Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Iran planira napade dronovima na Izrael iz Sirije, IDF ubila jednog od vođa Islamskog džihada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/08/2024

-

08:06

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Iran planira napade dronovima na Izrael iz Sirije, IDF ubila jednog od vođa Islamskog džihada
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Iran planira napade dronovima na Izrael iz Sirije, IDF ubila jednog od vođa Islamskog džihada - Copyright AP Photo/Sebastian Scheiner

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 301 dan, a Bliski istok je "pred ključanjem" nakon ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea. Lider jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik koje podržava Iran obećao je "vojni odgovor" na ubistvo, Evropska unija i Ujedinjene nacije pozivaju na uzdržanost kako ne bi došlo do eskalacije. Savet za nacionalnu bezbednost Izraela upozirio je  građane te zemlje da bi Iran i njegovi saveznici u regionu mogli da napadnu izraelske ili jevrejske mete u inostranstvu, uključujući ambasade i sinagoge.

Ključni događaji:

  • Netanjahu: Pred Izraelom su izazovni dani, spremni smo za svaki scenario
  • Generalni sekretar Hezbolaha: Rat sa Izraelom ušao u novu fazu
  • Jemenski Huti obećavaju "vojni odgovor" Izraelu za ubistvo Ismaila Hanijea
  • Najmanje 10 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na školu u Gazi

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

Euronews

 

19.03 Izrael uhapsio imama jer je oplakivao Hanijea

Izraelska policija uhapsila je danas imama džamije Al-Aksa Ekrema Sabrija zbog izražavanja žalosti za ubijenim političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijeom, objavila je Anadolija.

Jedan od Sabrijevih rođaka rekao je za tursku agenciju da su izraelski policajci upali u njegovu kuću u okupiranom Istočnom Jerusalimu i uhapsili ga.

Nakon molitve petkom u džamiji Al-Aksa, Sabri je predvodio dženazu za Hanijea.

"Narod Al-Kudsa (Istočnog Jerusalima) i okoline u blagoslovljenoj džamiji Al-Aksa oplakuje šehida Ismaila Hanijeha", rekao je on.

Nakon toga izraelska policija je rekla da istražuje da li je Sabrijeva izjava bila "huškanje".

Izraelske snage u prošlosti su više puta zatvarale 85-godišnjeg imama i nekoliko meseci mu zabranjivale ulazak u džamiju. Sabri je kritičar višedecenijske izraelske okupacije palestinskih teritorija. 

18.44 Arapski mediji: Hezbolah evakuiše osoblje i opremu iz Bejruta u iščekivanju izraelskih napada

Hezbolah evakuiše svoje visokorangorano osoblje iz uporišta te grupe u južnom predgrađu Bejruta, u iščekivanju potencijalnih izraelskih napada, javili su danas arapski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Grupa koju podržava Iran takođe je navodno premestila vojnu opremu koju je uskladištila u oblasti dalje od libanske prestonice, preneo je Tajms of Izrael.

Potez je usledio u trenutku kada se region priprema za potencijalnu eskalaciju nakon ovonedeljnih atentata na glavnog vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i ​​lidera Hamasa Ismaila Hanija, za čije se ubistvo u Teheranu okrivljuje Izrael.

17.34 Britanski mediji: Ubijeno pet lidera Hamasa u tunelu u Gazi

Izrael je nedavno ubio dvojicu političkih lidera Hamasa i tri vojna komandanta u tunelu ispod Gaze, rekli su danas izvori iz te grupe za londonski list "Ašark Al-Avsat".

Prema njihovim rečima, u napadu izraelske vojske (IDF) ubijeni su politički lideri Hamasa Ravi Muštaha i Sameh al-Siraj zajedno sa tri komandanta iz vojnog krila grupe, Brigade Iz a-Din al-Kasam - Abdula Hadija Sijama, Samija Odeha i Muhameda Hadida, prenosi Tajms of Izrael.

Muštaha je bio "de fakto" premijer Pojasa Gaze i zadužen za finansijske poslove u političkom birou Hamasa. Navodno je pomogao u osnivanju vojnog krila Hamasa i Izrael ga je uhapsio 1988. pre nego što je pušten 2011. u sklopu razmene zarobljenika.

EPA-EFE/HAITHAM IMAD

 

Takođe je navedeno da je Muštaha bio blizak poverenik šefa Hamasa u Gazi Jahjea Sinvara.
Al-Siraj je služio u Hamasovom političkom birou od 2021. godine i takođe je bio zadužen za unutrašnju bezbednost u Gazi. 

Navodno je bio na čelu tajne obaveštajne jedinice koja je delovala iz Turske. IDF je u novembru saopštio da je ciljao Muštahu i Siraja u tunelu, ali nije mogao da potvrdi njihovu smrt.

Međutim, izvori koje citira pomenuti list kažu da se napad na tunel u kojem su ubijeni pripadnici Hamasa dogodio pre oko nedelju i po dana, napominjući da je podzemno skrovište delimično oštećeno u vazdušnom napadu na početku rata.

U izveštaju se takođe navodi da je tunel koristila teroristička grupa kao komandni i kontrolni centar.
Izvori Hamasa kažu da su tela ubijenih lidera izvučena iz ruševina nakon poslednjeg bombardovanja i da su navodno sinoć sahranjeni.

17.13 SOHR: Iran planira da iz Sirije dronovima napadne Izrael

Iran navodno planira da lansira dronove na Izrael iz Sirije zbog smrti političkog lidera Hamas Ismaila Hanijea i komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, objavila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), pozivajući se na izvore.

SOHR sa sedištem u Velikoj Britaniji, izvestio je da bi dronovi mogli da budu lansirani iz oblasti u blizini Damaska i iz sirijske pustinje, da bi izgledalo kao da su ih lansirale grupe koje podržava Iran u Iraku, prenosi Tajms of Izrael.

Prema izveštaju SOHR, iranske grupe takođe su naredile da se ne gađaju američke vojne baze ako Sjedinjene Američke Države ne učestvuju u odbrani Izraela.

16.47 Izraelski ministri dobili satelitske telefone u strahu od odmazde Irana

Izraelski ministri dobili su satelitske telefone zbog zabrinutosti da bi telefonske linije mogle da budu oštećene ukoliko Iran napadne tu zemlju, pišu danas izraelski mediji.

"Vladini ministri dobili su satelitske telefone kao vid pripreme za moguću odmazdu za ubistva najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra i političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, za čiju smrt se u velikoj meri okrivljuje Izrael", piše portal Inet.

Kako je navedeno, satelitski telefoni su distribuirani zbog zabrinutosti da bi napad Irana ili Hezbolaha mogao da uništi telefonske linije i da prekine mobilnu mrežu, prenosi Tajms of Izrael. Takođe je dodato da "ne bi trebalo da bude panike", jer je taj korak preduzet iz predostrožnosti.

16.23 IDF: Ubijen jedan od vođa palestinskog Islamskog džihada Muhamed al-Džabari

Jedan od lidera palestinskog Islamskog džihada Muhamed al-Džabari ubijen je u Pojasu Gaze, saopštila je danas izraelsko vojska (IDF).

U saoptenju se navodi da je Al-Džabari bio zadužen za ''proizvodnju oružja u severnom Pojasu Gaze, raspodelu plata i novca teroristima organizacije i da je aktivno učestvovao u pokušaju da se obnove kapaciteti i infrastruktura za proizvodnju raketa te organizacije'', prenosi Tajms of Izrael.

Vojska tvrdi da je preduzela korake da ublaži štetu civilima u napadu, uključujući korišćenje vazdušnog osmatranja i precizne municije. Palestinski Islamski džihad nije izdao saopštenje povodom navoda izraelske vojske.

12.44 Održana pogrebna ceremonija za lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Dohi

U Dohi je danas održana pogrebna ceremonija za ubijenog političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea uz pristustvo zvaničnika, a sahrana će biti održana kasnije danas u gradu Lusail, severno od katarske prestonice.

Ceremoniji su prisustvovali Haled Mašal, za kojeg se pretpostavlja da će biti novi politički lider palestinske grupe, katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani, kao i drugi zvaničnici Hamasa.

Kovčeg lidera Hamasa bio je prekriven palestinskom zastavom u džamiji u Dohi, zajedno sa njegovim ubijenim telohraniteljem, pre pokopa u Lusailu kasnije u toku dana.

''Naša poruka okupaciji (Izraelu) danas je da tonete duboko u blato i da je vaš kraj sve bliži nego ikad. Krv Hanijea će se promeniti sve'', rekao je za "Reuters" zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Pogrebna ceremonija za Hanije održana je juče u Teheranu, a predvodio ju je  iranski ajatola Ali Hamnei.

Hanije je ubijen u sredu, a Hamas i iranska vlada obećali su osvetu protiv Izraela, smatrajući da je Tel Aviv odgovoran za ubistvo.

Tanjug/AP Photo/Ikram Suri

 

12.33 Turska ambasada u Tel Avivu spustila zastavu na pola koplja u čast Ismaila Hanijea

Turska ambasada u Tel Avivu spustila je zastavu na pola koplja u čast ubijenog lidera Hamasa Ismaila Hanijea uoči njegove sahrane u Kataru. Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir je povodom toga poručio da je osoblje ambasade slobodno da ''u potpunosti ukloni zastavu i vrati se kući", prenosi Tajms of Izael.

Turska je ranije danas najavila da će obeležiti nacionalni dan žalosti za Hanijeom, za čiju smrt se široko okrivljuje Izrael, iako Tel Aviv nije ni potvrdio ni negirao umešanost. Hanije će danas biti sahranjen u Dohi, nakon jučerašnje pogrebne ceremonije u Teheranu, koju je predvodio iranski ajatola Ali Hamnei. On je umro u Teheranu u sredu, a Hamas i iranske vlasti okrivile su Izrael za ubistvo.

11.27 Bajden savetovao Netanjahua da prihvati sporazum o primirju u Pojasu Gaze

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da prihvati predlog sporazuma o primirju kojim bi se okončao skoro 10-omesečni rat u Pojasu Gaze, prenosi Blumberg.

"'Imamo osnovu za prekid vatre. On (Netanjahu) bi trebalo da sada uradi nešto povodom toga'', rekao je Bajden novinarima.

Predsednik SAD je tokom svog ''direktnog'' razgovora s Netanjahuom istakao da ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea neće pomoći u postizanju dogovora o prekidu vatre u palestinskog enklavi.

Dva lidera su takođe razgovarala o  novom raspoređivanju američke vojske kako bi se suprotstavili iranskim pretnjama.

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države, već mesecima pokušavaju da obezbede primirje i oslobađanje preostalih 120 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, ali mirovni napori su u zastoju. Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael uzvraća da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države potpuno uništenje Hamasa.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

 

11.14 Aviokompanije izbegavaju iranski i libanski vazdušni prostor

Aviokompanije izbegavaju iranski i libanski vazdušni prostor i otkazuju letove za Izrael i Liban, prenosi Rojters uz ocenu da raste zabrinutost zbog mogućeg konflikta u regionu nakon ubistva visokih zvaničnika Hamasa i Hezbolaha ranije ove nedelje. Kompanija Singapor Erlajnz prestala je da od jutros leti kroz iranski vazdušni prostor i koristi alternativne rute, navodeći da je bezbednost glavni prioritet.

Kompanija iz Tajvana, EVA Er, kao i Čajna Erlajnz takođe danas izbegavaju iranski vazdušni prostor za letove do Amsterdama koji su se ranije odvijali preko Irana, pokazuju podaci sajta Flajtradar24. Aviokompanije za sada nisu komentarisale promenu ruta.

Organizacija OPSGRUP koja deli informacije o rizicima po letove savetovala je avionima koji lete između Azije i Evrope da izbegavaju iranski i irački vazdušni prostor, dan nakon što su izvori rekli za Rojters da će se najviši iranski zvaničnici sastati sa predstavnicima iranskih regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razmotrili eventualnu osvetu Izraelu.

10.11 Jordan i Kuvajt neće dozvoliti korišćenje njihove teritorije za napade na region

Vlade Jordana i Kuvajta saopštile su da neće dozvoliti korišćenje njihove teritorije ili vazdušnog prostora za izvođenje napada na druge zemlje u regionu usred očekivanog odgovora Irana na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u sredu.

"Ako dođe do eskalacije, naš prvi prioritet je da zaštitimo Jordan i bezbednost Jordanaca. Suprotstavićemo se svakome ko želi da naruši naš vazdušni prostor. Jordan neće biti bojno polje", rekao je ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi.

On je pozvao Izrael da preuzme odgovornost poručivši da Tel Aviv ne može da nastavi da ubija i ugrožava budućnost regiona, prenosi "Europa press".

Safadi je objasnio da je Hamas "ideja" koja ne može da se uništi i istakao neophodnost da se Palestincima ponudi alternativa strahu u kom trenutno žive zbog izraelske agresije na okupiranim teritorijama, uključujući Pojas Gaze.

On je takođe osudio ubistvo Hanijea kao "zločin eskalacije" i "kršenje međunarodnog prava" i pozvao na kraj sukoba u Gazi.

Potparol kuvajtskog Ministarstva odbrane Hamad al-Saker poručio je da se zalivska zemlja nikada neće koristiti kao "platforma" za napad na druge zemlje u regionu i istakao da Kuvajt neće dozvoliti korišćenje njegove teritorije i vazdušnog prostora za izvođenje vojnih operacija, javlja agencija Kuna.

Profimedia

 

07.20 Iranska agencija Fars: Za ubistvo lidera Hamasa Hanijea odgovoran Izrael

Rezultati preliminarne istrage ukazuju na odgovornost Izraela za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koji je poginuo u raketnom udaru u Teheranu, javila je danas iranska novinska agencija "Fars".

Prema tom izveštaju, Hanije se nalazio na četvrtom spratu svoje rezidencije u teheranskoj četvrti Zafaranije kada je zgradu pogodila raketa zbog čega se krov delimično urušio.

"Ovu vojnu akciju izveo je izraelski režim", prenosi "Fars".

Hamas je 31. jula objavio da je šef njhovog političkog biroa Ismail Hanije poginuo u  izraelskom raketnom udaru u svojoj rezidenciji u Teheranu gde je prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana, navodi TASS.

Tv kanal "Al Hadat" javio je da je Hanije poginuo u direktnom udaru rakete, a njegov zamenik Musa Abu Marzuk obećao je da ovaj atentat neće proći nekažnjeno.

"New York Times" je juče objavio, citirajući neimenovane izvore, da je Hanije možda poginuo od eksplozivne naprave koja je u njegovoj rezidenciji postavljena dva meseca ranije. Prema izvorima lista, bomba je aktivirana daljinskim putem.

Profimedia

 

07.11 Erdogan proglasio 2. avgust Danom žalosti zbog ubistva Ismaila Hanijea

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je petak, 2. avgust, Danom žalosti zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

"Da bismo pokazali našu podršku i solidarnost sa našom palestinskom braćom i sestrama, 2. avgust je proglašen za Dan nacionalne žalosti zbog mučeničke smrti predsednika političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea", napisao je Erdogan na platformi "X", prenosi "Reuters".

Hanije je ubijen u sredu rano ujutro u svojoj rezidenciji u Teheranu, gde je otputovao da prisustvuje ceremoniji inauguracije predsednika Masuda Pezeškijana.

Turkish Presidency via AP

 

07.04 Stotine ljudi maršom u Jerusalimu obeležili 300 dana od uzimanja talaca

Stotine ljudi obučenih u belo sa žutim zastavama, izraelskim zastavama i žutim trakama, šetali su u četvrtak uveče do Velike sinagoge u Jerusalimu, čime su obeležili 300 dana otkako je izraelske taoce 7. oktobra zarobila militantna grupa Hamas.

Oni su deo događaja koji organizuje porodica taoca Herša Goldberga-Poline u znak podrške taocima i u znak sećanja na ubijene, prenosi "Times of Israel".

Kako je preneo portal, događaju se odnosi na celu izraelsku javnost, ultra-pravoslavne vernike, tradicionalne i sekularne Izraelce, žene, muškarce i decu.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

06.55 Jemenski Huti obećavaju "vojni odgovor" Izraelu za ubistvo Ismaila Hanijea

Lider jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik koje podržava Iran obećao je "vojni odgovor" na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, u napadu za koji okrivljuje Izrael.

"Mora postojati vojni odgovor na ove zločine, koji su besramni i opasni", rekao je Malik u televizijskom obraćanju, prenosi "Times of Israel".

Hanije je bio u Teheranu zbog polaganja zakletve novoizabranog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana. Izrael nije ni potvrdio ni negirao ubistvo, ali su Iran i njegovi zastupnici u regionu obećali da će se osvetiti Izraelu.

06.37 Najmanje 10 Palestinaca poginulo u izraelskom napadu na školu u Gazi

Izraelske snage pogodile su danas školu u Šedžaji, u gradu Gazi i tom prilikom je poginulo najmanje 10 osoba, saopštile su palestinske službe za vanredne situacije.

Al Aksa, televizija militantne grupe Hamas, objavila je da je čak 15 ljudi ubijeno u napadu, koji je usledio pošto su izraelske snage nastavile da se bore protiv palestinskih boraca u različitim delovima Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je saopštila da je gađala borce koji su delovali u kompleksu u okviru škole za koji je navela da se koristio kao skrovište za komandante i borce Hamasa.

06.23 Lavrov je pozvao sve strane da spreče eskalaciju na Bliskom istoku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa vršiocem dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Alijem Bagerijem Kanijem pozvao sve strane bez izuzetka koje utiču na situaciju u Pojasu Gaze i na Bliskom istoku da izbegavaju radnje koje bi mogle dovesti do dalje destabilizacije situacije.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, obe strane su izrazile osudu ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu i ukazale na „izuzetno opasne posledice ovakvih akcija“.

06.00 Sedam avio-kompanija otkazuje letove za Izrael zbog rastućih tenzija sa Iranom

Sedam avio-kompanija otkazalo je letove za Izrael zbog rastućih tenzija sa Iranom, preneo je danas izraelski tv Kanal 12. Kako se navodi, avio kompanije Delta, United Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Air India otkazali su sve predstojeće letove za Izrael. Let Lufthanze iz Minhena za Tel Aviv rano jutros sleteo je u Larnaku na Kipru, a zatim se okrenuo i vratio u Nemačku, nakon što je posada odbila da leti za Izrael.

FlyDubai je otkazao neke od svojih redovnih letova, dodaje Kanal 12. Na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu se nalazi oko 70.000 putnika, pri čemu neki pokušavaju da uhvate poslednje letove iz zemlje u slučaju više otkazivanja, a drugi žele da otkažu svoje letove iz straha da neće moći da se vrate u zemlju. Otkazivanje dolazi u trenutku kada se zemlja priprema za odgovor na atentate ranije ove nedelje na vojnog šefa Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

Komentari (0)

Svet