Fokus

Erdogan razgovarao sa papom Franjom: Muslimani i hrišćani u Palestini da pronađu mir

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2024

-

23:19

Erdogan razgovarao sa papom Franjom: Muslimani i hrišćani u Palestini da pronađu mir
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na akciju, pre nego što bude prekasno da bi muslimani i hrišćani koji žive u Palestini pronašli mir.

"Ubistvo Ismaila Hanijea, šefa Političkog biroa palestinske grupe Hamas, i napad na Liban pokazuju da Izrael predstavlja pretnju celom regionu, svetu i čovečanstvu“, rekao je predsednik Erdogan tokom telefonskog razgovora sa papom Franjom, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske.


Erdogan je rekao da veruje da će razgovori pape Franje sa zemljama koje podržavaju Izrael da zaustavi napade i postigne trajni mir biti od koristi pre nego što se nanese trajna šteta političkoj, bezbednosnoj i društvenoj strukturi regiona i sveta.

On je rekao da su se izraelski napadi na Gazu pretvorili u "genocid", dodajući da postoji ozbiljna humanitarna kriza, prenosi agencija Anadolija.

"Izrael sprovodi svoje masakre pod diplomatskim, ekonomskim i vojnim kišobranom koje su obezbedile neke države", rekao je Erdogan.

On je kritikovao "kontroverzne scene" na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu i nazvao ih "nemoralnim prikazima".

Turski predsednik je naveo da se pod plaštom slobode izražavanja gazi ljudsko dostojanstvo, ismevaju verske i moralne vrednosti, dodajući da je to vređalo muslimane koliko i hrišćanski svet. On je izrazio uverenje da je potrebno zajedno podići glas i zauzeti zajednički stav po tom pitanju.

"Nepoštovanje verskih vrednosti tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara označava zvono za uzbunu za moralni kolaps u koji svet tone", upozorio je Erdogan. Papa

Franja je zahvalio Erdoganu na njegovim naporima za mir i njegovoj osetljivosti na nepoštovanje verskih vrednosti.

Komentari (0)

Svet