Fokus

Moskva uputila protest Japanu zbog vojnih vežbi sa Nemačkom i Španijom: "Takvu aktivnost smatramo bezbednosnom pretnjom"

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2024

-

21:48

Moskva uputila protest Japanu zbog vojnih vežbi sa Nemačkom i Španijom: "Takvu aktivnost smatramo bezbednosnom pretnjom"
Moskva uputila protest Japanu zbog vojnih vežbi sa Nemačkom i Španijom: "Takvu aktivnost smatramo bezbednosnom pretnjom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Moskva je uputila protest japanskoj ambasadi u Rusiji u vezi sa planovima Tokija da održi seriju zajedničkih vojnih vežbi sa Nemačkom i Španijom na ostrvu Hokaido, u neposrednoj blizini ruskih granica, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

''Japanskoj strani je ukazano na kategoričku neprihvatljivost provokativnih vojnih aktivnosti u blizini dalekoistočnih granica naše zemlje, uključujući i saradnju sa neregionalnim državama članicama NATO- a'', navedeno je na sajtu ministarstva.

U saopštenju je istaknuto da Moskva takvu aktivnost smatra potencijalnom pretnjom po bezbednost Ruske Federacije, prenosi RIA Novosti.

Rusija je istakla da politika administracije premijera Japana Fumija Kišide stavlja Tokio na put opasne eskalacije tenzija u severoistočnoj Aziji i azijsko-pacifičkom regionu u celini.

Iz ministarstva je dodato da je Moskva upozorila da će preuzeti mere kako bi ojačala odbrambene sposobnosti i zaštitila suverenitet Ruske Federacije.

Očekuje se da zajedničke vežbe na Hokaidu traju između 19. i 25. jula.

Nebenzja: Američka politika protiv S. Koreje preti ne samo Pjongjangu već i Moskvi

Politika produženog obuzdavanja koju SAD sprovode na Korejskom poluostrvu ugrožava ne samo Pjongjang, već i Moskvu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Protivnici DNRK su bukvalno opsednuti destruktivnim planom protiv Pjongjanga i šalju signale da se neće zaustaviti ni pred čim, Rusija ne može a da ne odgovori na eskalaciju situacije na svojim istočnim granicama", rekao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

Prema njegovim rečima, politika produženog obuzdavanja koju Sjedinjene Američke Države sprovode u regionu predstavlja stvarnu pretnju ne samo za DNRK, već i za Rusiju, istakao je Nebenzja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet