Fokus

Nigerija: Nakon masovnih protesta vlasti pokrenule suđenje za izdaju protiv 10 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2024

-

14:38

Nigerija: Nakon masovnih protesta vlasti pokrenule suđenje za izdaju protiv 10 osoba
Nigerija: Nakon masovnih protesta vlasti pokrenule suđenje za izdaju protiv 10 osoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon prošlomesečnih protesta širom Nigerije na koje su izašle desetine hiljada ljudi nezadovoljnih zbog porasta troškova života, vlasti te zemlje danas su optužile 10 osoba za izdaju i planiranje pobune u vojsci.

Protesti su naišli na smrtonosni odgovor bezbednosnih snaga, a prema podacima organizacije Amnesti Internešenal najmanje 13 osoba je poginulo iako su bezbednosne snage ranije negirale upotrebu smrtonosne sile, preneo je Rojters.

"Desetorica muškaraca danas su dovedena u Vrhovni sud u Abudži gde su se izjasnili da nisu krivi, međutim, ako ih sud proglasi krivima mogu se suočiti sa smrtnom kaznom", izjavio je advokat za ljudska prava.

Državni tužioci su u sudskim dokumentima u koje je Rojters imao uvid naveli da su protestanti nameravali da destabilizuju Nigeriju i da su "kovali plan da počine krivično delo, odnosno izdaju".

Tužilaštvo je takođe iznelo pet drugih optužbi protiv okrivljenih uključujući podsticanje vojske na pobunu, paljenje vladinih zgrada i narušavanje javnog reda.

Advokati optuženih su tražili privremeno oslobađanje optuženih uz kauciju, a organizacija Amnesti Internešenal je zatražila od vlade Nigerije da bezuslovno oslobodi sve osobe uhapšene tokom protesta.

Komentari (0)

Svet