Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sever Izraela, Jahja Sinvar imenovan za lidera Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, Guardian

06/08/2024

-

07:57

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sever Izraela, Jahja Sinvar imenovan za lidera Hamasa
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sever Izraela, Jahja Sinvar imenovan za lidera Hamasa - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Vašington angažovan na intenzivnoj diplomatiji kako bi ublažio tenzije na Bliskom istoku i pozvao sve strane da se uzdrže od eskalacije. Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je cilj ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea bio da se produži i proširi sukob u Gazi i da će njegovo ubistvo zakomplikovati razgovore o prekidu sukoba. Iran je u ponedeljak izdao hitno upozorenje stranim civilnim avionima da izbegavaju njegov vazdušni prostor, što se tumači kao priprema za napad na Izrael. Diplomatski manevri intenzivirani su kako bi se izbegla vojna eskalacija na Bliskom istoku između Irana i njegovih saveznika s jedne strane, i Izraela s druge strane. Mnoge zemlje pozivaju svoje državljane da napuste Liban, gde deluje organizacija Hezbolah, koja uživa podršku Irana, u sve intenzivnijem sukobu sa Izraelom otkako je izbio rat između jevrejske države i Hamasa.

Ključni događaj: 

  • IDF: Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sever Izraela
  • Abas: Nema sumnje da je cilj ubistva Hanijea bio da se produži i proširi rat
  • Teheran: Ne želimo eskalaciju, ali Izrael treba kazniti
  • Kac: Iran je odlučio da napadne Izrael
  • Blinken zabrinut zbog ekslalacije sukoba: Bliski istok je u kritičnom trenutku
  • Američka baza u Iraku Ain-al-Asad pogođena raketama

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.05 Turski politički ekspert: Hamas će sa novim šefom delovati radikalnije

Palestinski pokret Hamas sa novim šefom Jahjom Sinvarom delovati radikalnije u borbi za opstanak, jer nema drugu opciju, ocenjuje turski politički analitičar Hasan Basri Ajdeniz. Međutim, ocenjuje Ajdeniz, Jahja Sinvar, koji je zamenio Hanijea, je sasvim drugačije ime u svetu politike.

Ajdeniz podseća da je politička linija Hanijea bila usmerena na pružanje otpora u svim okolnostima, ali da je bio veoma blaga i strpljiva osoba, kaže politički ekspert.

"Sinvar je, pak, neko ko je 22 godine svog života proveo u izraelskim zatvorima i godinama je bio podvrgnut teškom mučenju (i prirodno) postao mnogo teža i iskusnija ličnost. Sinvar, koji je jedno vreme preuzeo i bezbednosnu odgovornost unutar Hamasa, poznat je po neupitnim odlukama o egzekuciji koje je doneo, posebno protiv izraelskih doušnika", napisao je Ajdeniz na mreži Iks.

22.56 Izrael Kac pozvao na ''brzu eliminaciju'' novog vođe Hamasa Jahje Sinvara

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac danas je pozvao na ''brzu eliminaciju'' novog lidera Hamasa Jahje Sinvara, koji je na toj poziciji zamenio ubijenog vođu Ismaila Hanijea.

profimedia

 

''Imenovanje arhiteroriste Jahje Sinvara za novog lidera Hamasa, koji će zameniti Ismaila Hanijea, još jedan je ubedljiv razlog da ga brzo eliminišemo i zbrišemo ovu podlu organizaciju sa lica Zemlje'', rekao je Kac na mreži X, prenosi Tajms of Izrael.

21.54 Lavrov i Al Safadi razgovarali o Gazi i rasućim tenzijama na Bliskom istoku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je telefonom razgovarao sa jordanskim kolegom Ajmanom al Safadijem o vojno-političkoj situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko-izraelski sukob, saopštilo je rusko MSP.

Kako se navodi, ministri su istakli važnost okončanja rata u Pojasu Gaze i deeskalacije na Bliskom istoku, a pozvali su sve strane na uzdržanost, prenosi RIA Novosti. U resoru je takođe napomenuto da su se ministri dogovorili da nastave redovne kontakte o aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende.

20.47 Jahja Sinvar imenovan za lidera Hamasa nakon ubistva Ismaila Hanijea

Komandant Hamasa u Pojasu Gaze, Jahja Sinvar, imenovan je danas za političkog vođu te palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea prošle nedelje u Teheranu.

Sinvar stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži, prenosi Rojters.

On je ranije bio u zatvoru u Izraelu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017. godine. Opširnije o novom lideru Hamasa pročitajte OVDE.

profimedia

 

19.48 Katarski emir i Bajden razgovarali o naporima za prekid vatre u Pojasu Gaze

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Tani i američki predsednik Džo Bajden danas su telefonom razgovarali o zajedničkim posredničkim naporima za okončanje rata u Gazi, kao i o najnovijim dešavanjima u palestinskoj enklavi, saopštila je kancelarija emira i premijera, preneo je Rojters. Katar, SAD i Egipat posreduju između Izraela i Hamasa o pregovorima o okončanju rata u Pojasu Gaze.

19.38 Ultraortodoksni Jevreji upali u vojnu bazu u Tel Avivu, protive se regrutaciji

Desetine ultraortodoksnih jevrejskih demonstranata danas je upalo u bazu izraelske vojske u Tel Avivu, nakon što su protesti izbili u celoj zemlji usled regrutacije ove zajednice, koja je ranije bila izuzeta iz religijskih razloga, saopštila je danas vojska.

Vojska je osudila incident u bazi Tel Hašomer, podsetivši da je upad u vojnu bazu protivzakonit, prenosi Rojters.

Na video-snimku koje je podelila izraelska policija vide se desetine muškaraca u tradicionalnim crnim odelima i šeširima kako se sukobljavaju sa pripadnicima policije ispred baze.

Detaljnije možete pročitati OVDE

19.33 IDF: Hezbolah lansirao više od 30 raketa na sever Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je libanska militantna grupa Hezbolah večeras lansirala više od 30 raketa na sever Izraela.

IDF navodi da je prvi baraž od oko 20 raketa bio usmeren na severnu Golansku visoravan i da su sve pogodile otvorena područja, dok je kasnije 10 raketa ispaljeno na sever Izraela u blizini granice sa Libanom, od kojih je pojedine oborila izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", a da su neke izazvale požar, dok povređenih nije bilo.

18.40 Izraelski ratni avioni probili zvučni zid iznad Bejruta pre govora lidera Hezbolaha

Izraelski ratni avioni danas su preletali nisko iznad Bejruta, a očevici tvrde da su mogli da vide letelice golim okom, kao i da su probile zvučni zid, prenosi Rojters.

Incident se dogodio nekoliko minuta pre početka govora vođe libanskog Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, kojim je obeleženo nedelju dana od ubistva vojnog komandata ove grupe Fuara Šukra u izraelskom napadu na južna predgrađa Bejruta.

Nasralah je rekao da je cilj zvučnih udara da ometa prisutne i upozorio da će odgovor Hezbolaha na izraelske napade biti ''snažan i delotvoran'', prenosi Rojters.

12.11 Borelj: Bliski istok na ivici rata nepoznatih razmera, sprečiti novu katastrofu

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj upozorio je da je Bliski istok na "ivici rata nepoznatih razmera" i pozvao da se spreči "još jedna katastrofa". Borelj je na društvenoj mreži Iks naveo da je put za napredak zasnovan na konsenzusu za hitan prekid vatre u Gazi i poručio da će odgovarati svi koji "stoje na putu ka deeskalaciji".

"Tenzije nastavljaju da eskaliraju na Bliskom istoku, dovodeći ga na ivicu rata nepoznatih razmera. Svi moramo da sprečimo još jednu katastrofu. Put za napredak je uglavnom konsenzualan: prekid vatre u Gazi, sada. Svi oni koji stoje na putu ka deeskalaciji će odgovarati", naveo je Borelj.

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

11.24 Liban pokušava da spreči snažan odgovor Hezbolaha koji bi započeo veći rat

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da vlada te zemlje pokušava da spreči odgovor grupe Hezbolah protiv Izraela, kojeg krivi za ubistvo političkog lidera militantne grupe Hamas, Ismaila Hanijea, jer ocenjuje da bi tako započeo veći rat, saopštio je Rojters.

Tenzije u regionu porasle su u poslednjih nedelju dana zbog ubistva Hanijea u Teheranu u sredu, 31. jula. Iran, Hezbolah i Hamas optužili su Izrael za njegovo ubistvo, a Teheran je najavio odmazdu.

Komandant Korpusa Iranske revolucionarne garde Hosein Salami ponovio je juče pretnju da će Izrael "biti kažnjen u dogledno vreme".

Izraelski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za ubistvo.

10.45 Četiri osobe ubijene u izraelskom napadu na teritoriju Libana

Četiri osobe su ubijene danas u izraelskom napadu na kuću u južnom libanskom gradu Majfadun, prenosi Rojters pozivajući se na bezbednosne i lekarske izvore.

Izvori dodaju da su sve četiri osobe muškarci.

"Reuters" navodi da je ovo bio jedan od retkih napada na naselje u dubini libanske teritorije, odnosno oko 30 kilometara daleko od granice sa Izraelom.

Iran, libanska militantna grupa Hezbolah i palestinska militantna grupa Hamas optužili su Izrael za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula, a Teheran je najavio odmazdu.

profimedia

 

10.38 Najmanje petoro pripadnika osoblja SAD povređeno u napadu na bazu u Iraku

Najmanje petoro pripadnika američkog osoblja je povređeno, od kojih jedan teško u napadu na vojnu bazu u Iraku, prenosi Rojters pozivajući se na nemenovane američke zvaničnike.

"Osoblje baze vrši procenu štete nakon napada", rekao je jedan od zvaničnika.

Dva rakete Kaćuša ispaljene su u ponedeljak na američku bazu Ain-al-Asad na zapadu Iraka, izjavila su ranije dva neimenovana iračka bezbednosna izvora.

Kako navodi "Reuters", nije jasno da li je napad povezan sa pretnjama Irana da će uzvratiti zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu prošle nedelje.

Iran je okrivio Izrael za ubistvo Hanijea, ali Izrael nije preuzeo odgovornost.

Teheran smatra da SAD snose odgovornost za ubistvo Hanijea zbog svoje podrške Izraelu.

Ministri odbrane SAD i Izraela Lojd Ostin i Joav Galany saglasili su se tokom razgovora u ponedeljak da napad označava "ozbiljnu eskalaciju", saopštio je Pentagon.

profimedia

 

08.59 SAD: još nema preciznih informacija kada će Iran i Hezbolah napasti

Još nema precizne informacije kada će Iran i Hezbolah pokrenuti napad na Izrael i šta bi konkretno najavljeni napad mogao da podrazumeva, saopštili su pripadnici američkog tima za nacionalnu bezbednost tokom sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris.

Kako prenosi portal Aksios pozivajući se na američke zvaničnike, na sastanku u Beloj kući je rečeno da američke obaveštajne službe očekuju scenario koji uključuje dva talasa napada - prvi koji će potencijalno izvesti Hezbolah, a drugi Iran i neki od njegovih saveznika, ali i dalje se samo nagađa ko će prvi napasti i kako će to izvesti.

Iz Bele kuće je saopšteno da je na sastanku razgovarano i o kontinuiranim diplomatskim naporima da se deeskaliraju regionalne tenzije i da se zaključi sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je juče da je Bajdenova administracija prenela poruku Iranu da će SAD braniti Izrael ako bude napadnut.

