 180 ciljeva, preneo je CNN.

Izraelske vazduhoplovne snage su "pogodile hiljade lansernih cevi koje su bile spremne za delovanje prema izraelskoj teritoriji", saopštile su IDF.

18.08 Saliven: Izraelsko ubistvo lidera Hezbolaha dobar ishod

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je danas da je zabrinut zbog eskalacije nasilja između Izraela i Libana, ali da je izraelsko ubistvo visokog lidera Hezbolaha Ibrahima Akila "dobar ishod".

"Ta osoba ima američku krv na svojim rukama", rekao je Saliven novinarima i dodao da je Akil bio "neko za koga su SAD davno obećale da će učiniti sve što je u njihovoj moći da bude izveden pred lice pravde", prenosi Times of Israel.

15.37 Najmanje 22 osobe poginule, 30 ranjenih u izraelskom vazdušnom napadu na školu u Gazi

Najmanje 22 osobe su poginule danas u izraelskom vazdušnom napadu na školu Al-Falah u kojoj su se nalazila raseljena lica, u naselju Al-Zejtun, južno od grada Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U saopštenju se dodaje se da je u napadu ranjeno još 30 osoba, preneo je AP. Izraelska vojska je saopštila da je danas izvela vazdušni napad na grupu Hamasovih operativaca u komandnoj prostoriji koja se nalazila u okviru bivše škole u ​​gradu Gazi.

profimedia

 

Prema saopštenju izraelske vojske, Hamas je koristio školu Al-Falah u naselju Zejtun za planiranje i izvođenje napada na izraelsku vojsku i teritoriju Izraela. Izraelska vojska je optužila Hamas da "sistematski" koristi civilne lokacije za terorističke akcije. Teroristička organizacija Hamas sistematski krši međunarodno pravo delujući unutar civilne infrastrukture, dodala je vojska.

12.45 Hamnei: Izrael čini "besramne zločine" nad decom

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je danas da Izrael čini "besramne zločine" nad decom, ne nad borcima. On je pozvao na unutrašnju snagu među muslimanima radi iskorenjivanja, kako je naveo, "malignog kancerogenog tumora iz Palestine", prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

Izjava Hamneija usledila je dan nakon izraelskog vazdušnog napada na libansku prestonicu Bejrut, u kojem je, prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja, ubijena 31 osoba, među kojima troje dece i sedam žena.

12.01 Wafa: Najmanje 13 civila ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na školu u Gazi

Najmanje 13 civila ubijeno je danas u izraelskom vazdušnom napadu na školu u kojoj se nalaze raseljena lica u naselju Al-Zejtun, južno od grada Gaze, prenosi palestinska agencija Wafa.

profimedia

 

Dodaje se da su desetine civila zadobili različite povrede u napadu na školu Al-Falah u istom naselju. Izraelska vojska je saopštila da je danas izvela vazdušni napad na grupu Hamasovih operativaca u komandnoj prostoriji koja se nalazila u okviru bivše škole u ​​gradu Gazi, prenosi RTajms of Izrael.

profimedia

 

11.45 Liban: U izraelskom napadu na Bejrut ubijena najmanje 31 osoba, među njima troje dece

U izraelskom vazdušnom napadu izvedenom u petak na predgrađe Bejruta ubijena je najmanje 31 osoba, među kojima troje dece i sedam žena, saopštilo je danas libansko Ministarstvo zdravlja. U prethodnom saopštenju, Ministarstvo je navelo da je u tom napadu ubijeno najmanje 12 osoba, a da je 66 ljudi ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju.

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i toki-vokiji članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

09.06 Dižarik: Region na ivici katastro

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održao je hitnu sednicu posle izraelskih vazdušnih napada na Bejrut i južni Liban, a portparol UN Stefan Dižarik upozorio je da se taj region sada nalazi "na ivici katastrofe", objavljeno je na zvaničnom sajtu UN.

Sednica je održana nakon što je pojačana prekogranična razmena vatre između libanske grupe Hezbolah i izraelskih snaga, i dva dana nakon smrtonosnih eksplozija bežičnih uređaja pripadnika Hezbolaha, u kojima je poginulo 37 ljudi. 

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Nastavak nasilja između Izraela, sa jedne strane, i Hezbolaha i Hamasa, sa druge, mogao bi da razbukti razoran regionalni sukob, upozorile su Ujedinjene nacije, nakon što je u jučerašnjem izraelskom napadu na Bejrut ubijeno najmanje 14 ljudi, uključujući visoke komandante Hezbolaha, a ranjeno 66.

Zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo izjavila je na sednici SB UN da postoji "opasnost od razbuktavanja situacije do čak mnogo većih razmera", prenosi Gardijan.

08.50 Hezbolah objavio imena 14 pripadnika te grupe ubijenih u izraelskom napadu na Bejrut

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je imena 14 svojih pripadnika koji su ubijeni u jučerašnjem izraelskom vazdušnom napadu na libansku prestonicu Bejrut, zajedno sa komandantom grupe Ibrahimom Akilom, čiju je smrt Hezbolah ranije potvrdio.

Jedan od poginulih je Ahmed Vahabi, za koga je takođe navedeno da je komandat i da je rukovodio glavnom jedinicom za obuku ove militantne grupe, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je ranije jutros potvrdio da je ubijen visoki vojni zapovednik te libanske grupe, Ibrahim Akil. U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska saopštila je juče da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

08.45 Hezbolah potvrdio da je ubijen visoki komandant te grupe Ibrahim Akil

Hezbolah je rano jutros potvrdio da je ubijen visoki vojni zapovednik te libanske grupe, Ibrahim Akil. U saopštenju Hezbolaha navedeno je da je ubijen "jedan od vrhovnih vođa" te grupe, ali nisu izneti detalji, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Hezbollah Military Media vía AP

 

Izraelska vojska i neimenovani bezbednosni izvor u Libanu naveli su da je Akil ubijen u izraelskom napadu na Bejrut u petak. Palestinska militantna grupa Hamas izrazila je žaljenje zbog ubistva Akila, opisujući to kao "zločin i ludost", za koje će, kako je navedeno, "Izrael platiti cenu".

08.40 Izraelski vojnici bacali tela sa krovova, Bela kuća ocenila to veoma uznemirujućim

Izraelski vojnici gurnuli su četiri očigledno beživotna tela sa krovova tokom racije u gradu Kabatija na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, navodi novinar Asošiejted presa koji se nalazio na licu mesta, a može se videti i na video snimcima koje je AP dobio.

Grupe za zaštitu ljudska prava navode da video snimci pružaju nove dokaze o tome kako Izrael rutinski koristi prekomernu silu protiv Palestinaca.

Izraelska vojska je u saopštenju za AP navela da se incident, za koji je rekla da će biti razmotren, "ne poklapa sa (njenim) vrednostima i očekivanjima (od njenih) vojnika".

Portparol Bele kuće ocenio je to "veoma uznemirujućim" i rekao da se Izrael obavezao da će istražiti ponašanje vojnika.

08.30 Kirbi: Izrael nije obavestio Vašington pre napada na Bejrut

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi sinoć je rekao da Izrael nije obavestio Vašington pre nego što su izraelske snage izvršile napad u Bejrutu ranije u toku dana.

On je pozvao američke državljane da ne idu u Liban ili da napuste tu državu, ukoliko se trenutno nalaze tamo, prenosi Reuters.

Kirbi je takođe ponovio da administracija predsednika Džoa Bajdena nastoji da izbegne eskalaciju na Bliskom istoku, ne komentarišući današnji smrtonosni napad na libanski prestonicu.

Associated Press

08.10 Najmanje 12 mrtvih i 66 ranjenih u izraelskom napadu na Bejrut

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 ljudi, a 66 ih je ranjeno, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, prenosi AP.

Izraelska vojska saopštila je da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

Izrael je potom potvrdio da je ubijen visoki zvaničnik Hezbolaha Ibrahim Akil.

 

Komentari (0)

Svet