Fokus

Francuska priznala suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2024

-

11:19

Francuska priznala suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom
Tanjug/AP/Yara Nardi - Copyright Tanjug/AP/Yara Nardi

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je priznala suverenitet Maroka nad spornom Zapadnom Saharom, promenivši decenijama staru poziciju i dodajući se na listu zemalja koje podržavaju Maroko.

"Sadašnjost i budućnost Zapadne Sahare spadaju u okvir marokanskog suvereniteta. Francuska namerava da deluje dosledno sa ovom pozicijom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou", napisao je Makron u pismu kralju Muhamedu VI, prenosi AP.

Maroko Zapadnu Saharu smatra sastavnim delom svoje teritorije i decenijama faktički kontroliše veći deo tog regiona, ali većina zemalja i Ujedinjene nacije, takav stav Maroka ne prihvataju.

Odlazak Francuske sa svoje "istorijske pozicije je velika pobeda Maroka", a ona na taj način prati Sjedinjenih Američke Države, Izrael, Španiju.

Spor oko Zapadne Sahare počeo je 1975. godine kada se Španija, čija je to bila kolonija, povukla s te teritorije i prepustila je neizvesnoj budućnosti.

Nakon odlaska Španije, hiljade Marokanaca ušlo je u Zapadnu Saharu kako bi potvrdilo marokanski suverenitet nad tom teritorijom.

To je izazvalo otpor Saharske Arapske Demokratske Republike i njenog vojnog krila, Fronta Polisario. Oni su tvrdili da su legitimni predstavnici autohtonog naroda Zapadne Sahare i tražili su punu nezavisnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet