Fokus

Kina isključila dva bivša ministra odbrane iz Komunističke partije: Zvanični Peking saopštio i razlog

Komentari

Autor: FoNet

27/06/2024

-

23:12

Kina isključila dva bivša ministra odbrane iz Komunističke partije: Zvanični Peking saopštio i razlog
Kina isključila dva bivša ministra odbrane iz Komunističke partije: Zvanični Peking saopštio i razlog - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ministar odbrane Kine Li Šangfu i njegov prethodnik Vei Feng danas su isključeni iz Komunističke partije zbog optužbi za korupciju, objavila je državna televizija CCTV, prenosi CNN.

Li je smenjen u oktobru prošle godine bez objašnjenja, nakon što je nestao iz javnosti na dva meseca, a današnje saopštenje je prva zvanična potvrda kineskih vlasti da su optužbe za korupciju razlog za njegov nestanak.

Istu sudbinu danas je doživeo i njegov prethodnik na funkciji ministra odbrane Vei Feng, a kao razlog za isključenje iz partije CCTV je takođe navela korupciju.

Tanjug/AP/Danial Hakim

Vei Feng

I Li i Vej su bili bivši članovi Centralne vojne komisije, moćnog tela na čijem je čelu kineski lider Si Đinping.

Kako je objavila televizija CCTV, vojska je protiv Lija 31. avgusta prošle godine otvorila unutrašnju istragu zbog "ozbiljnog kršenja partijske discipline i zakona“.

To je bilo dva dana nakon što je poslednji put viđen u javnosti na jednom bezbednosnom forumu u Pekingu.

Istraga koju je sprovela vojna Komisija za inspekciju discipline utvrdila je da je Li "ozbiljno prekršio“ političku i organizacionu disciplinu, opirao se istrazi, "tražio beneficije“ za sebe i druge i primio "ogromnu sumu novca“ kao mito.

Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Li Šangfu

"Kao visoki partijski i vojni vođa Li je izdao svoju misiju i izgubio principe partijskog duha“, navodi se u izveštaju CCTV, i dodaje da je svojim postupcima "izneverio poverenje i odgovornost koje mu je dalo najviše rukovodstvo partije“.

"Priroda njegovog nedoličnog ponašanja je izuzetno ozbiljna, uticaj je izuzetno štetan, a posledice su posebno teške", navodi se u izveštaju CCTV.

Vei, ministar odbrane od 2018. do 2023. godine, takođe je optužen za ozbiljna kršenja političke i organizacione discipline, otpor istrazi, primanje mita i "gubitak lojalnosti“.

Slučajevi Lija i Veija predati su vojnom tužilaštvu na krivično gonjenje, saopštila je CCTV, dodajući da su obojica ostala bez vojnih činova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet