Fokus

Honduras proglasio vanredno stanje zbog denga groznice

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2024

-

23:21

Honduras proglasio vanredno stanje zbog denga groznice
Honduras proglasio vanredno stanje zbog denga groznice - Copyright AP Photo/Felipe Dana, File

veličina teksta

Aa Aa

Honduras je proglasio vanredno stanje nakon što je zabeležen porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva od denga groznice, objavilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj slučajeva denga groznice premašuje 5,2 miliona u Americi, jer epidemija prelazi godišnji rekord, saopštila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za međunarodnu zdravstvenu saradnju u Americi. 

Vlada je naložila zdravstvenim zvaničnicima da preduzmu sve neophodne radnje, uključujući primenu mera prevencije i kontrole i identifikaciju sredstava za upravljanje epidemijom, prenosi CNN.

Ministarstvo zdravlja Hondurasa prijavilo je 23.037 sumnjivih slučajeva denga u prvih 20 nedelja ove godine. To je jedan od najvećih ukupnih iznosa u Americi, prema podacima koje je prikupila Panamerička zdravstvena organizacija.

Čitav region je već prijavio više od 8,65 miliona slučajeva u prvih pet meseci 2024. godine, skoro duplo više od više od 4,5 miliona slučajeva prijavljenih u celoj 2023. godini, što je bio rekord u to vreme.

Samo u Brazilu registrovano je 7,2 miliona slučaja, dok Centralna Amerika i Karibi počinju da ulaze u vrhunac sezone denga groznice, prema podacima PAHO.

"Honduras je ušao u zonu epidemije zbog porasta slučajeva u svim delovima zemlje, kao i zbog broja primljenih pacijenata u sve bolnice u zemlji zbog ove bolesti", saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja Hondurasa.

PAHO i Svetska zdravstvena organizacija preporučuju da zemlje u tim oblastima "usvoje neophodne mere za pripremu odgovora na porast denga groznice, uključujući organizaciju zdravstvenih usluga kako bi se obezbedilo adekvatno kliničko upravljanje, prevencija komplikacija i izbeglo zasićenje specijalizovanih usluga nege".

Denga je virus koji prenose komarci i koji se širi uglavnom preko komarca "Aedes aegipti", koji je takođe prenosilac i nekoliko drugih virusa, kao što su žuta groznica, čikungunja i zika, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Izaziva simptome slične gripu i može dovesti do smrti u ekstremnim slučajevima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet