Fokus

U Alžiru se danas održavaju prevremeni predsednički izbori

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2024

-

08:44

U Alžiru se danas održavaju prevremeni predsednički izbori
U Alžiru se danas održavaju prevremeni predsednički izbori - Copyright AP/ Fateh Guidoum

veličina teksta

Aa Aa

U Alžiru se danas održavaju prevremeni izbori, na kojima učestvuju tri kandidata, a najvećim favoritom smatra se aktuelni predsednik Abdelmadžid Tebune. Konkurenti su mu Hasani Šerif Abdelali, umereni islamistički lider pokreta Društva za mir i Jusef Aučiče, lider sekularnig Fronta socijalističkih snaga (FFS).

Kako navodi Ađencija nova, očekuje se da će Tebune osvojiti još jedan mandat zbog podrške četiri stranke koje drže većinu u alžirskom parlamentu. Njegova pobeda bi dovela do jačanja izvoza energenata iz zemlje i sprovođenja ograničenih ekonomskih reformi, uz održavanje subvencija i čvrste kontrole nad unutrašnjim previranjima, piše Rojters.

Nakon izborne kampanje, koja je počela sredinom avgusta, otpočela je trodnevna izborna tišina, u skladu sa alžirskim zakonom. Tokom kampanje nije bilo predsedničkih debata, a kandidati su predstavljali svoje  političke programe na skupovima.

Kampanja je protekla u relativno mirnoj atmosferi, za razliku od izbora 2019. godine, obeleženih tenzijama i demonstracijama, navodi italijanska agencija. U to vreme, 62 odsto birača je bojkotovalo glasanje, a sada su sva tri kandidata pozvala na visoku izlaznost.

Birališta se otvaraju u osam časova, a zatvaraju u 19 sati po lokalnom vremenu.

Komentari (0)

Svet