Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerikanci tvrde da je smanjen kratkoročni rizik od šireg rata, najveća opasnost je - Iran

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

27/08/2024

-

08:22

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerikanci tvrde da je smanjen kratkoročni rizik od šireg rata, najveća opasnost je - Iran
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerikanci tvrde da je smanjen kratkoročni rizik od šireg rata, najveća opasnost je - Iran - Copyright FoNet/AP/Gil Eliyahu, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je izdao nove naredbe za evakuaciju Deir Al Balaha, grada u centralnom delu Pojasa Gaze. Mnoge porodice i pacijenti napustile su bolnicu Al Aksa, glavnu medicinsku ustanovu u Deir Al Balahu, gde su se stotine hiljada stanovnika i raseljenih ljudi sklonile iz straha od bombardovanja.  Izrael tvrdi da borci Hamasa deluju u tom području. 

Ključni događaji:

  • Kirbi: Nastavljaju se pregovori o primirju i oslobađanju talaca
  • Pacijenti napuštaj bolnicu El Aksa, bolesti se šire Gazom
  • Veliki broj avio-kompanija otkazao letove za Bliski istok
  • Gaza: Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 40.435 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

18.00 UN: Hezbolah u nedelju lansirao raketu na Izrael blizu pozicije misije UN u Libanu

Jedna od raketa koje je lansirala libanska militantna grupa Hezbolah na sever Izraela u nedelju ispaljena je iz blizine pozicije u gradu Hanije kojom upravljaju međunarodne mirovne snage u Libanu, rekla je danas portparol Mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) Kandis Ardiel, upozoravajući da takvi napadi ugrožavaju osoblje svetske organizacije.

Hanije se nalazi u južnom Libanu oko 10 kilometara od granice sa Izraelom.

Ardiel je izjavila za Rojters da se kasnije dogodila još jedna eksplozija u nedelju u blizini položaja UNIFIL-a u Mais al-Džabalu na libansko-izraelskoj granici, a da u napadu nije bilo povređenih i štete.

15.56 Izrael:IDF oslobodile izraelskog taoca starog 52 godine u tunelu u Gazi

Izraelske oružane snage IDF oslobodile su danas izraelskog taoca iz tunela u južnom delu Pojasa Gaze, objavila je vojska. U pitanju je 52-godišnji Kaid Farhan al-Kadi iz zajednice Beduina u blizini južnog grada Rahat, koji je radio kao čuvar u fabrici za pakovanje u Kibucu Magen 7. oktobra prošle godine.

Teroristi Hamasa oteli su ga iz obližnje zajednice Mivtahim, navedeno je u saopštenju, preneo je Tajms of Izrael. Komandosi mornaričke elitne jedinice Šajetet 13 pronašli su al-Kadija u tunelu. Operaciju su vodili Južna komanda IDF, bezbednosna agencija Šin Bet kao i 162. divizija.

14.15 Iran: Ajatolah Hamnei ostavio otvorenom mogućnost za obnovu pregovora sa SAD

Vrhovni verski lider Irana izjavio je danas da ostavlja otvorenom mogućnost za obnovu pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa ubrzanim iranskim nuklearnim programom poručivši iranskoj vladi da "ne postoji prepreka za ulazak u pregovore sa neprijateljem".

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

Izjave ajatolaha Alija Hamneija postavile su jasne crvene linije za bilo kakve pregovore koji se odvijaju pod okriljem vlade reformističkog predsednika Masouda Pezeškijana uz ponovljena upozorenja da se "Americi ne može verovati", prenosi AP.

"Ne moramo da polažemo nadu u neprijatelja. Za naše planove ne moramo da čekamo odobrenje od neprijatelja. Ali nije protivrečno angažovati istog neprijatelja na nekim mestima (nekim situacijama), za to nema prepreka", rekao je Hamnei u video snimku koji je prikazala državna televizija.

13.20 Magazin Wired: Izraelska vlada platila reklamu na Guglu protiv agencije UNRWA

Izraelska vlada platila je kompaniji Gugl za reklamnu kampanju u kojoj se Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama UNRWA optužuje za veze sa terorističkim aktivnostima Hamasa, pokazuje najnoviji izveštaj objavljen u američkom magazinu Wired.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

Iz izraelskog konzulata u Njujorku naveli su da su upoznati sa tim izveštajem, ali nisu želeli da ga komentarišu, preneo je Tajms of Izrael. Izraelska vlada je na taj način želela da skrene pažnju potencijalnim donatorima ove agencije na informacije o njihovim vezama sa Hamasom.

11.10 U izraelskim napadima na Gazu poginulo najmanje 18 osoba, među njima 8 dece

Najmanje 18 osoba, među kojima osmoro dece, poginulo je u izraelskim vazdušnim napadima širom Pojasa Gaze, sapštili su danas palestinski zvaničnici. U južnoj Gazi je u jutrošnjem napadu na kuću poginulo pet osoba, uključujući muškarca, njegovo troje dece i ženu, saopšteno je iz bolnice Naser u Kan Junisu, a prenosi AP.

Prema podacima tog ministarstva, od početka rata Izraela i Hamasa prošlog oktobra u Pojasu Gaze je ubijeno više od 40.000 ljudi.

07.52 Braun: Smanjen kratkoročni rizik od šireg rata na Bliskom istoku

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun izjavio je da je donekle smanjen kratkoročni rizik od šireg rata na Bliskom istoku nakon što su Izrael i libanska grupa Hezbolah razmenili vatru bez dalje eskalacije.

Braun je za Rojters, nakon trodnevne posete Bliskom istoku,  rekao da Iran, međutim, i dalje predstavlja značajnu opasnost jer, kako je naveo, želi da napadne Izrael. On je naveo da je napad Hezbolaha samo jedna od dve velike pretnje napadom na Izrael koje su se pojavile poslednjih nedelja. 

06.55 Gaza: Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 40.435 

Najmanje 40.435 Palestinaca je ubijeno, a 93.534 ih je povređeno od 7. oktobra u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U protekla 24 sata ubijena su 33 Palestinca, a 66 ranjena, dodaje Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave.

06.40 Pacijenti napuštaj bolnicu El Aksa, bolesti se šire Gazom

Bolnicu El Aksa, koja se nalazi u centralnom delu Gaze, pacijenti napuštaju, nakon što je Izrael naredio evakuaciju obližnjih mesta.

Pacijenti su u strahu da bi bolnica mogla da bude zahvaćena borbama, prenosi Guardian. 

Bolesti se, istovremeno, šire palestinskom enklavom.

profimedia

 

06.31 Veliki broj avio-kompanija otkazao letove za Bliski istok

Veliki broj međunarodnih avio-kompanija, uključujući Lufthanzu, Er Frans-KLM, Er Indija, Britiš ervejz i Junajted erlajnz, suspendovale su letove ka regionu Bliskog istoka zbog zabrinutosti da bi moglo da dođe do širenja sukoba u regionu, nakon izlivanja kanalizacije u more kod obale grada Deir el Balah.

Vlasti Velike Britanije savetovale su britanskim kompanijama da ne ulaze u vazdušni prostor Libana od 8. avgusta do 4. novembra, navodeći da postoji potencijalna opasnost za avijaciju od vojnih aktivnosti.

Letove za Bliski istok suspendovale su i avio-kompanije iz Grčke, Alžira, Italije, Poljske, Turske, Rumunije i Jordana, a najveća niskotarifna avio-kompanija Rajaner  otkazala je letove za i iz Tel Aviva do 30. septembra.

06.25 Kirbi: Nastavljaju se pregovori o primirju i oslobađanju talaca

Pregovori u Kairu o postizanju primirja u Pojasu Gaze i dogovora o taocima i dalje se nastavljaju, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Kirbi, dodajući da će se razgovori u narednim danima nastaviti na nivou radnih grupa.

Kirbi je odbacio navode da su pregovori propali i rekao da su, naprotiv, bili konstruktivni.

"Razgovori su napredovali do tačke gde se činilo da je sledeći logičan korak formiranje radnih grupa na nižim nivoima kako bi se razradili detalji", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, radne grupe će se baviti i razmena talaca koje Hamas drži i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

06.10 Pentagon: Opasnost od iranskog napada i dalje postoji

SAD nastavljaju da procenjuju da opasnost napada Irana i proiranskih grupa i njegovih proksi grupa, saopštio je Pentagon.

Istakao je da opasnost od takvih napada i dalje postoji.

"Nastavljamo da procenjujemo da li postoji pretnja od napada“, rekao je novinarima portparol Pentagona general major Patrik Rajder.

 

Komentari (0)

Svet