Fokus

Petongtarn Šinavatra je nova premijerka Tajlanda, a evo zašto je zapravo "pao" Sreta Tavisin

Komentari

Autor: CNN

16/08/2024

-

08:37

Petongtarn Šinavatra je nova premijerka Tajlanda, a evo zašto je zapravo "pao" Sreta Tavisin
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Tajlandski parlament izabrao je Petongtarn Šinavatru, ćerku milijardera bivšeg vođe Thaksina, za novu premijerku.

Sa 37 godina ona će biti najmlađa premijerka u zemlji i druga žena na tom mestu, posle svoje tetke Jingluk.

Njen izbor dolazi samo dva dana pošto je ustavni sud smenio bivšeg premijera Sretu Tavisina. I nova premijerka je iz Pheu Thai stranke, koja je bila druga na izborima 2023. godine, ali je uspela da formira vladajuću koaliciju.

Kako je uopšte došlo do krize u vladi?

Tajlandski premijer Sreta Tavisin smenjen je sa funkcije nakon što je sud procenio da je prekršio ustav, što je šokantna odluka koja dovodi ovo kraljevstvo u dalju političku neizvesnost.

Presuda dolazi nedelju dana nakon što je isti sud raspustio popularnu progresivnu stranku Napred, koja je osvojila najviše mesta na prošlogodišnjim izborima, i zabranio njenim liderima da se bave politikom na 10 godina.

Ustavni sud u Bangkoku presudio je u sredu da je Sreta, tajkun u oblasti nekretnina i relativna politička novopridošlica, prekršio etička pravila tako što je u vladu imenovao advokata koji je odležao zatvorsku kaznu.

Pet od devet sudija ovog suda glasalo je za razrešenje Srete i njegovog kabineta, presudivši da je premijer "veoma svestan da je imenovao osobu kojoj ozbiljno nedostaje moralni integritet".

Sada, hitno mora da bude formirana nova vlada, a vladajuća koalicija koju predvodi Pheu Thai predložiće novog kandidata za premijera, o kome će glasati parlament od 500 mesta.

Obraćajući se novinarima nakon odluke, Sreta je rekao da je svoju premijersku dužnost obavljao najbolje što je mogao i rekao da "prihvata presudu". 

On je dodao da nije siguran da li će sledeća vlada nastaviti sa njegovom politikom.

Turbulentan politički pejzaž

Presuda znači još više preokreta za ionako turbulentni politički pejzaž Tajlanda, u kojem su se oni koji se zalažu za promene često sukobljavali sa establišmentom - malom, ali moćnom klikom vojne, rojalističke i poslovne elite.

Tanjug/AP/Sakchai Lalit

 

Tokom protekle dve decenije, desetine poslanika su se suočili sa zabranama, stranke su raspuštane, a premijeri svrgnuti državnim udarom ili sudskim odlukama – pri čemu je pravosuđe igralo centralnu ulogu u tekućoj borbi za vlast.

Sretino imenovanje na najviši položaj prošlog avgusta okončalo je tromesečnu političku blokadu nakon izbora 2023. godine, ali je rezultiralo ulaskom njegove Pheu Thai stranke u vladajuću koaliciju sa svojim dugogodišnjim vojnim rivalima.

Slučaj protiv Srete pokrenula je u maju grupa od 40 bivših senatora koje je imenovala vojska, koji su tražili da bude smenjen da funkcije zbog imenovanja Pičita Čuenbana, bliskog saradnika bivšeg premijera Taksina Šinavatre.

Iz fotelje do zatvora i nazad

Pičit je 2008. godine bio u zatvoru na šest meseci zbog nepoštovanja suda nakon što je pokušao da podmiti zvaničnike Vrhovnog suda u predmetu vezanom za zemljište u kojem je učestvovao Taksin.

Sreta je negirao da je počinio krivična dela i rekao je da je Pičit, koji je tada podneo ostavku, propisno proveren i da je stranka sledila odgovarajuće procedure.

Sreti je popularnost opala poslednjih meseci, pokazale su ankete, pošto se njegova ključna ekonomska politika suočila sa protivljenjem i kašnjenjima.

Ali presuda od srede šokirala je političke analitičare koji su verovali da će sud stati na stranu premijera.

"Presuda je bila iznenađenje jer ukazuje na neviđene sudske intervencije za postavljanje političkih pravaca, prvo raspuštanjem partije Napred, a sada smenjivanjem Srete u roku od nedelju dana", rekao je Titinan Pongsudhirak, profesor političkih nauka na Univerzitetu Čulalongkorn.

Dve odluke izazvale su novu zabrinutost zbog erozije demokratskih prava u kraljevstvu.

"U svetlu nedavnih presuda, Tajland bi u najboljem slučaju trebalo posmatrati kao poluautokratsku državu, jer glasovi ljudi praktično nisu bitni. Konzervativni establišment ima moć da stavi veto i manipuliše da bi postigao željene rezultate", rekao je Titinan.

Šema "digitalnog novčanika"

Sretin prioritet od stupanja na dužnost bio je da popravi sporu ekonomiju zemlje.

Smenjeni vođa je reklamirao potpisanu šemu digitalnog novčanika od 500 milijardi bata (13,8 milijardi dolara) za koju je rekao da će otvoriti radna mesta i podstaći potrošnju u nerazvijenim regionima. Plan tek treba da se realizuje.

Sreta je takođe postavio cilj da Tajland privuče više stranih investicija i postane globalno turističko središte, proširujući politiku bezviznog režima i najavljujući planove za održavanje velikih događaja u pokušaju da podstakne ekonomiju.

Pheu Thai i establišment

Populistički Pheu Thai je najnovija inkarnacija partija usklađenih sa idejama bivšeg vođe Taksina, koga je vojska zbacila u puču 2005. godine.

Taksin, milijarder iz sveta telekomunikacija i bivši vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti, šef je čuvene političke dinastije koja je igrala veliku ulogu u tajlandskoj politici u poslednje dve decenije.

Njegov dramatičan povratak iz 15-godišnjeg samonametnutog egzila prošle godine poklopio se sa glasanjem Senata za imenovanje Srete za 30. premijera zemlje.

To glasanje obezbedilo je da Pheu Thai postane glavni partner višestranačke koalicije. Napred, koji je svojom izuzetno popularnom reformskom agendom izveo zadivljujuću izbornu pobedu u maju 2023, bio je primoran da ode u opoziciju.

Tanjug/AP/Sakchai Lalit

 

Napred je predložio radikalne reforme kako bi iskoristio godine rastućeg besa zbog načina na koji se upravlja Tajlandom, uključujući amandmane na ozloglašene stroge zakone o veličanstvu koji kriminalizuju vređanje starijih članova kraljevske porodice.

U julu 2023. konzervativni senatori su sprečili Napred da formira vladu zbog kampanje za reformu. A prošle nedelje, Ustavni sud je optužio stranku za "podrivanje monarhije" i naredio njeno raspuštanje, što je udar na živahni progresivni pokret. Bivši članovi su od tada rekonstituisali stranku pod novim imenom.

Tanjug/AP

 

Pošto je Sreta primoran da ode, politički pregovori su ponovo započeli, a posle samo dva dana na mesto premijera postavljena je vođa Pheu Thai - Petongtarn Šinavatra, Taksinova najmlađa ćerka, je verovatan kandidat. 

Među ostalim kandidatima bili su ministar unutrašnjih poslova Anutin Čarnvirakul, koji se uspešno zalagao za legalizaciju kanabisa u zemlji, i politički veteran Pravit Vongsuvan, lider provojne stranke Palang Pracharat, koji je bio umešan u prethodna dva puča protiv porodice Šinavatra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet