Fokus

Haris mora hitno da imenuje kandidata za potpredsednika: Izbor "sužen", završna razmatranja u pozadini dve krize

Komentari

Autor: CNN

06/08/2024

-

10:11

Haris mora hitno da imenuje kandidata za potpredsednika: Izbor "sužen", završna razmatranja u pozadini dve krize
Tanjug/AP/Erin Schaff/The New York Times - Copyright Tanjug/AP/Erin Schaff/The New York Times

veličina teksta

Aa Aa

Transformacija predsedničke trke 2024. u SAD dostići će nove visine u utorak kada potpredsednica Kamala Haris otkrije svog kandidata za potpredsednika posle niza događaja u kojima dominira republikanski kandidat Donald Tramp.

Harisova bi trebalo da saopšti svoj izbor za potpredsednika na mitingu u Filadelfiji kojim će započeti zajednički sprint preko izborne mape, izmenjene time što je predsednik Džo Bajden odložio svoju kandidaturu za reizbor pre nešto više od dve nedelje.

"Finalisti" su Šapiro i Volc

U poslednjim satima svoje potrage posle skraćenog perioda provere, Haris je suzila izbor na dva kandidata — guvernera Pensilvanije Džoša Šapira (51), i guvernera Minesote Tima Volca (60), rekli su izvori za CNN, iako je senator iz Arizone Mark Keli bio u trci do ponedeljka popodne. 

Šapiro je demokratska zvezda u usponu čija bi popularnost u Komonveltu mogla biti prednost za Haris u možda najvitalnijem segmentuu. Volc je iskusni progresivni lider čiji profil bi mogao da  pomogne da se ojača status u državama srednjeg zapada, uključujući Viskonsin i Mičigen, što može da predstavlja najbolji put za Kamalu do  Ovalnog kabineta.

Teatralnost će potpredsednici ponuditi novu šansu da pojača zamah svoje kandidature, što je dalo energiju za stranku koja je u novembru izgledala na putu ka verovatnom porazu i zaoštrilo takmičenje u borbu 50-50 u polarizovanoj zemlji. Njena relativna mladost, 59 godina, preokrenula je generacijski kontrast sa Trampom (78), sada kada je pitanje Bajdenovih godina i oštrine u potencijalnom drugom mandatu skinuto s dnevnog reda.

Dok je imenovanje demokratskog potpredsedničkog izbora u fokusu kampanje, novi događaji u ponedeljak - naizgled van fokusa trke koja je dobila svoj ajsan pravac otkako je Tramp izbegao pokušaj atentata a Bajden se povukao - nagoveštava potencijalne nove obrte koji će doći pre novembra.

Ekonomska i bliskoistočna drama 

Završna razmatranja Harisove odvijala su se u pozadini brzo razvijajućih domaćih i globalnih događaja koji su odražavali složeno političko okruženje u kojem mora da se snađe ako i kad njen iznenadni uspon izgubi snagu.

Pad globalne berze, na primer, spustio je Dow Jones Industrial Average za 1.000 poena u ponedeljak, usred rastuće nezaposlenosti i oživljenih strahova od recesije u SAD koja bi mogla dodatno da zabrine glasače u ekonomiji za koju Bela kuća insistira da je u odličnom stanju. Ipak,  milioni ljudi se osećaju duboko nesigurno. Nema znakova da se američka ekonomija suočava sa nadolazećim krahom u razmerama krize iz 2008. koja je dovela do pobede demokrate Baraka Obame nad republikancem Džonom Mekejnom. Čini se da je bankarski sistem jak, inflacija je oslabila i SAD su se oporavile snažnije od drugih razvijenih zemalja od pandemije kovida 19.

Ipak, na tesnim izborima o kojima će verovatno odlučivati nekoliko hiljada glasova u nekolicini sving država, svako pitanje može biti odlučujuće. Bilo koji ekonomski šok u narednim nedeljama mogao bi da se pokaže problematičnim za Haris s obzirom na to da je vezana za sadašnju administraciju, ali takođe nema mogućnost da utiče na faktore poput toga da li će Federalne rezerve početi da snižavaju dugo očekivane kamatne stope.

AP Photo/Evan Vucci

 

Harisova je u ponedeljak takođe morala da uskladi razgovore o svom izboru potpredsednika sa svojim službenim dužnostima. Ona se pridružila Bajdenu u Situacionoj sobi Bele kuće usred intenzivne diplomatije, jer znaci ukazuju na iranski uzvratni udar na Izrael koji bi mogao da izazove regionalni rat velikih razmera koji bi mogao da "povuče sa sobom" i Sjedinjene Države. Vest da je nekoliko američkih pripadnika vojske povređeno u raketnom napadu na vazdušnu bazu u Iraku ponovo je naglasila mnoge faktore koji su van kontrole potpredsednika i koji bi mogli da utiču na trku uoči novembrskih izbora. Više američkih zvaničnika reklo je za CNN da SAD očekuju da Iran uzvrati udarac za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu možda u roku od 24 sata - u periodu koji bi mogao da se poklopi sa planovima HArisove da imenuje kandidata za potpredsednika.

Bliskoistočni rat je već imao značajan uticaj na kampanju. Izraelsko stalno zanemarivanje Bajdenovih poziva da zaštiti civile u napadu na Hamas u Gazi nakon terorističkih napada 7. oktobra dovelo je do podela u demokratskoj koaliciji, posebno u kritičnoj državi Mičigen, koja je dom mnogih Amerikanaca arapskog porekla.

Rat se takođe nadvio nad potragom Harisove za potpredsednikom jer Šapira, koji je Jevrejin, kritikuju neki levičari zbog komentara koji osuđuju ton protesta u kampusu. Iako je on bio otvorenije kritičan prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu nego Bajden, neki naprednjaci su upozorili na njegov izbor za kandidata.

Poslanik Džejk Očinklos je u ponedeljak kritikovao kampanju koju je opisao kao "preterano onlajn levičarsku" protiv moguće nominacije Šapira. 

"U tome postoji jaka skrivena struja antisemitizma", rekao je demokrata iz Masačusetsa Kejsi Hant za CNN.

Tramp već sprovodi svoj plan 

Tramp, koji se borio da prilagodi svoju kampanju svom novom demokratskom neprijatelju, pokušao je da iskoristi obe krize koje se razvijaju u ponedeljak na način koji je ukazao na potencijalno efikasniji napad na Haris od njegovog dovođenja u pitanje njenog rasnog identiteta prošle nedelje. On je na društvenim mrežama razglasio rasprodaju akcija kao "Kamala krah" i upozorio da je Treći svetski rat na pragu.

Komentari bivšeg predsednika nisu baš imali kontekst i bili su previše alarmantni, ali percepcija je često jednako važna kao i stvarnost u predsedničkoj trci. Tramp nastoji da poveže Harisa sa, kako tvrdi, Bajdenovim neuspesima, jer želi da podstakne osećaj među Amerikancima da zemlja i svet brzo izmiču kontroli.

Tanjug/AP/John Bazemore

 

U najmanju ruku, ekonomija i nestabilnost na Bliskom istoku će povećati pritisak na Harisovu da učini više da se suprotstavi Trampovim populističkim ekonomskim argumentima i da dočara kako bi ona vodila zemlju u trenutku kada je globalna moć SAD pred najvećim izazovima poslednjih decenija.

Kritičan izbor

Izbor potpredsednika je prva, najkritičnija odluka koju kandidat stranke donosi. Oni, na kraju krajeva, biraju potencijalnog vrhovnog komandanta za koga smatraju da je pogodan da bude predsednik ako im se desi najgore.

Ali dok izbor izaziva ogroman interes javnosti, potencijal za prikupljanje sredstava i prilika za ojačanje narativa predsedničkog kandidata, godine u kojima je je izbor potpredsednika bio odlučujući faktor u pobedi na izborima odavno su prošle.

Najvažnije taktičko razmatranje za Harisovu, stoga, može biti da osigura da njen izbor ne umanjuje njenu uspešnost - bilo u aktuelnoj kampanji ili otkrivanjem nekih prošlih dela. Svaka greška u proveravanju njenog izbora mogla bi Trampu i njegovoj kampanji da ponudi šansu da napadnu loše proverenu kandidaturu i okrenu vodu na svoju vodenicu.

Potpredsednica je upravo bila svedok objektivne lekcije o opasnostima politike izbora partnera. Tramp i njegov tim proveli su dve nedelje u akciji odbrane svog izabranika, senatora iz Ohaja Džej Di Vensa, nakon što je on ranije uporedios demokratske političare sa "ženama bez dece koje drže mačke" i doprineo najneprijatnijem izboru od bilo kojeg potpredsedničkog izbora, sve od republikanke Sare Pejlin 2008. godine. 

Samo bez skandala

Kampanja Harisove će tražiti uvođenje kandidata bez skandala i trijumfalnu turneju po državi koja će držati Trampa van ravnoteže još nedelju dana i omogućiti joj da uđe u Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke u Čikagu na političkom vrhuncu za dve nedelje.

Događaji od utorka u Filadelfiji bili bi nezamislivi pre manje od tri nedelje kada se Bajden opirao naporima demokrata da ga sklone u stranu nakon njegovog katastrofalnog nastupa na debati u junu u Atlanti. U to vreme, trka 2024. još uvek je bila određena pokušajem ubistva Trampa na mitingu u Pensilvaniji neposredno pre nego što je zatražio svoju treću uzastopnu nominaciju za GOP.

Trka za Belu kuću je ranije bio oblikovana Trampovim višestrukim pravnim problemima, ali uspeh njegove taktike odlaganja u sudnici i asistencija konzervativnih sudija odbacili su postupak za njegove najteže navodne prekršaje - uključujući njegov pokušaj da navodno ukrade izbore 2020.

Ipak, čini se da je  snažan početak kampanje Harisove vratio izbore u tesnu trku, prema nedavnim istraživanjima. U najnovijoj anketi CNN-a, na primer, nije bilo jasnog lidera na nacionalnom nivou sa Trampom sa 49 odsto i Haris sa 47 odsto. Ali kampanja potpredsednice je toliko nova da je prerano suditi o punom uticaju njenog ulaska u trku, posebno bez kritične mase novih podataka o mišljenju glasača.

Uspešno uvođenje njenog potredsedničkog kandidata nudi izglede za još nekoliko nedelja pozitivnih vibracija u transformisanoj trci - ako spoljni događaji ne budu previše uticali na nju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet