Fokus

Papa Franja pozvao na okončanje plemenskog nasilja u Papui Novoj Gvineji

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2024

-

10:37

Papa Franja pozvao na okončanje plemenskog nasilja u Papui Novoj Gvineji
Papa Franja pozvao na okončanje plemenskog nasilja u Papui Novoj Gvineji - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja danas je, u okviru dvanaestodnevne posete Aziji i Okeaniji, otputovao iz prestonice Papue Nove Gvineje u posetu katolicima u gradu Vanimo, koji se nalazi u udaljenoj džungli blizu granice sa Indonezijom, noseći lekove i igračke.

On je pohvalio rad lokalnih crkvenih lidera i pozvao na okončanje međuplemenskih rivalstava i nasilja, koji su česta i smrtonosna pojava u Papui Novoj Gvineji, prenosi AP.

Papa je apelovao na ljude da budu dobri jedni prema drugima kako bi se okončale lične, porodične i plemenske podele.

Dodao je da će dobrota pomoći da se istera "strah, sujeverje i magija iz srca ljudi", da se "stavi tačka na destruktivna ponašanja kao što su nasilje, neverstvo, eksploatacija, zloupotreba alkohola i droga, zla koji zatvaraju i oduzimaju sreću našoj braći i sestrama, čak i u ovoj zemlji”.

Papu Franju je ispred katedrale u Vanimu dočekalo oko 20.000 ljudi, nakon čega je održana misa.
Ranije, on je na stadionu u Port Morsbiju održao misu pred 35.000 ljudi.

''Vi koji živite na ovom velikom ostrvu u Tihom okeanu možda ste ponekad o sebi razmišljali kao o dalekoj i udaljenoj zemlji, koja se nalazi na rubu sveta. Ipak, danas Gospod želi da vam se približi, da sruši udaljenosti, da vam stavi do znanja da ste u središtu njegovog srca i da mu je svako od vas važan”, poručio je papa u prestonici ove ostrvske zemlje.

U Papui Novoj Gvineji živi oko 2,5 miliona katolika, prema vatikanskim podacima, a oni uz hrišćanstvo praktikuju i tradicionalna verovanja, uključujući animizam i magijske obrede. Poglavar Rimokatoličke crkve je prethodno boravio u Indoneziji, u okviru svoje dvanaestodnevne ture po Aziji i Okeaniji, gde je pozvao na međureligijski dijalog u cilju borbe protiv ekstremizma.

Papa će napustiti Papuu Novu Gvineju u ponedeljak, nakon čega odlazi u posetu Istočnom Timoru i Singapuru, pre povratka u Rim 13. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet