Fokus

Kompanija HP tuži firmu britanskog milijardera Linča za tri milijarde funti

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

07:12

Kompanija HP tuži firmu britanskog milijardera Linča za tri milijarde funti
Tanjug AP/Salvatore Cavalli - Copyright Tanjug AP/Salvatore Cavalli

veličina teksta

Aa Aa

Američka tehnološka kompanija "Hjulit Pakard" ("Hewlett Packard") saopštila je danas da će nastaviti s pravnim postupkom protiv firme pokojnog britanskog milijardera Majka Linča i "ići do kraja" ne bi li uspela da dobije tri milijarde funti (3,6 milijardi evra) odštete.

Kompanija je zatražila kompenzaciju na osnovu tvrdnji da je Linč, suosnivač britanske tehnološke firme "Otonomi" (Autonomy), preuveličao vrednost te kompanije, prodate HP-u, preneo je Skaj njuz.

Firma HP je dobila građansku tužbu Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva protiv Linča 2022. godine, nakon što je optužila njega i njegovog bivšeg finansijskog direktora Sušovana Huseina za prevaru u vezi sa preuzimanjem softverske kompanije u vrednosti od blizu 8,37 milijardi funti (10 milijardi evra) tokom 2011. godine.

Linč (59) i njegova ćerka Hana (18) poginuli zajedno sa još petoro ljudi nakon što je njegova luksuzna jahta prošlog meseca potonula kod obala Sicilije. Petnaest drugih je preživelo, uključujući Linčovu udovicu, Anđelu Bakares, koja bi sada mogla da bude odgovorna za odštetu.

"Hjulit Pakard" je 2022. godine naveo da je sudija Višeg suda Engleske presudio kako je kompanija bila prilično uspešna u tužbama za građansku prevaru protiv Linča i Huseina.

Ročište u vezi sa zahtevom z ina naknadu štete održano je u februaru 2024. godine i odluka sudije s tim u vezi trebalo bi da stigne u dogledno vreme, navodi britanski medij.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet