Fokus

Protest lekara u gradovima širom Indije zbog silovanja i ubistva lekarke

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

12:40

Protest lekara u gradovima širom Indije zbog silovanja i ubistva lekarke
Protest lekara u gradovima širom Indije zbog silovanja i ubistva lekarke - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Lekari u bolnicama u nekoliko gradova u Indiji prekinuli su danas svoj rad zbog protesta protiv navodnog silovanja i ubistva 31-godišnje doktorke u gradu Kalkuta.

Lekari su protest započeli juče, tražeći pravdu za žrtve i bolju zaštitu na radnom mestu, prenosi Reuters.

Danas se protestu pridružilo više od 8.000 lekara u zapadnoj državi Maharaštra, zaustavljajući rad u svim bolničkim odeljenjima osim hitnih službi, navode mediji.

U Nju Delhiju, lekari su, sedeći ispred gradske bolnice, držali transparente na kojima je pisalo: "Lekari nisu vreće za udaranje".

Slični protesti održani su u gradovima kao što je Laknau, glavni grad najnaseljenije države Utar Pradeš, i u turističkom letovalištu, državi Goa.

"Teški radni uslovi i nasilje na radnom mestu su realnost", navodi Indijsko medicinsko udruženje koje je ujedno i najveća grupa lekara u zemlji, u saopštenju ministru zdravlja J.P. Nadi.

Doktori smatraju da je njihovo radno okruženje nesigurno uprkos tome što je osumnjičeni za silovanje i ubistvo lekarke uhapšen i uprkos tome što je smenjen dekan Medicinskog fakulteta gde se incident i dogodio.

Načelnik policije Vinet Kumar Gojal rekao je novinarima da je protiv osumnjičenog registrovan slučaj prema odredbama zakona koji se odnosi na silovanje i ubistvo.

Glavni ministar Zapadnog Bengala Mamata Banerje rekla je novinarima da je državnoj policiji dala rok do nedelje da završi istragu ili će je predati saveznim agencijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet