Fokus

Pronađeno telo pilota ubijenog u napadu separatista u Indoneziji

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

23:11

Pronađeno telo pilota ubijenog u napadu separatista u Indoneziji
Pronađeno telo pilota ubijenog u napadu separatista u Indoneziji - Copyright Tanjug AP/BASARNAS via AP

veličina teksta

Aa Aa

Indonežanske snage bezbednosti danas su pronašle telo pilota sa Novog Zelanda koji je ubijen u navodnom separatističkom napadu u regionu Papua, saopštili su zvaničnici.

Napadači su oslobodili ostalih šest putnika, uključujući dva zdravstvena radnika i dvoje dece, rekao je Baju Suseno, portparol mirovne operativne grupe Kartenz, bezbednosne snage koje je osnovala indonežanska vlada.

''Sumnjamo da je naoružana grupa koja je pucala na pilota bila iz okruga Nduga, koju je predvodio Egijanus Kogoja“, rekao je Suseno u video-izjavi. 

On je tu grupu opisao kao opasnu i veoma aktivnu u remećenju bezbednosti oko Timika, grada u blizini rudnika Grasberg, koji je u skoro polovinskom vlasništvu američke kompanije Freeport-McMoRan i kojom upravlja PT Freeport Indonesia.

Suseno je istakao da je prioritet snaga bezbednosti hapšenje članova ove grupe, prenosi AP.

Pobunjenici su ubili pilota Glena Malkoma čim je helikopter sleteo u jednoj izolovanoj oblasti pošto su opkolili letelicu, prenosi londonski Gardijan.

Incident se dogodio 18 meseci nakon otmice drugog novozelandskog pilota u istom regionu, a pilot Filip Mertens i dalje se nalazi u zatočeništvu.

Policija je navela da pobunjenici iz oblasti Alama u Centralnoj Papui, koji su odgovorni za najnoviji incident, u zatočeništvu drže Mertensa.

Pobunjenička Nacionalna oslobodilačka armija Zapadne Papue saopštila je da nije dobila informaciju o najnovijem incidentu, kao i da ne može za sada da potvrdi ubistvo pilota.

Pobunjenici u ovom regionu Papue bogatom resursima vode borbu za nezavisnost od Indonezije, a njihovi napadi postali su učestaliji i opasniji otkako su se bolje naoružali, navodi Gardijan.

Predstavnik pobunjenika u subotu je saopštio da su pristali da oslobode Mertensa koji je otet u februaru prošle godine, a čije oslobađanje traži vlada Novog Zelanda.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet