Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Naš odgovor na raketni napad Hezbolaha će biti žestok

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

29/07/2024

-

07:39

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Naš odgovor na raketni napad Hezbolaha će biti žestok
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Naš odgovor na raketni napad Hezbolaha će biti žestok - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Leo Correa/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 297 dana, a tenzije na celom Bliskom istoku nikako da se smire. Najmanje 12 osoba je poginulo, a više od 30 je povređeno u raketnom napadu, na selo na Golanskoj visoravni. Dok Hezbolah negira odgovornost, izraelska avijacija odgovorila je napadom na ciljeve te proiranske militantne grupe "duboko unutar Libana". Članovi ratnog kabineta, na sastanku koji je trajao više od četiri sata, ovlastili su izraelskog premijera Banjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta da donesu odluku o tome kako i kada će Izrael odgovoriti na napad Hezbolaha na Golansku visoravan.

Ključni događaji:

  • Broj palestinskih žrtava u Gazi porastao na 39.324
  • Netanjahu sazvao sednicu kabineta koji će odlučiti o odgovoru na napad Hezbolaha
  • Hiljade ljudi prisustvovale sahrani 12 dece i mladih poginulih u napadu na Majdal Šam
  • Šef Mosada i posrednici razgovarali u Rimu o mogućem primirju u Pojasu Gaze

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.38 Lami upozorio britanske državljane da napuste Liban i ne putuju u zemlju

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Lami izjavio je danas da britanske vlasti savetuju britanskim državljanima da napuste Liban i da ne putuju u zemlju.

"Situacija se brzo odvija", napisao je on na platformi X (Tviter).

Prema njegovim rečima, osoblje Kancelarije za inostrane i poslove Komonvelta (FCDO) radi danonoćno da bi osiguralo bezbednost britanskih državljana.

22.21 Lapid: Izrael već u provaliji, nakon upada demonstranata i poslanika u vojne baze

Lider izraelske opozicije Jair Lapid izjavio je večeras da Izrael "ne da nije na ivici provalije, već je upao u nju", nakon što su ultranacionalistički demonstranti danas upali u dve vojne baze, zajedno sa poslanicima Kneseta.

"Sve crvene linije su danas pređene. Poslanici i ministri koji su učestvovali u upadu nasilnih milicija u vojne baze šalju poruku državi Izrael: gotovo je sa demokratijom, gotovo je sa vladavinom prava", navodi se u Lapidovoj izjavi, preneo je Tajms of Izrael.

AP/Gil Cohen-Magen

 

On je dodao da "opasna fašistička grupa preti postojanju države Izrael".

"Oni su najbolje što se dogodilo lideru Hamasa Jahji Sinvaru i vođi Hezbolaha Hasanu Nasralahu. Ako im se ne suprotstavimo, zemlja će se raspasti. Ako Netanjahu ne smeni ministre koji su učestvovali u ovim nasilnim upadima danas, nije sposoban da predstavlja državu Izrael", dodao je Lapid.

21.52 Kac pozvao NATO da izbaci Tursku iz te organizacije

zraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je danas NATO da izbaci Tursku iz te organizacije.

"U svetlu pretnji predsednika Turske (Redžepa Tajipa) Erdogana da će izvršiti invaziju na Izrael i njegovu opasnu retoriku, ministar spoljnih poslova Izrael Kac dao je instrukcije diplomatama... da se hitno angažuju sa svim članicama NATO, pozivajući na osudu Turske i zahtevajući njeno izbacivanje iz regionalnog saveza", saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

20.30 Propalestinski aktivisti bacili crvenu farbu po fasadi kraljevske palate u Amsterdamu

Propalestinski aktivisti poprskali su tokom noći crvenom bojom fasadu kraljevske palate na trgu Dam u Amsterdamu. Pored toga, žutom bojom je ispisana reč „intifada“, što najčešće označava oružanu borbu protiv Izraela, prenosi holandski Telegraf. Predstavnik kraljevske palate je rekao da su radovi na čišćenju fasade u toku, a povodom ovog slučaja biće podneta prijava.

"Ovo je vandalizam i krivično delo", naveo je on. Predstavnici Palestinske akcije Amsterdam saopštili su da je akcija organizovana u znak solidarnosti sa palestinskim narodom i da predstavlja signal holandskoj vladi koja, prema rečima aktivista, "aktivno podržava genocid, kolonijalizam i okupaciju Palestine". Propalestinski aktivisti su u martu polili zgradu Ministarstva spoljnih poslova Holandije crvenom bojom.

20.01 Borelj razgovarao sa Habibom i Geitom o krvoproliću na Golanskoj visoravni

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je sa ministrom spoljnih poslova Libana Bouom Habibom i generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom razgovarao nakon krvoprolića u selu Madždal Šams na Golanskoj visoravni.

"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Libana Bouom Habibom i generalnim sekretarom Arapske lige Abul-Geitom nakon krvoprolića u Madždal Šamsu", napisao je Borelj na platformi X (Tviter).

Tanjug/AP/Christophe Ena

 

Kako je naveo Borelj, razgovarali su o potrebi da se razjasne uzroci, da se iznađu načini za deeskalaciju i izbegne regionalni rat i da se sada postigne prekid vatre u Gazi.

"Previše dece je već ubijeno", istakao je Borelj.

19.40 Netanijahu: Hamas sprečava postizanje sporazuma, Izrael nije promenio nijedan uslov

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da palestinska islamistička grupa Hamas sprečava postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi i da Izrael nije promenio nijedan od svojih uslova.

Netanijahu je rekao da se Izrael drži principa prvobitnog predloga, koji uključuju obezbeđivanje oslobađanja maksimalnog broja živih talaca, izraelsku kontrolu graničnog koridora između Gaze i Egipta i sprečavanje vraćanja oružja i palestinskih militanata na sever Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

Hamas je ranije danas optužio izraelskog premijera da sprečava primirje u Gazi time što je dodao nove uslove i zahteve u vezi predloga o prekidu vatre koji su podržale SAD. Hamas je naveo da je dobio najnoviji odgovor Izraela nakon razgovora u Rimu u kojima su učestvovali predstavnici Izraela, SAD, Egipta i Katara.

profimedia

 

"Jasno je iz onoga što su izneli posrednici u razgovorima da se Netanijahu vratio svojoj strategiji izbegavanja postizanja dogovora time što je postavio nove uslove i zahteve", naveo je Hamas u saopštenju.

Ovaj islamistički pokret optužio je Netanijahua za udaljavanje od predloga koji su prvobitno izneli posrednici, a koji se već bazirao na “izraelskom dokumentu”.

19.02 Bela kuća: Izrael ima pravo da odgovori Hezbolahu nakon napada na Golansku visoravan

Izrael ima pravo da odgovori Hezbolahu nakon raketnog napada na Golansku visoravan u subotu, iako SAD ne veruju da to treba da dovede do eskalacije, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. On je, takođe, rekao da incident na Golanu ne bi trebalo da utiče na pregovore o prekidu vatre u Gazi i obezbeđivanju oslobađanja talaca koje tamo drži Hamas, preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

18.45 Turski zvaničnici odgovaraju Izraelu zbog napada na Erdogana

Visoki turski zvaničnik Fahretin Altun danas je optužio izraelsku vladu da pokušava "da sakrije svoje ratne zločine" napadima na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nakon njegovih komentara o Izraelu, dok je tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će doći kraj genocidnom premijeru Netanijahuu. Altun, direktor Erdoganove kancelarije za komunikacije, napisao je na platformi Iks da oni koji prete turskom predsedniku to čine po vlastiti rizik, preneo je AP.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova takođe se oglasilo saopštenjem da će doći kraj genocidnog izraelskog premijera Benjamina Netanijahua kao što je došao i kraj genocidnom Hitleru.

