Fokus

Parlamentarni izbori u Siriji, četvrti od izbijanja građanskog rata 2011. godine

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

12:38

Parlamentarni izbori u Siriji, četvrti od izbijanja građanskog rata 2011. godine
Parlamentarni izbori u Siriji, četvrti od izbijanja građanskog rata 2011. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Siriji se danas održavaju parlamentarni izbori koji, prema očekivanjima, ne bi trebalo da donesu iznenađenja, ali bi mogli da otvore put za ustavnu reformu kojom bi se produžio mandat predsedniku države Bašaru el Asadu.

Ovo je četvrti izborni ciklus u Siriji od masovnih protesta protiv vlade i brutalne represije državnih bezbednosnih snaga koji su 2011. godine eskalirali u građanski rat, prenosi AP.

Ove godine se nadmeće 1.516 verifikovanih kandidata za 250 mesta u Narodnoj skupštini, ali broj registrovanih birača nije javno publikovan.

Za razliku od predsedničkih izbora, milioni Sirijaca koji žive u dijaspori, a čiji se broj povećao od početka građanskog rata, nemaju pravo glasa na parlamentarnim izborima.

Otvoreno je 8.151 biračko mesto u 15 izbornih okruga koji su pod kontrolom vlade u Damasku.

U južnoj pokrajini Svajda, gde većinu čine pripadnici verske zajednice Druza i gde su se skoro godinu dana održavali redovni protesti protiv vlade, upućeni su brojni apeli na bojkot izbora.

Partija aktuelnog predsednika Bašara el Asada osvojila je 166 mesta na poslednjim izborima 2020. godine, što je skoro dvotrećinska većina, uz dodatnih 17 mesta koja su pripala savezničkim strankama i 67 mesta koja su pripala nezavisnim kandidatima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet