Fokus

Dekanka Univerziteta Kolumbija Minuš Šafik podnela ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

08:26

Dekanka Univerziteta Kolumbija Minuš Šafik podnela ostavku
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dekanka Univerziteta Kolumbija Minuš Šafik podnela je ostavku nakon višemesečnih kritika na račun njenog postupanja sa protestima u kampusu zbog rata u Gazi, saopštio je direktor njujorškog univerziteta u poruci univerzitetskoj zajednici.

"Ovaj period je uzeo danak mojoj porodici i ostalima u našoj zajednici. To je takođe bio period previranja u kojem je bilo teško prevazići različita gledišta. Tokom leta sam uspela da razmislim i odlučila sam da bi moj odlazak omogućio Kolumbiji da prebrodi izazove koji su pred nama", napisala je Šafik u pismu posvećenom čelnicima univerziteta, prenosi AP.

Naime, njena odluka da pozove njujoršku policiju kao odgovor na studentske proteste, izazvala je gnev studenata i fakulteta.

U svojoj izjavi, Šafik je priznala da su protesti u kampusu uticali na njenu odluku da podnese ostavku.

Univerzitet Kolumbija bio je viđen kao centar propalestinskih protesta predvođenih studentima, što je izazvalo demonstracije na univerzitetima širom SAD i u inostranstvu, piše Gardijan. 

Univerzitet se suočio sa kritikama zbog svoje grube taktike, koja je podrazumevala pozivanje policije da prekine studentski protestni kamp, a takođe je optužen da nije uspeo da učini mnogo da bi se jevrejski studenti osećali bezbedno.

Šafik je takođe bila među univerzitetskim dekanima pozvanim na ispitivanje pred Kongresom ranije ove godine. Republikanci su je kritikovali i optužili da ne čini dovoljno u borbi protiv zabrinutosti zbog antisemitizma u kampusu.

Ona je u svom pismu navela da će se vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo i da će raditi u kancelariji sekretara spoljnih poslova.

Šafik je prošle godine imenovana za dekanku univerziteta i bila je prva žena na toj funkciji.

Prethodno je vodila Londonsku školu ekonomije, a pre toga je radila u Svetskoj banci, gde je postala najmlađa potpredsednica banke.

Komentari (0)

Svet