Fokus

Kanada: Prelila se voda preko brane, naređena evakuacija zbog mogućih poplava

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

11:06

Kanada: Prelila se voda preko brane, naređena evakuacija zbog mogućih poplava
Kanada: Prelila se voda preko brane, naređena evakuacija zbog mogućih poplava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vodena stihija prelila se preko prirodne brane koju je stvorilo klizište koje je blokiralo reku Čilkotin u Kanadi, saopštili su zvaničnici Britanske Kolumbije, nakon čega su lokalne vlasti naredile evakuaciju u više okruga na zapadu zemlje.

''Verovatnoća najgoreg scenarija se smanjuje, ali rizici su i dalje prisutni. Sada nije vreme za vožnju čamcem, nije vreme da šetate kraj vode'', rekla je ministarka za upravljanje vanrednim situacijama i klimatskim nepogodama Britanske Kolumbije Bovin Ma, i upozorila na stvaranje novih klizišta, prenosi "Reuters".

Voda se izlila preko prirodne brane u ponedeljak ujutro brzinom od 7,5 kubnih metara u sekundi, a intenzitet je do popodne porastao na 750 kubnih metara u sekundi.

Upozorenja za eakuaciju izdata su u okruzima Karibu i Tompson-Nikola.

Region je pod nadzorom od prošle sedmice, nakon što je klizište blokiralo reku Čilkotin.

Zvaničnici su saopštili da čak i ako vodostaj reke u nekim područjima može biti sličan onom prilikom uobičajenih prolećnih poplava, voda će reagovati drugačije ako se izlija velika količina vode u kratkom vremenskom periodu, nego kad se vodostaj postepeno povećava.

Ministar za vode, zemljište i upravljanje resursima Nejtan Kalen rekao je da je vlada svesna novonastale pretnje po populaciju divljeg lososa i druge ribe, kao i opasnosti po kulturne lokalitete duž obala reka, i da radi s partnerima na pripremama za odlazak na lokacije kada to bude dovoljno bezbedno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet