Fokus

Nema muzike, nema frizura u zapadnjačkom stilu: UN objavile izveštaj o životu u Avganistanu pod talibanskim pravilima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, DW

13/07/2024

-

10:38

Nema muzike, nema frizura u zapadnjačkom stilu: UN objavile izveštaj o životu u Avganistanu pod talibanskim pravilima
AP/Rodrigo Abd - Copyright AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Slušanje zabranjene muzike, pušenje nargile i šišanje u zapadnjačkom stilu kažnjiva su dela pod vladavinom talibana u Avganistanu, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija. Talibanska takozvana moralna policija ograničila je ljudska prava stvaraći "klimu straha i zastrašivanja", navodi se u izveštaju Misije UN za pomoć Avganistanu (UNAMA) objavljenom u utorak.

Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka (MPVPV), koje su osnovali talibani kada su preuzeli vlast 2021. godine, zaduženo je za donošenje zakona i sprovođenje strogih talibanskih tumačenja islamskog zakona, prenosi CNN.

Ta tumačenja uključuju zabranu aktivnosti koje se smatraju "neislamskim", uključujući prikazivanje slika ljudi i životinja, kao i proslavu Dana zaljubljenih. Štaviše, navodi se u izveštaju, talibanska uputstva se izdaju u različitim formatima – često samo verbalno – i nedosledno i nepredvidivo se primenjuju.

Kada su se talibani vratili na vlast u Avganistanu u avgustu 2021. munjevitim preuzimanjem vlasti nakon haotičnog povlačenja trupa predvođenih SAD posle dve decenije rata, činilo se da je radikalna islamistička grupa želela da se distancira od svog ranijeg perioda vladavine devedesetih, predstavljajući se kao umerenija.

AP/Ebrahim Noroozi

 

Međutim, ovaj izveštaj je otkrio da su mnoga od istih pravila iz tog doba ponovo oživljena, uprkos ranijem obećanju Talibana da će poštovati prava žena u okviru normi "islamskog zakona".

U periodu od 15. avgusta 2021. do 31. marta 2024, UN su dokumentovale najmanje 1.033 slučaja u kojima su talibanski službenici koristili nasilje da bi sproveli svoja pravila.

"De facto MPVPV navodno ima širok mandat i korišćene su različite metode sprovođenja, uključujući verbalno zastrašivanje, hapšenja i pritvaranja, zlostavljanje i bičevanje u javnosti", navodi se u izveštaju, koji je sastavljen korišćenjem javnih saopštenja i dokumentovanih izveštaja o kršenju ljudskih prava.

Talibanski prekršaji nad ženama i devojkama su toliko teški da je jedan visoki zvaničnik UN-a nedavno rekao da bi to moglo da predstavlja "zločine protiv čovečnosti". Ovaj izveštaj opisuje kako MPVPV sprovodi pravila o načinu na koji se žene oblače i pristupaju javnim mestima.

Talibani su proizvoljno zatvorili preduzeća u vlasništvu žena, zabranili pojavljivanje žena na filmovima, zatvorili salone lepote za žene i ograničili pristup kontroli rađanja, navodi se u izveštaju UN.

AP/Bernat Armangue

 

Ženama u Avganistanu nije dozvoljen pristup parkovima, teretanama i javnim kupatilima – ponekad jedini način da dobiju toplu vodu zimi – i moraju da budu u pratnji muškog staratelja (mahrama) kada putuju više od 78 kilometara (48,5 milja) od svojih domova, navodi se u izveštaju.

Dok žene moraju da nose hidžab, muškarci takođe moraju da poštuju pravila o dužini brade i frizurama.

U decembru 2023, moralna policija je zatvorila 20 berbernica za jednu noć nakon što su berberi navodno obrijali i podšišali brade, kao i šišali u zapadnom stilu, navodi se u izveštaju. Talibani su demantovali tvrdnje da su dva berberina bila u pritvoru dve noći. U izveštaju se navodi da su pušteni tek nakon što su obećali da neće više šišati takve frizure.

Avganistan je potpisnik sedam međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima i kao rezultat toga ima zakonsku obavezu da štiti i promoviše ljudska prava svojih građana, ističe se u izveštaju UN.

U saopštenju, talibani su kritike UN-a nazvali "neosnovanim" i rekli da autori izveštaja "pokušavaju da procene Avganistan iz zapadne perspektive, što je netačno".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet