Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao 200 raketa na izraelske vojne baze na severu zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

04/07/2024

-

10:59

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao 200 raketa na izraelske vojne baze na severu zemlje
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah lansirao 200 raketa na izraelske vojne baze na severu zemlje - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa/Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Otvoreni i direktni sukob Izraela i Hezbolaha je sve bliži s obzirom na napade izraelskih borbenih aviona tokom prethodne noći na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu. S druge strane, šef libanske diplomatije je izjavio kako Liban ne želi rat sa Izraelom, te da su zainteresovani za mir. Ipak, u jednoj od akcija Izraela na grad Tir na jugu zemlje poginuo je komandat Hezbolaha Ali Naser. Izraelska policija se sukobila sa jevrejskim naseljenicima na Zapadnoj obali, a izraelske snage su izvestile o neutralisanju 900 "terorista" Hamasa u Rafi. U toku dana pregovori o miru su nastavljeni kontaktom Hamasa sa posrednicima, tj. njihovim pristajanjem/izmenom nekih predloga Izraela, što je izraelska strana ocenila kao dobar put ka miru.

Ključni događaji:

  • UNRWA: 250.000 ljudi će biti primorano da pobegne iz Kan Junisa
  • Galant: Potrebno nam je odmah 100.000 vojnika
  • Šef libanske diplomatije: Liban ne želi rat sa Izraelom
  • Halevi: Izraelske snage ubile 900 terorista Hamasa u Rafi na jugu Pojasa Gaze
  • Hamas "razmenio ideje" sa medijatorima da se završi rat, izraelski zvaničnici "vide šansu" za dogovor

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.30 Hamas osuđuje otimanje zemljišta za naselja na Zapadnoj obali

Hamas je kritikovao odluku Izraela da odobri najveću zaplenu zemlje u više od tri decenije na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopštenju, Hamas je naveo da taj potez pokazuje "očigledno nepoštovanje međunarodnih zakona i odluka koje kriminalizuju naselja" od strane izraelske vlade, dok i dalje dozvoljava naseljenicima da nastave da napadaju Palestince na Zapadnoj obali, prenosi "Al Jazeera".

Ove "fašističke" odluke, kako je saopšteno iz Hamasa, samo će ojačati palestinski narod, njegovu postojanost prema svojoj zemlji i njihov "otpor okupaciji na svim frontovima".

Grupa je pozvala UN i međunarodnu zajednicu da preduzmu hitne korake da spreče Izrael da "promeni realnost na terenu", navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

 

22.38 "Al Jazeera": Dva Palestinca ubijena u napadu na kuću u Gazi

Civilna odbrana Gaze saopštila je da su njeni timovi izvukli tela dve ubijene Palestinke nakon što je izraelski napad pogodio stambenu kuću u naselju Daraž u gradu Gazi, prenosi "Al Jazeera".

Nekoliko drugih je ranjeno i izvučeno je ispod ruševina nakon napada na porodičnu kuću al-Bardavil. Civilna odbrana je dodala da je dvoje dece i dalje "nestalo" ispod ruševina.

Tanjug/AP

 

21.34 Izraelski pregovarač: Postoji realna šansa da se postigne dogovor o oslobađanju talaca

Postoji "realna šansa" da se postigne dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca koje drži u Pojasu Gaze od 7. oktobra, rekao je izvor iz izraelskog pregovaračkog tima za Tajms of Izrael nakon što je premijer Benjamin Netanijahu odlučio da pošalje delegaciju na narednu rundu pregovora.

"Predlog koji je izneo Hamas uključuje veoma značajan napredak", naveo je izvor, nakon što je palestinska teroristička grupa poslala Izraelu preko posrednika revidirani predlog sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

20.19 Portparol Hamasa rekao da ta militantna grupa ne veruje ni Netanjahuu, ni SAD

Portparol Hamasa u Libanu Ahmed Abdel Hadi izjavio je da ta palestinska militantna grupa ne veruje izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, ni američkoj administraciji i da smatra da oni, u stvari, ne žele prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Verujemo otporu, našem narodu i frontovima podrške", rekao je Abdel Hadi za libansku televiziju Al Majadin.

Abdel Hadi je naveo da se i u najnovijim Netanijahuovim izjavama primećuje kontradikcija, što, kako je rekao, potvrđuje da izraelski premijer nije ozbiljan u pogledu postizanja sporazuma o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je "Times of Israel".

profimedia

 

19.51 Netanijahu rekao Bajdenu da će Izrael nastaviti pregovore o oslobađanju talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas tokom telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve", kao i da će nastaviti indirektne pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca, saopštila je premijerova kancelarija.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Netanijahu razgovarali i o današnjoj odluci Izraela da pošalje pregovarački tim da učestvuje u indirektnim pregovorima sa Hamasom o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je "Times of Israel".

Netanijahu je čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti SAD, navodeći da bez Amerike nema slobode u svetu.

Bajden je uzvratio da "bez Izraela nema sigurnosti za Jevreje u svetu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će šef Mosada Dejvid Barnea uskoro otići na razgovore sa Hamasom, javio je Kanal 13.

U međuvremenu, Netanijahu je danas sazvao sastanak kabineta za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarao o poziciji Izraela u indirektnim pregovorima, za koje se očekuje da počnu u narednim danima.

Netanijahu je ranije danas odobrio slanje pregovaračkog tima nakon što je razmotrio Hamasov odgovor na najnoviji predlog Izraela.

AP Photo/Evan Vucci

 

18.49 Izraelski rezervista poginuo u raketnom napadu Hezbolaha na sever Izraela

Izraelski rezervista poginuo je danas u raketnom napadu libanske militantne grupe Hezbolah na sever Izraela, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

U saopštenju se navodi da je poginuo major Itai Galea (38) koji je bio zamenik komandira čete u jedinici rezervne oklopne brigade Jiftah, objavio je Tajms of Izrael.

IDF navodi da nastavlja da gađa ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu nakon što je Hezbolah danas ispalio oko 200 raketa i lansirao 20 dronova na severni Izrael, kao odgovor na ubistvo glavnog komandanta terorističke grupe Muhameda Nasera u napadu izraelske vojske u sredu. 

profimedia

 

16.10 Erdogan pozvao na mir u regionu i okončanje sukoba u Pojasu Gaze

Turska ima za cilj da obezbedi mir u regionu i šire kroz energičnu diplomatiju zasnovanu na ljudima i ljudskim vrednostima, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Uprkos svim preprekama, radimo na izgradnji efikasnog i inkluzivnog međunarodnog sistema kako bismo osigurali mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet", rekao je Erdogan na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Astani, prenosi agencija Anadolija.

On je dodao da su ruševine koje pokrivaju pojas Gaze, ispod kojih "leže tela preko 16.000 nevine dece", žrtava skoro devetomesečne izraelske ofanzive, a takođe i olupina međunarodnog sistema koji je izgubio legitimitet jer nije uspeo da zaustavi sukob u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

12.35 Hezbolah lansirao 200 raketa na izraelske vojne baze na severu zemlje

Militantna grupa Hezbolah tvrdi da je lansirao 200 raketa i veliki broj dronova napunjenih eksplozivom na nekoliko izraelskih vojnih baza na severu Izraela. Napadi su odgovor na ubistvo višeg komandanta Muhameda Nasera ​​u jučerašnjem izraelskom vazdušnom napadu, piše Times of Israel.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je izvela talas vazdušnih napada u južnom Libanu zbog današnjeg raketnog napada. IDF nije potvrdila da je Hezbolah gađao sa 200 raketa, već samo da su protivvazdušna odbrana i borbeni avioni oborili nekoliko projektila.

12.19 Netanjahu saziva sastanak bezbednosnog kabineta da razmotre predlog Hamasa o primirju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvaće sastanak bezbednosnog kabineta na kojem će biti razmotren predlog Hamasa o mogućem prekidu vatre i sporazum vezan za taoce, rekao je danas neimenovani izvor u kabinetu predsednika Vlade Izraela. Prema istom izvoru, pre sastanka kabineta, Netanjahu će imati konsultacije sa svojim pregovaračkim timom, prenosi "Times of Israel".

Izrael proučava odgovor Hamasa na predlog koji bi uključivao razmenu talaca i primirje u Pojasu Gaze, saopšteno je juče iz izraelske obaveštajno-bezbednosne agencije Mosad.

"Izraelski pregovarački tim dobio je od posrednika odgovor Hamasa na okvirni predlog razmene talaca. Izrael proučava taj dokument i odgovoriće preko posrednika", navodi se u saopštenju Mosada objavljenom u ime kabineta premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Reuters.

U saopštenju nema detalja, a palestinska militantna grupa Hamas nije odmah bila dostupna za komentar.

07.03 Američka vojska saopštila da je uništila dva radarska mesta Huta u Jemenu

Centralna komanda američke vojske saopštila je u sredu da su njene snage uspešno uništile dve radarske lokacije u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti i dva površinska broda bez posade u Crvenom moru u poslednja 24 sata.

06.49 IDF objavio smrt oficira ubijenog u bici u Šedžaji, čime je broj poginulih izraelskih vojnika porastao na 323

Izraelski oficir poginuo je tokom borbi u Šedžaji u Gazi, saopštila je vojska, prenosi "Times of Israel". Ubijeni vojnik je imenovan kao kapetan Elaj Eliša Lugasi (21), komandant tima u 75. bataljonu 7. oklopne brigade, iz Kirijat Šmone.

U istom incidentu teško su ranjena još tri vojnika 75. bataljona, saopštila je vojska. Njegova smrt povećava broj poginulih vojnika Izraela u kopnenoj ofanzivi protiv Hamasa u Gazi i u vojnim operacijama duž granice sa pojasom na 323, piše izraelski list.

Tanjug/AP

 

06.23 Hamas izneo ažurirani predlog sporazuma o taocima

Kako javlja "Times of Israel", čini se da je Hamas potvrdio izraelsku najavu da je grupa katarskim i egipatskim posrednicima podnela ažurirani predlog sporazuma o taocima.

"Razmenili smo neke ideje sa posrednicima u cilju zaustavljanja rata i potpunog povlačenja iz pojasa Gaze", navodi se u saopštenju Hamasa. U saopštenju se dodaje da je Hamas bio fleksibilan u svojim zahtevima, dok Izrael "pokušava da prevari i izbegne", javlja "Times of Israel".

Izraelski zvaničnici "vide šansu" da se rat okonča oslobađanjem talaca i dogovorom zaraćenih strana

Izraelski "Times of Israel" piše da je visoki izraelski zvaničnik rekao da je ažurirani predlog sporazuma o taocima koji je Hamas podneo ranije danas dovoljno pozitivan da omogući nastavak pregovora, nakon nekoliko nedelja zastoja od kada je grupa podnela svoj poslednji odgovor na izraelski predlog.

Ažurirana ponuda Hamasa približava strane rezoluciji u vezi sa klauzulama 8 i 14 izraelskog predloga podnetog 27. maja, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Klauzula 8 sporazuma o primirju odnosi se na pregovore između Izraela i Hamasa koji će biti održani tokom prve šestonedeljne faze sporazuma o prekidu vatre. Klauzula 14 se bavi prelazom između prve i druge faze ugovora, piše izraelski list.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP; AP Photo/Adel Hana, Leo Correa

 

06.11 Al Quds: Neki izraelski taoci pokušali da izvrše samoubistvo

Militantno krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, brigade Al Quds, saopštilo je da su pojedini izraelski taoci pokušali da izvrše samoubistvo nakon što su pripadnici Al Qudsa prema njima počeli da postupaju "na isti način na koji je Izrael postupao prema palestinskim zatvorenicima".

"Neki neprijateljski zatvorenici pokušali su samoubistvo kao rezultat ekstremne frustracije koju osećaju zbog zanemarivanja njihove vlade. Nastavićemo da tretiramo izraelske taoce na isti način na koji se Izrael odnosi prema našim zatvorenicima", saopštio je portparol brigade "Al Quds" Abu Hamza na platformi Telegram, preneo je Reuters.

On nije precizirao koje mere je grupa preduzela protiv izraelskih talaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet