Fokus

Južnokorejski list piše kako su Japan i Severna Koreja održali tajni sastanak sredinom maja

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2024

-

07:41

Južnokorejski list piše kako su Japan i Severna Koreja održali tajni sastanak sredinom maja
Južnokorejski list piše kako su Japan i Severna Koreja održali tajni sastanak sredinom maja - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japan i Severna Koreja održali su tajni sastanak u Mongoliji sredinom maja tokom kojeg je Tokio želeo da reši pitanje otmica japanskih državljana, objavio je danas južnokorejski list JoongAng Ilbo, pozivajući se na više izvora.

Izvori su rekli da je u japanskoj delegaciji na sastanku u blizini glavnog grada Mongolije, Ulan Batora, bio jedan političar, dok su sa severnokorejske strane bila tri političara.

List je objavio da se očekivalo da će se predstavnici Japana i Severne Koreje sastati prošle sedmice u kineskoj autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija, a drugi izvor je rekao da nije poznato da li je susret održan kako je bilo planirano.

Japanski premijer Fumio Kišida obećao je 11. maja da će pojačati napore za održavanje samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u pokušaju da vrati otete japanske državljane iz Severne Koreje, navodeći da će "promovisati bilateralne pregovore na visokom nivou" koje će on direktno nadgledati.

Tanjug/AP/Kiyoshi Ota

 

Tajni sastanak u maju je održan uprkos tome što je Kimova sestra Kim Jo Džong izjavila u martu da je odbila bilo kakve kontakte ili pregovore sa Japanom, navodi japanska agencija Kjodo.

Kim Jo Džong rekla je u februaru da će "možda doći dan" kada će Kišida posetiti Pjongjang, ukoliko, kako je navela, Japan pitanje otmice ne bude smatrao za "prepreku" u odnosima dve zemlje.

Japan i Severna Koreja nemaju zvanične diplomatske odnose. Japanska vlada tvrdi da su od 1977. do najmanje 1983. godine, severnokorejski agenti oteli 17 japanskih državljana.

Neki analitičari smatraju da bi ta brojka mogla da bude i više od 100, navodi BBC. Petorica otetih Japanaca vraćena su u Japan 2002. godine nakon što se tadašnji japanski premijer Džuničiro Koizumi sastao u Pjongjangu sa tadašnjim severnokorejskim liderom Kim Džong Ilom na prvom samitu lidera dve zemlje u istoriji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet