Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Visoki zvaničnik Hamasa Ihab Al Husein ubijen u izraelskom napadu na grad Gaza

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

07/07/2024

-

09:22

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Visoki zvaničnik Hamasa Ihab Al Husein ubijen u izraelskom napadu na grad Gaza
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Visoki zvaničnik Hamasa Ihab Al Husein ubijen u izraelskom napadu na grad Gaza - Copyright Tanjug/AP/Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Kao da se nazire minimalan pomak prema rešenju bliskoistične krize, ili barem prekida neprijateljstava. Egipat će, navodno ugostiti izraelsku i američku delegaciju kako bi razgovarali o "nerešenim pitanjima" u mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi, a nešto ranije je saopšteno da je Hamas prihvatio predlog SAD o pregovorima o izraelskim taocima. Takođe, direktor CIA sledeće nedelje dolazi u Dohu na pregovoe o primirju. Ipak, s druge strane,  komandant Hezbolaha ubijen u izraelskom napadu na istočni Liban, a najmanje 16 Palestinaca ubijeno je u napadu na školu u izbegličkom kampu u Gazi, a u izraelskim napadima u Pojasu Gaze za manje od 24 sata ubijeno je 29 osoba, među kojima i dva novinara.

Ključni događaji:

  • Hamas prihvatio predlog SAD o pregovorima o izraelskim taocima
  • Najmanje 16 Palestinaca ubijeno u napadu na školu 
  • U napadu dronom ubijen komandant grupe Hezbolah 
  • U Gazi za manje od 24 sata ubijeno 29 ljudi
  • Izraelci prema novim anketama žele prekid rata, povratak talaca i - Ganca umesto Netanijahua
  • Desetine hiljada ljudi na protestu u Londonu protiv rata u Gazi

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.34 Netanjahu: Sporazum o Gazi mora da omogući Izraelu da nastavi borbu

Svaki sporazum o prekidu vatre u Gazi mora omogućiti Izraelu da nastavi borbu dok ne postigne svoje ratne ciljeve, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Istakao je da sporazum mora da onemogući krijumčarenje oružja Hamasu preko granice između Gaze i Egipta i hiljadama naoružanih militanata da se vrate u severnu Gazu. 

Cilj Izraela je da poveća povratak talaca, naveo je Netanjahu u saopštenju, preneo je Rojters.

Dvojica zvaničnika rekla su za AP da će sporazum koji je predložio Vašington početi "potpunim" šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg će izraelski taoci koji su stariji, bolesni i žene biti oslobođeni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

17.20 U izraelskom napadu na grad Gaza ubijen visoki zvaničnik Hamasa Ihab Al Husein

U izraelskom vazdušnom napadu na grad Gaza ubijen je zamenik ministra vlade Hamasa Ihab Al Husein, zajedno sa još tri osobe, saopštila je Civilna odbrana palestinske enklave.

Al Džazira je prenela da su u napadu na školu u gradu Gaza, u kojoj su Palestinci potražili sklonište, prethodno ubijene četiri osobe, a ranjeno nekoliko.

Tela preminulih i povređene osobe su prevezeni u bolnicu Al Ahli u centru grada.

16.23 Starmer rekao Netanjahuu da je potrebno hitno postići prekid vatre u Gazi

Novoizabrani premijer Velike Britanije Kir Starmer naglasio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom jasnu i hitnu potrebu za prekidom vatre u Gazi, kao i povratak talaca i povećanje humanitarne pomoći stanovnicima Gaze, saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera.

Starmer je rekao da je važno osigurati dugoročne uslove za rešenje o dve države, što, kako je rekao, uključuje obezbeđivanje sredstava kako bi Palestinska samouprava imala finansijska sredstva za efikasan rad, preneo je Tajms of Izrael.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o "regionalnoj bezbednosti na Bliskom istoku".

14.59 Izraelska policija uhapsila pet demonstranata kod Tel Aviva

Izraelska policija saopštila je danas da je pet antivladinih demonstranata uhapšeno zbog remećenja mira tokom protesta na petlji Kfar Hajarok severno od Tel Aviva. Još 12 osoba dobilo je kazne zbog ometanja saobraćaja ili korišćenja vozila za blokiranje saobraćaja, preneo je Tajms of Izrael.

Policija je navela da je protest bio nezakonit. Manjih sukoba između demonstranata i policije bilo je na petlji Rokah Namir u severnom delu Tel Aviva.

12.07 Hamas čeka odgovor Izraela na predlog o prekidu vatre

Hamas čeka odgovor Izraela na predlog o prekidu vatre, izjavila su u nedelju dva zvaničnika palestinske grupe, prenosi Gardijan. Ovo se dešava pet dana nakon što su prihvatili ključni deo američkog plana koji ima za cilj okončanje devetomesečnog rata u Gazi.

"Dali smo naš dgovor posrednicima i čekamo da čujemo odgovor Izraela", rekao je Rojtersu jedan od dvojice zvaničnika Hamasa, zamolivši da ostane neimenovan.

Trofazni plan izneo je krajem maja američki predsednik Džo Bajden, a uz posredovanje Katara i Egipta. Cilj je da se okonča rat i oslobodi oko 120 izraelskih talaca koje drži Hamas.

Tanjug/AP

 

Hamas, koji kontroliše Gazu, odustao je od ključnog zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre nego što potpiše sporazum. Umesto toga, naveli su da će omogućiti pregovorima da se to postigne tokom prve šestonedeljne faze, rekao je izvor Hamasa Rojtersu. Palestinski zvaničnik blizak mirovnim naporima rekao je da bi predlog mogao da dovede do okvirnog sporazuma ako ga prihvati Izrael i da bi okončao rat.

11.32 Protesti širom Izraela

U Izraelu su danas počeli antivladini protesti blokadom auto-puteva u Tel Avivu, a građani se okupljaju i na glavnim saobraćajnicima širom zemlje, zahtevajući raspisivanje izbora i postizanje sporazuma o oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Kako prenosi Tajms of Izrael (Times od Israel), organizatori protesta kažu da će putevi biti blokirani u različito vreme, a protesti bi trebalo da budu završeni večeras antivladinim demonstracijama ispred sedišta izraelske vojske u Tel Avivu. Protesti se održavaju u danu kada da se obeležava i devet meseca od napada Hamasa na Izrael.

10.32 Napad Hezbolaha na sever Izraela, jedna osoba teško povređena

Jedna osoba je teško ranjena u današnjem raketnom udaru Hezbolaha na sever Izraela, saopštili su iz izraelske medicinske službe. Hitna pomoć Magen David Adom saopštila je da je 28-godišnjak povređen u Donjoj Galileji i da je u teškom stanju prebačen u medicinski centar, prenosi Tajms of Izrael. Prema prvim procenama izraelske vojske, desetine raketa ispaljene su danas iz Libana na sever Izraela. Raketni napad je izazvao požare u nekoliko oblasti na severu Izraela, navodi Tajms of Izrael. Napad dolazi nakon što je istaknuti pripadnik Hezbolaha ubijen u jučerašnjem napadu izraelske bespilotne letelice na severoistoku Libana.

09.20 U Izraelu za danas najavljen protest sa zahtevom za raspisivanje izbora

U Izraelu su za danas najavljeni protesti na kojima će grupe antivladinih aktivista zahtevati raspisivanje izbora. Aktivisti su najavili da će blokirati glavne saobraćajnice, a protesti bi trebalo da se završe masovnim antivladinim demonstracijama ispred sedišta izraelske vojske u Tel Avivu, prenosi Džeruzalem Post.

Na početku današnjih protesta, koje širom Izraela organizuju grupe antivladinih aktivista, aktivisti su se okupili u kibucu Or Haner blizu granice sa Pojasom Gaze, kako bi pustili crne i žute balone i obeležili devet meseci od napada Hamasa.

07.55 Direktor CIA sledeće nedelje u Dohi na pregovorima o primirju u Gazi

Direktor CIA Vilijam Berns sledeće nedelje bi trebalo da otputuje u Dohu kako bi se pridružio pregovorima o sporazumu o taocima i prekidu vatre u Gazi, rekla su dva izraelska izvora za Aksios.

Tanjug/AP/Alexander F. Yuan

 

Očekuje se da će Berns održati zajednički sastanak sa premijerom Katara, direktorom izraelskog Mosada i šefom egipatske obaveštajne službe u nastojanju da se unapredi dogovor koji bi mogao da dovede do oslobađanja 120 izraelskih talaca i okonča devetomesečni rat u Gazi, navodi Aksios.

07.31 Novi šef britanske diplomatije Dejvid Lami želi balansiran pristup bliskoistočnom ratu

Velika Britanija želi balansiranu poziciju o ratu na Bliskom istoku i uložiće diplomatske napore da obezbedi postizanje primirja i oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas, izjavio je novi šef britanske diplomatije Dejvid Lami.

“Došlo je vreme da se Ujedinjeno Kraljevsto ponovo poveže sa spoljnim svetom” kazao je Lami.

0712 Komandant Hezbolaha ubijen u izraelskom napadu na istočni Liban

Komandant grupe Hezbolah ubijen je juče u izraelskom napadu dronom na vozilo u istočnom Libanu, rekao je izvor blizak militantima za Times of Israel.

Lokalni zvaničnik Hezbolaha je ubijen u napadu izraelske bespilotne letelice na vozilo u blizini istočnog grada Balbeka, potvrdio je anonimni izvor.

Zvanična libanska Nacionalna novinska agencija izvestila je da je jedna osoba ubijena kada je ''neprijateljski dron" gađao vozilo u oblasti Šat, oko 15 kilometara severno od Balbeka.

06.50 Najmanje 16 Palestinaca ubijeno u napadu na školu u izbegličkom kampu u Gazi

Najmanje 16 osoba je ubijeno u izraelskom napadu na školu u kojoj su smešteni raseljeni Palestinci u izbegličkom kampu Al-Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, prenela je danas palestinska agencija Wafa.

EPA-EFE/MOHAMMED SABER

 

Šest civila je ubijeno, a dvoje je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na vozilo u blizini grada Rafa, na jugu Pojasa, javlja Wafa.

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze od izraelskog rata u enklavi godine porastao je na 38.098, od kojih su većina deca i žene. 

06.33 Hamas prihvatio predlog SAD o pregovorima o izraelskim taocima

Hamas je prihvatio predlog SAD da započne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, u prvih 16 dana posle okončanja prve faze sporazuma usmerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je za Reuters izvor iz ove militantne grupe.

Ova grupa je odustala od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma i dozvoliće da se do toga dođe kroz pregovore tokom prve šestonedeljne faze, istakao je izvor.

Palestinski zvaničnik blizak mirovnim naporima rekao je da bi predlog mogao da dovede do okvirnog sporazuma ako ga prihvati Izrael, i da bi okončao devetomesečni izraelski rat u Pojasu Gaze.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije odmah odgovorio na zahtev za komentar u subotu, na jevrejski Šabat. 

05.55 U izraelskim napadima na Pojas Gaze za manje od 24 sata ubijeno 29 ljudi

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze za manje od 24 sata ubijeno je 29 osoba, među kojima i dva novinara, prenosi Al Jazeera. Kako se navodi, napadi su pojačani u centralnom i južnom delu Pojasa Gaze, kao i u naselju Šudžajea na severu enklave.

 

Komentari (0)

Svet