"Kao što su genocidni nacisti privedeni pravdi, tako će biti i sa onima koji žele da unište Palestince", navelo je ministarstvo, prenosi agencija Anadolija.

Šef turske diplomatije Hakan Fidan na platformi Iks napisao je da je "predsednik Turske postao glas savesti čovečanstva". Erdogan je u obraćanju zvaničnicima vladajuće partije, koje je prenosila TV, sinoć komentarisao vojne operacije Izraela.

18.10 UNRWA: Porodice su prinuđene da se iznova i iznova sele

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da su naredbe o prisilnom iseljavanju koje izdaje izraelska okupaciona vojska postale svakodnevna pojava za stanovnike pojasa Gaze, koji su primorani da odu kako bi spasli svoje živote, javlja danas palestinska agencija WAFA.

"Porodice su prinuđene da se iznova i iznova sele, znajući da bezbednost ne postoji nigde u Pojasu Gaze“, objavila je UNRWA na društvenoj mreži Iks (X).

Agencija UN je ponovila svoj poziv na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, koji je je već skoro deset meseci izložen izraelskoj agresiji. Izraelska invazija na Gazu od oktobra prošle godine do sada je odnela 39.363 života, a žrtve su dokumentovani smrtni slučajevi od kojih su većina žene i deca, uz više od 90.920 povređenih, navodi WAFA. Palasetinska agencija navodi i da su hiljade žrtava i dalje su zarobljene pod ruševinama i na ulicama, a da spasilačke ekipe ne mogu da dođu do njih.

17.57 Gaza: Ministarstvo zdravlja proglasilo epidemiju poliovirusa

Ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas danas je proglasilo epidemiju poliovirusa na čitavoj teritoriji te palestinske enklave, okrivljujući za to izraelsku vojnu ofanzivu.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je prošle nedelje da postoji veliki rizik od širenja tog virusa u Pojasu Gaze i van njenih granica zbog izuzetno loše zdravstvene i sanitarne situacije u toj enklavi razorenoj ratom, ali tek treba da proglasi epidemiju, javio je Rojters.

Tanjug/AP

 

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel izjavila je pre nekoliko dana da je otkriće poliovirusa u Pojasu Gaze "izuzetno uznemirujuće”, rekavši da to dodatno pogoršava status ove okupirane teritorije kao jednog od "najopasnijih mesta na svetu za decu".

17.27 Netanjahu: Naš odgovor na raketni napad Hezbolaha će biti žestok

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da će njegova zemlja žestoko odgovoriti na raketni napad u kojem je na Golanskoj visoravni u subotu ubijeno 12 dece i tinejdžera.

"Ta deca su naša deca. Izrael neće i ne može dozvoliti da to prođe nekažnjeno. Naš odgovor će biti žestok", rekao je Netanjahu u gradu Madždalu Šamsu, gde se dogodio napad, zbog kojeg je prekinuo posetu Vašingtonu.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

Prethodno je izraelska vlada ovlastila Netanjahua da odluiči kakva će biti odmazda za napad, navodi Bi-Bi-Si.

17.02 Hamas optužuje Netanijahua zbog dodavanjja novih uslova u predlog o primirju

Hamas je danas optužio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da sprečava primirje u Gazi time što je dodao nove uslove i zahteve u vezi predloga o prekidu vatre koji su podržale SAD.

Hamas je naveo da je dobio najnoviji odgovor Izraela nakon razgovora u Rimu u kojima su učestvovali predstavnici Izraela, SAD, Egipta i Katara, javio je Rojters.

"Jasno je iz onoga što su izneli posrednici u razgovorima da se Netanijahu vratio svojoj strategiji izbegavanja postizanja dogovora time što je postavio nove uslove i zahteve", naveo je Hamas u saopštenju.

15.25 Si i Meloni o riziku od pogoršanja situacije na Bliskom istoku

Kineski predsednik Si Đinping i italijanska premijerka Đorđa Meloni razgovarali su o aktuelnim međunarodnim temama, uključujući rizik od pogoršanja situacije na Bliskom istoku i rat u Ukrajini, kao i tenzije u regionu Indo-Pacifika, saopšteno je danas iz italijanske vlade.

Tanjug/AP/Vincent Thian

 

Dvoje zvaničnika razmatrali su i druga globalna pitanja poput veštačke inteligencije, borbe protiv klimatskih promena i reforme Saveta bezbednosti UN, prenela je agencija Ansa.

13.35 Liban: U napadu izraelske bespilotne letelice poginule dve osobe

U napadu izraelske bespilotne letelice u okolini grada Šakra, na jugu Libana, danas su poginule dve osobe, a ranjeno troje, uključujuci i dete, saopštila je libanska civilna odbrana, dok je Hezbolah naveo da je u tom napadu ubijen njihov pripadnik.

Hezbolah je saopštio da je poginuo Abas Salami, pa je broj ubijenih militanata te grupe od početka rata u Gazi porastao na 383, preneo je "Times of Israel".

On je prvi operativac ubijen u napadu izraelskih oružanih snaga od subote, kada su poginula četiri pripadnika elitne snage Hezbolaha, Radvana, što je podstaklo tu grupu da izvede raketni napad na mesto Majdal Šams na Golanskoj visoravni u kojem je poginulo 12 dece.

Kako je preneo "Reuters", spasilačka služba nije precizirala da li su poginuli u napadu dronom vojnici ili civili.

Agencija navodi da je ovo bio prvi izraelski napad na Liban u kojem je bilo žrtava, od raketnog udara u subotu na Golansku visoravan za koji Tel Aviv okrivljuje Hezbolah.

Ta militantna organizacija koja deluje iz Libana negirala je da je odgovorna za napad.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

13.04 Nemačka pozvala svoje državljane da odmah napuste Liban

Nemačka je danas pozvala svoje državljane da odmah napuste Liban, navodeći da bi vazdušni saobraćaj mogao biti obustavljen usled strahovanja od izraelskog vojnog odgovora posle smrtonosnog raketnog napada libanske militantne grupe Hezbolah na Golansku visoravan.

"Dalja eskalacija situacije i širenje konflikta ne mogu se isključiti", navedeno je u saopštenju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, koje je od nemačkih državljana "hitno zatražilo napuštanje Libana", prenosi Reuters.

Dodaje se da se to naročito odnosi na južne delove Libana, uključujući urbana područja Bejruta i Dolinu Beka i okrug Balbek-Ermel.

12.54 Pogledajte izveštaj Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku

Euronews TV

11.35 Izrael sumnja da će posrednici preneti Hamasu ažurirani mirovni predlog 

Izrael izražava sumnju da će ažurirani predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre sa Hamasom u Pojasu Gaze, koji je Izrael u subotu predao Beloj kući, posrednici preneti Hamasu zbog fundamentalne promene u tom predlogu, javili su izraelski mediji pozivajući se na neimenovanog visokog izraelskog zvaničnika.

Zvaničnik je rekao da je mala verovatnoća da će ažurirani predlog proći kod posrednika i da će oni pristati da ga proslede Hamasu zbog fundamentalne promene u tom predlogu, prenosi Kanal 12.

On je naveo da je predlog ažuriran na preporuku administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ažurirani predlog zahteva uspostavljanje inspekcijskog mehanizma kako bi se osiguralo da borci palestinske militantne grupe Hamas ne mogu da se kreću na sever Pojasa Gaze, kao i da izraelske snage ostanu na granici Gaze i Egipta poznatoj kao Filadelfijski koridor tokom prve faze sporazuma, javio je u nedelju Kanal 12, a prenosi Tajms of Izrael.

U ažuriranom predlogu takođe se insistira na tome da Izrael dobije spisak svih živih talaca koje će Hamas osloboditi u okviru sporazuma.

08.29 Izraelska vojska: Borbeni avioni i dronovi pogodili više od 35 ciljeva širom Gaze

Izraelski borbeni avioni i dronovi pogodili su proteklog dana više od 35 ciljeva širom Pojasa Gaze, uključujući "određen broj terorista u Kan Junisu i Rafi na jugu palestinske enklave", saopštila je danas izraelska vojska.

U saopštenju se navodi da su među pogođenim ciljevima "ćelije naoružanih terorista, zgrade koje koriste terorističke grupe i druga infrastruktura", preneo je Tajms of Izrael.

Ističe se da izraelske trupe nastavljaju napredovanje u Kan Junisu i Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Tanjug/AP

 

08.26 Liban: U napadu izraelske bespilotne letelice poginule dve osobe, ranjeno troje

U napadu izraelske bespilotne letelice u okolini grada Šakra, na jugu Libana, danas su poginule dve osobe, a ranjeno troje, uključujući i dete, saopštila je libanska civilna odbrana. Spasilačka služba nije precizirala da li su poginuli vojnici ili civili, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ovo bio prvi izraelski napad na Liban u kojem je bilo žrtava, od raketnog udara u subotu na Golansku visoravan u kojem je poginulo najmanje 12 dece i tinejdžera, a za koji Tel Aviv okrivljuje Hezbolah. Ta militantna organizacija koja deluje iz Libana negirala je da je odgovorna za napad.

07.37 Otkazani ili odloženi neki letovi na aerodromu u Bejrutu

Pojedini letovi na aerodromu u glavnom gradu Libana, Bejrutu, otkazani su ili odloženi, a libanska avio-kompanija "Middle East Airlines" (MEA) saopštila je da su poremećaji u redu letenja povezani sa bezbednosnim rizicima zbog eskalacije tenzija između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah.

Grupa nemačke avio-kompanije "Lufthanza" obustavila je letove za Bejrut do 31. jula zbog trenutne situacije na Bliskom istoku, saopštio je jutros taj avioprevoznik.

U saopštenju se navodi da su zbog predostrožnosti obustavljeni letovi avio-kompanija, članica grupe "Lufthanza" - Swiss International Air Lines-a, Eurowings-a i Lufthanze, prenosi "Reuters".

"Turkish Airlines" je takođe otkazao dva leta tokom protekle noći, a turski prevoznik "SunExpress", grčki avioprevoznik "Aegean Airlines", etiopska kompanija "Ethiopian Air", kao i libanska MEA takođe su otkazali današnje letove predviđene za Bejrutu, pokazuju podaci Flightradar24.

Međunarodni aerodrom u Bejrutu je jedini aerodrom u Libanu.

Izraelski bezbednosni kabinet ovlastio je u nedelju vladu da odgovori na raketni napad na Golansku visoravan u kojem je u subotu poginulo najmanje 12 dece i tinejdžera, a za koji Tel Aviv okrivljuje Hezbolah.

Ta grupa je negirala da je odgovorna za napad.

profimedia

 

07.13 Ratni kabinet ovlastio Netanijahua i Galanta da odluče o odgovoru za napad na Golan

Članovi ratnog kabineta Izraela su na sastanku koji je trajao više od četiri sata ovlastili premijera Banjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta da donesu odluku o tome kako i kada će Izrael odgovoriti na napad Hezbolaha na Golansku visoravan, javlja "Times of Israel".

Članovi ratnog kabineta ovlastili su Netanijahua i Galanta da odluče o razmerama i vremenu kada će Izrael odgovoriti na raketni napad na Golansku visoravan izveden 27. jula, saopštila je Netanijahuova kancelarija.

List "Jediot Ahronot" navodi da je, nakon što su se ministri usprotivili površnom načinu na koji je prošle nedelje odobren napad na Jemen, na jučerašnjem sastanku svakom ministru dato dovoljno vremena da govori, ali da su se ministar finansija Bezalel Smotrič i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir uzdržali od glasanja.

U raketnom napadu Hezbolaha izvedenom u petak poginulo je 12 dece na fudbalskom terenu u selu Madždal Šams naseljenom Druzima na Golanskoj visoravni.

Izrael je u noći između petka i subote izveo vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu, nakon što je optužio tu grupu za napad.

Hezbolah je negirao odgovornost za napad, a Izrael je odbacio ta poricanja i najavio da će "snažno" odgovoriti.

profimedia

 

07.08 Starmer Hercogu: Odmah preduzeti korake za uspostavljanje prekida vatre u Gazi

Britanski premijer Kir Starmer rekao je predsedniku Izraela Isaku Hercogu da je potrebno odmah preduzeti korake za uspostavljanje prekida vatre u izraelskom sukobu sa militantima Hamasa u Gazi.

Britanski premijer je istakao da moraju biti preduzeti hitni koraci za uspostavljanje prekida vatre, kako bi taoci mogli da budu oslobođeni i upućeno više humanitarne pomoći onima kojima je očajnički potrebna, saopšteno je iz Starmerove kancelarije, a prenosi "Reuters".

Starmer je ponovio svoju stalnu podršku pravu Izraela na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom.

Starmer se sastao sa Hercogom u Parizu, gde su prisustvovali Olimpijskim igrama.

Tanjug AP/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

 

06.57 Makron Netanjahuu: Izbeći novu eskalaciju u regionu

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva. Predsedništvo je saopštilo da je Makron podsetio Netanijahua da je Francuska u potpunosti posvećena tome da učini "sve da se izbegne nova eskalacija u regionu upućujući poruke svim stranama uključenim u sukob", preneo je Rojters. Agencija dodaje da Pariz nastoji da spreči širu eskalaciju sukoba između Izraela i Hezbolaha. 

06.45  Gutereš osudio raketni napad na Golansku visoravan

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je danas raketni napad na Golansku visoravan u kojem su ubijeni civili, uključujući decu i pozvao strane da pokažu uzdržanost, saopštila je kancelarija generalnog sekretara UN.

"Generalni sekretar UN osuđuje jučerašnje ubistvo 12 civila, uglavnom dece i tinejdžera, u selu Madždal Šams naseljenu Druzima na Golanskoj visoravni koji je okupirao Izrael", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

U saopštenju stoji da Guteres izražava saučešće poginulima i želi brz oporavak povređenima. Osim toga, generalni sekretar je pozvao zaraćene strane da pokažu uzdržanost i izbegnu dalju eskalaciju nasilja.

06.27 Hiljade ljudi prisustvovale sahrani 12 dece i mladih poginulih u napadu na Majdal Šam

Hiljade ljudi okupile su se danas u Majdal Šamsu na Golanskoj visoravni na sahrani 12 dece i mladih poginulih u raketnom napadu na Golanskoj visoravni u subotu. Neki od okupljenih su ljutito vikali na izraelske ministre koji su prisustvovali sahrani, pitajući ih što ranije nisu došli u posetu tom području, javio je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP Photo/Leo Correa

 

06.13 Broj palestinskih žrtava u Gazi porastao na 39.324

Najmanje 39.324 Palestinaca ubijeno je, a 90.830 povređeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od početka rata, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u toj palestinskoj enklavi.

U saopštenju se dodaje da je samo proteklog dana ubijeno najmanje 66 Palestinaca, preneo je Rojters.

06.00 UN poziva na maksimalnu uzdržanost na libansko-izraelskoj granici

Specijalni koordinator UN za Liban i šef mirovne misije UN u toj zemlji Dženin Henis-Plašhert pozvala je danas na maksimalnu uzdržanost na libansko-izraelskoj granici nakon najnovijeg smrtonosnog napada na Golanskoj visoravni koji je izazvao porast tenzija.

U raketnom napadu na stadion u selu Druze na Golanskoj visoravni juče je poginulo najmanje 12 osoba, među kojima ima dece, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet