Fokus

Nova lista najboljih svetskih univerziteta: Na prvom mestu je MIT, a kako se rangiraju institucije iz Evrope?

Komentari

Autor: Euronews, Imane El Atillah

30/06/2024

-

10:05

Nova lista najboljih svetskih univerziteta: Na prvom mestu je MIT, a kako se rangiraju institucije iz Evrope?
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno je objavljeno dvadeset i prvo izdanje rangiranja univerziteta analitičkog tima Quacquarelli Symonds. Na prvom mestu je MIT trinaestu godinu zaredom, a za njim su Imperial Koledž iz Londona i Univerzitet Oksford.

Na četvrtom mestu je Univerzitet Harvard sa skorom 96,8, a odmah iza njega je Kembridž koji je ostvario 96,7 poena, prenosi Euronews.

Ove godine je zadatak za analitičare bio najveći do sada jer je rangiranje uključivalo više od 1.500 univerziteta. Zasnovano je na analizi miliona naučnih radova i mišljenja stručnjaka.  

Kriterijumi koji su korišćeni za sastavljanje liste su bili akademska reputacija, reputacija poslodavaca, odnos nastavnika i studenata, citiranost fakulteta, međunarodna istraživačka mreža, izgledi za zapošljavanje, održivost...

Masačusetski intitut tehnologije (MIT) je ostvario maksimalnih 100 poena, a Imperial Koledž u Londonu 98,5. U TOP 10 su još Oksford (96,9), Harvard (96,8), Kembridž (96,7), Stanford (96,1), ETH Cirih (93,9), Nacionalni univerzitet Singapura (93,7), Londonski univerzitetski koledž (91,6) i Kalifornijski institut za tehnologiju (90,9). 

Ove godine univerziteti iz SAD su u najvećoj meri zastupljeni na isti sa 197 rangiranih institucija, a takođe zauzimaju i neke od najviših pozicija.

 Značajan uspeh su ostvarili i univerziteti iz Evrope koji su zauzeli polovinu od prvih deset pozicija. Posle Amerike zemlja koja ima najviše univerziteta na listi je Velika Britanija, a četiri univerziteta iz te zemlje su u prvih 10.  

Najbolji univerziteti u Evropi

Na osnovu rangiranja, listu u Evropi predvodi Imperial Koledž u Londonu, a na drugom mestu je Oksford. Tu su još Kembridž. ETH Cirih, Londonski univerzitetski koledž.  

Švajcarski univerziteti su takođe ostvarili značajne rezultate, a osim ETH Cirih zapaženo mesto zauzima Federalni politehnički univerzitet u Lozani.

Na listi TOP 10 univerziteta na Starom kontinentu su zastupljene i Francuska i Nemačka, odnosno Univerzitet PSL i Tehnički univerzitet u Minhenu.  

Na svetskom planu, posle SAD i Velike Britanije, najveći broj univerziteta na listi ima Kina, i to 71. Univerzitet u Pekingu i Univerzitet Ćinghua su u prvih 20 sa 88,5 i 86,5 bodova.  

Visokopozicioniran je i univerzitet u Singapuru koji je na desetoj poziciji, ali i Nanjang tenološki univrzitet u Singraputu koji je na 14. mestu.  

Komentari (0)

Svet