Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Posvećeni smo borbi sve dok ne ostvarimo sve ciljeve

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/07/2024

-

08:46

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Posvećeni smo borbi sve dok ne ostvarimo sve ciljeve
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Posvećeni smo borbi sve dok ne ostvarimo sve ciljeve - Copyright Tanjug AP/Jehad Alshrafi, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

IDF je nastavio sa operacijema na severu Gaze, ali i u južnom delu enklave, kod Rafe. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da ne postoji zamena za pobedu u ratu Izraela protiv Hamasa. On je na početku redovne sednice svoje Vlade izjavio da se "desetine terorista ubija svaki dan". Ističe da je njegova zemlja posvećena borbi sve dok ne ostvari sve zacrtane ciljeve – eliminaciju Hamasa, povratak svih talaca i obezbeđivanje situacije prema kojoj Gaza više neće predstavljati pretnju. 

Ključni događaji:

  • IDF nastavlja sa operacijema na severu Gaze, ali i u južnom delu enklave, kod Rafe
  • Netanjahu: Posvećeni smo borbi sve dok ne ostvarimo sve ciljeve
  • Osamnaest izraelskih vojnika ranjeno u napadu dronom Hezbolaha
  • Libanski premijer: Zemlja u ratnom stanju, Izrael da zaustavi napade
  • Kac: Napašćemo punom snagom ako Hezbolah ne prekine akcije

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

19.21 Bild: Izrael bi mogao da pokrene ofanzivu na Hezbolah već ovog meseca

Izrael bi mogao da pokrene ofanzivu na Hezbolah već ovog meseca, javlja Bild. Kako prenosi nemački list, zapadne diplomate ukazuju na to da bi Izrael mogao da pokrene operaciju na jugu Libana, pošto, kako se navodi,

"Hezbolah ne prestaje sa napadima na Izrael". "Izraelska vojska se priprema za ekstremni scenario, a određeno je i vreme moguće ofanzive", navodi se u tekstu. Nemačka je zbog toga, ističe Bild, naložila svojim državljanima da napuste Liban.

10.45 Iz izraelskog zatvora oslobođeno 55 Palestinaca, među njima i direktor bolnice Al Šifa

Neimenovani zvaničnik palestinskog ministarstva zdravstva u okupiranom Pojasu Gaze potvrdio je da je Izrael danas oslobodio iz zarobljeništva 55 Palestinaca, uključujući i Mohameda Abu Selmija direktora glavne bolnice al-Šifa. Mohamed Abu Selmoija je uhapšen u novembru 2023. godine kada su izraelske snage upale u bolnicu al-Šifa, navodi AP.

U video izjavi emitovanoj na palestinskim medijima nakon oslobađanja, Abu Selmi je optužio izraelske vlasti da palestinske zatvorenike izlažu "svakodnevnom fizičkom i psihičkom poniženju", ali Izrael je odmah demantovao takve optužbe.

07.55 Netanjahu: Posvećeni smo borbi sve dok ne ostvarimo sve ciljeve

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ističe da ne postoji zamena za pobedu u ratu Izraela protiv Hamasa. "Naše snage deluju u Rafi, Šedžaji, svuda u Pojasu Gaze. Svaki dan likvidiramo na desetine terorista u borbama iznad zemlje, na kopnu, ali i pod zemljom", kaže Netanjahu.

Ističe da da su u Izraelu posvećeni borbi sve dok ne ostvare sve zacrtane ciljeve – eliminacija Hamasa, povratak svih talaca i obezbeđivanje situacije prema kojoj Gaza više neće predstavljati pretnju. 

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

07.41 Kac: Napašćemo punom snagom ako Hezbolah ne prekine akcije

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je povodom iranskog upozorenja da će eventualni napad Izraela na Liban pokrenuti "rat do uništenja" istakao da će IDF napasti "punom snagom" ako Hezbolah ne obustavi svoje akcije i ne povuče se iz južnog Libana.

07.30 Libanski premijer: Zemlja u ratnom stanju, Izrael da zaustavi napade

Liban je u ratnom stanju, postoji veliki broj civilnih žrtava i materijalne štete, poručio je premijer Nadžib Mikati i pozvao Izrael da zaustavi napade, preneli su libanski mediji.

"Pretnje kojima smo svedoci su svojevrsni psihološki rat. Mi smo u ratnom stanju i ima veliki broj mučenika, civila i drugih, a mnoga sela su uništena usled izraelske agresije", rekao je on tokom posete kasarni na jugu Libana.

On je izjavio da je vojska "stub zemlje", ali je istakao da Liban bira mir i primenu rezolucije 1701, koja je pomogla da se okonča 34-dnevni rat između Izraela i Libana 2006. godine, prenosi "Agencia nova".

Naglasio je da "Izrael mora da prekine svoje ponovljene napade na Liban i zaustavi rat u Gazi" i pozvao na sprovođenje rezolucije SB UN o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

07.10 Osamnaest izraelskih vojnika ranjeno u napadu dronom Hezbolaha

Osamnaest izraelskih vojnika je ranjeno, od kojih jedan teško, u napadu dronom libanske militantne grupe Hezbolah na severu Golanske visoravni, saopštila je izraelska vojska. Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, navodeći da je gađao izraelsku vojnu lokaciju kao odgovor na napade izraelske vojske na tu grupu ranije danas, preneo je "Times of Israel".

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila niz ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu u poslednjih nekoliko sati, uključujući operativna mesta u Markabi i raketni bacač u Ajta aš-Šabu, koji je korišćen u današnjim napadima.

Komentari (0)

Svet