Fokus

Tramp podržao navodnu teoretičarku zavere nakon kritika zbog pojavljivanja sa njom

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2024

-

23:33

Tramp podržao navodnu teoretičarku zavere nakon kritika zbog pojavljivanja sa njom
Tramp podržao navodnu teoretičarku zavere nakon kritika zbog pojavljivanja sa njom - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp danas je izjavio da je navodna teoretičarka zavere Lora Lumer snažna osoba sa jakim mišljenjem, nakon što je naišao na kritike zbog pojavljivanja sa njom na komemoraciji napada 11. septembra.

''Ona je jaka osoba, ima čvrsto mišljenje“, rekao je Tramp novinarima u svom golf klubu u Južnoj Kaliforniji, dodavši da je Lumer osoba slobodnog duha.

Ona se pojavila na njegovoj debati u Filadelfiji u utorak protiv demokratske rivalke Kamale Haris, a zatim u Njujorku u sredu na komemoraciji povodom napada 11. septembra 2001. godine, prenosi Rojters.

Lumer je prethodne godine sugerisala da su ti napadi organizovani unutar SAD i tu teoriju promovisala na društvenim mrežama, a nedavno je u intervjuu za CNN izjavila da su ih počinili ''islamski teroristi''.

Ona je, ranije ove nedelje, na mreži X poručila da će, ukoliko pobedi Haris, koja je indijskog porekla, ''Bela kuća mirisati na kari''.

Tramp je danas rekao da nije upoznat sa prethodnim izjavama Lumer, koja ima više od 1,2 miliona pratilaca na mreži X.

Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer osudila je izjave Lumer o Haris kao "rasistički otrov" i kritikovala Trampa zbog saradnje sa njom.

Nekoliko istaknutih republikanaca koji podržavaju Trampa, uključujući predstavnicu Mardžori Tejlor Grin i senatore Lindzi Grejem i Tom Tilis, takođe su osudili Lumer nakon njenog komentara o Haris. Tilis je danas poručio da je Lumer ''luda teoretičarka zavere'' čiji je cilj ''da podeli republikance“.

Lumer se dva puta neuspešno kandidovala za Kongres, a dugo je u javnosti iznosila svoje antimuslimanske stavove, što je dovelo do zabrane njenog naloga na mreži X, piše britanska agencija.

Kada je biznismen Ilon Mask kupio tu kompaniju 2022, odluka o blokadi njenog naloga je poništena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet