Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Palestinski mediji: U izraelskim napadima na Zapadnoj obali poginulo 10 Palestinaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/08/2024

-

08:16

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU  Palestinski mediji: U izraelskim napadima na Zapadnoj obali poginulo 10 Palestinaca
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Palestinski mediji: U izraelskim napadima na Zapadnoj obali poginulo 10 Palestinaca - Copyright Tanjug/AP/Israeli Def For/Eu Union Operation Aspides/Majdi Mohammed/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

U izraelskim vazdušnim napadima širom Pojasa Gaze poginulo je najmanje 18 osoba, među kojima osmoro dece. Izraelske oružane snage IDF oslobodile su juče izraelskog taoca iz tunela u južnom delu Pojasa Gaze, objavila je vojska. Veruje se da se sada 104 od 251 taoca koje je 7. oktobra oteo Hamas i dalje nalaze u Gazi, uključujući tela 34 talaca za koje su IDF potvrdile da su mrtvi. Od početka rata Izraela i Hamasa prošlog oktobra u Pojasu Gaze je ubijeno više od 40.000 ljudi.

Ključni događaji

  • U izraelskim napadima na Gazu poginulo najmanje 18 osoba, među njima osmoro dece
  • Izrael: IDF oslobodile izraelskog taoca starog 52 godine u tunelu u Gazi
  • Iran: Ajatolah Hamnei ostavio otvorenom mogućnost za obnovu pregovora sa SAD
  • Magazin Wired: Izraelska vlada platila reklamu na Guglu protiv agencije UNRWA
  • Kirbi: SAD će braniti Izrael u bilo kojem napadu Irana

 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.58 Izraelska vojska izvukla telo vojnika koji je otet 7. oktobra

Izraelska vojska saopštila je danas da je izvukla telo vojnika koga su oteli ekstremisti iz Gaze 7. oktobra prošle godine i prenela ga u Izrael.

Vojska je navela da je operacija izvlačenja tela izvedena tokom noći, kao i da ime vojnika neće biti objavljeno na zahtev njegove porodice, javio je Rojters.

"Vojnik je pao u masakru 7. oktobra i uzet je za taoca u Pojasu Gaze", kaže se u saopštenju vojske.

Premijer Benjamin Netanjahu uputio je pohvalu vojnicima koji su učestvovali u operaciji izvlačenja tela stradalog vojnika.

On je dodao da će nastaviti da ulaže sve napore kako bi u Izrael vratio "sve preostale taoce i njihova tela".

Israel Defense Forces via AP

 

15.38 IDF preuzela odgovornost za napad u Siriji, kaže da je ubijen stariji pripadnik

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su napale dronom u Siriju i ubile visokog operativca palestinskog militantnog pokreta Islamski džihad. Prema IDF-u, u vazdušnom udaru na sirijskoj strani autoputa Bejrut-Damask, u blizini granice između Libana i Sirije, ubijen je Fares Kasem. Izraelska vojska tvrdi da je Kasem istaknuti član operativne jedinice Islamskog džihada.

"Kasem je imao zadatak da izradi operativne planove za terorističku organizaciju palestinski Islamski džihad u Siriji i Libanu, i uzeo je centralno učešće u regrutovanju palestinskih terorista u terorističku organizaciju Hezbolah, u svrhu izvođenja terorističkih operacija iz Libana protiv Države Izrael", navodi se u saopštenju IDF, prenosi Tajms of Izrael.

12.30 Sirija: Izraelski dron pogodio kontrolni punkt, poginula tri Palestinca i borac Hezbolaha

U današnjem izraelskom napadu dronom na automobil koji je prolazio kroz sirijski kontrolni punkt blizu granice sa Libanom poginula su trojica palestinskih boraca i jedan pripadnik libanskog Hezbolaha, rekla su dva bezbednosna izvora za Reuters.

Prema tim izvorima, u automobilu nije bilo oružja. Ni Hezbolah ni militantna grupa Islamski džihad, u čijem sastavu su bila trojica poginulih Palestinaca, za sada nisu komentarisali ovaj napad, prenosi Reuters.

Lokalni sirijski zvaničnik Abdo al-Taki potvrdio je u intervjuu za jednu sirijsku radio stanicu da je automobil pogođen u sredu ujutru na putu između sirijske prestonice Damaska i libanske prestonice Bejrut i da su poginule četiri osobe.

08.24 Palestinski mediji: U izraelskim napadima na Zapadnoj obali poginulo 10 Palestinaca

U izraelskim napadima u izbegličkim kampovima blizu Dženina i Tubasa na severu Zapadne obale poginulo je 10 Palestinaca, preneli su danas palestinski mediji. Palestinsko ministarstvo zdravlja tvrdi da su tri osobe poginule u izraelskom napadu dronom na severu Zapadne obale, prenosi palestinska agencija WAFA. Navodi se i da su još trojica mladića stradala u jutrošnjem napadu izraelskim dronom na vozilo u selu Seir, jugoistočno od Dženina.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da su njihovi timovi izvukli tela trojice mladića iz uništenog vozila i prevezli ih u bolnicu. Rano jutros poginula su još dva mlada Palestinca, a nekoliko ih je ranjeno nakon napada izraelskog drona na izbeglički kamp Al-Fara, južno od Tubasa, a dvojica Palestinaca su poginula od izraelske vatre tokom racije u Dženinu, dok je nekoliko drugih povređeno, potvrdili su palestinski medicinski izvori.

07.31 Kirbi: SAD će braniti Izrael u bilo kojem napadu Irana

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene odbrani Izraela u bilo kojem napadu Irana, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je rekao za izraelski Kanal 12 da je teško predvideti kolike su šanse za iranski napad na Izrael, ali da Bela kuća ozbiljno shvata najave Teherana.

"Naše poruke Iranu su dosledne i ostaće takve. Prva je da ne započinje eskalaciju. Druga je da su SAD spremne da brane Izrael ukoliko do toga dođe", istakao je Kirbi.

Kirbi je naglasio da će dve američke udarne grupe nosača aviona i dodatna eskadrila borbenih aviona F-22 ostati raspoređene u regionu Bliskog istoka da bi pomogle u odbrani Izraela i odbrani američkih trupa i objekata u regionu.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

07.25 UN: Hezbolah u nedelju lansirao raketu na Izrael blizu pozicije misije UN u Libanu

Jedna od raketa koje je lansirala libanska militantna grupa Hezbolah na sever Izraela u nedelju ispaljena je iz blizine pozicije u gradu Hanije kojom upravljaju međunarodne mirovne snage u Libanu, rekla je portparol Mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) Kandis Ardiel, upozoravajući da takvi napadi ugrožavaju osoblje svetske organizacije.

07.00 Izrael:IDF oslobodile izraelskog taoca starog 52 godine u tunelu u Gazi

Izraelske oružane snage IDF oslobodile su izraelskog taoca iz tunela u južnom delu Pojasa Gaze, objavila je vojska. U pitanju je 52-godišnji Kaid Farhan al-Kadi iz zajednice Beduina u blizini južnog grada Rahat, koji je radio kao čuvar u fabrici za pakovanje u Kibucu Magen 7. oktobra prošle godine.

Israeli Defense Forces via AP

 

06.45 Iran: Ajatolah Hamnei ostavio otvorenom mogućnost za obnovu pregovora sa SAD

Vrhovni verski lider Irana izjavio je da ostavlja otvorenom mogućnost za obnovu pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa ubrzanim iranskim nuklearnim programom poručivši iranskoj vladi da "ne postoji prepreka za ulazak u pregovore sa neprijateljem".

profimedia

 

06.20 Magazin Wired: Izraelska vlada platila reklamu na Guglu protiv agencije UNRWA

Izraelska vlada platila je kompaniji Gugl za reklamnu kampanju u kojoj se Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama UNRWA optužuje za veze sa terorističkim aktivnostima Hamasa, pokazuje najnoviji izveštaj objavljen u američkom magazinu Wired.

06.00 U izraelskim napadima na Gazu poginulo najmanje 18 osoba, među njima osmoro dece

Najmanje 18 osoba, među kojima osmoro dece, poginulo je u izraelskim vazdušnim napadima širom Pojasa Gaze, sapštili su palestinski zvaničnici. U južnoj Gazi je u napadu juče ujutro na kuću poginulo pet osoba, uključujući muškarca, njegovo troje dece i ženu, saopšteno je iz bolnice Naser u Kan Junisu, a prenosi AP.

Prema podacima tog ministarstva, od početka rata Izraela i Hamasa prošlog oktobra u Pojasu Gaze je ubijeno više od 40.000 ljudi.

Komentari (0)

Svet