''Ne mislimo da je takav napad neizbežan i pokušavamo da ga sprečimo'', rekao je Miler.
Iran je zapretio odmazdom ubog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, za šta je okrivio Izrael.

07.22 Blinken zabrinut zbog ekslalacije sukoba: Bliski istok je u kritičnom trenutku

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je Vašington angažovan na intenzivnoj diplomatiji kako bi ublažio tenzije na Bliskom istoku i pozvao sve strane da se uzdrže od eskalacije.

Blinken je, nakon sastanka sa australijskom ministarkom inostranih poslova Peni Vong, rekao da je ključno da se postigne sporazum o prekidu vatre u Gazi i pozvao sve strane da pronađu načine za postizanje sporazuma, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

 

Prema njegovim rečima, Bliski istok se nalazi u kritičnom trenutku i od ključnog je značaja postizanje primirja u Gazi. 

Strane ne treba da traže razlog za odlaganje ili da kažu ne, istakao je Blinken.

07.13 Abas: Nema sumnje da je cilj ubistva Hanijea bio da se produži i proširi rat

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je danas da je cilj ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea bio da se produži i proširi sukob u Gazi i da će njegovo ubistvo zakomplikovati razgovore o prekidu sukoba.

"Nema sumnje da je cilj ubistva gospodina Hanijea bio da se produži rat i proširi njegov obim. To će negativno uticati na tekuće pregovore o okončanju agresije i povlačenju izraelskih trupa iz Gaze" rekao je Abas za RIA Novosti.

On je ocenio da je Hanijeovo ubistvo "kukavički čin" i opasan razvoj situacije u izraelskoj politici.
Hanije je ubijen prošle srede u Teheranu, a palestinska militantna grupa Hamas i Iran okrivili su Izrael za taj napad i najavili odmazdu.

06.56 Američka baza u Iraku Ain-al-Asad pogođena raketama

Američka baza Ain-al-Asad u Iraku pogođena je raketama, navode neimenovani izvori. Rakete su navodno ispaljene na iračku bazu u kojoj se nalaze američke i druge međunarodne snage, preneo je Dejli meil.

06.43 Zemlje G7 pozvale na uzdržanost na Bliskom istoku usred pretnji od šireg sukoba

Zemlje članice G7 pozvale su na uzdržanost i deeskalaciju na Bliskom istoku da bi se izbeglo moguće širenje sukoba u regionu. G7 je ponovo pozvao sve uključene strane da se uzdrže od daljeg širenja kruga odmazdi, da smanje tenzije i da se konstruktivno angažuju za postizanje deeskalacije, preneo je Rojters.

06.17 Liban: Dve žrtve izraelskog napada dronom

Libanski mediji objavili su da su dve osobe poginule u izraelskom napadu dronom u selu Meisa al-Džabala, na jugu Libana, a libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da je dronom rano jutros gađala severni Izrael, pri čemu su, prema navodima izraelske vojske, ranjena dva vojnika i izazvan požar.

Tanjug AP/Leo Correa

 

06.11 Teheran: Neophodno kažnjavanje Izraela

Kažnjavanje Izraela je neophodno, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani. On je dodao da Teheran ne želi da eskalira tenzije, ali da je kazna "neophodna" kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u iranskoj prestonici i da bi se sprečila dalja nestabilnost, prenosi Gardijan.

06.00 Kac: Iran je odlučio da napadne Izrael

Iran je odlučio da napadne Izrael, saopštio je ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac, javlja Džeruzalem post.

profimedia

 

Izraelski list navodi da je poruka Irana preneta Izraelu preko ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca da objasni da je ovu informaciju dobio od vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Alija Bagerija.

"Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael", rekao je Kac, dodajući da "svet treba da traži cenu od Irana za bilo kakvu agresivnu akciju koju preduzme.

Komentari (0)

Svet