Fokus

Njujorška policija nasilno hapsila demonstrante u Bruklinskom muzeju, privedene 34 osobe

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2024

-

19:45

Njujorška policija nasilno hapsila demonstrante u Bruklinskom muzeju, privedene 34 osobe
Njujorška policija nasilno hapsila demonstrante u Bruklinskom muzeju, privedene 34 osobe - Copyright Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki, File

veličina teksta

Aa Aa

Policija Njujorka saopštila je danas da je u privela 34 osobe nakon propalestinskog protesta u Bruklinskom muzeju, nakon što ih je nasilno uhapsila u petak popodne, a razmatraju se optužnice.

Stotine demonstranata otišli su u muzej u petak popodne, postavili šatore u predvorju i razvili transparent ''Slobodna Palestina“ sa krova zgrade pre nego što je policija ušla da izvrši hapšenje.

Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki, File

 

Njujorški policajci su udarili neke demonstrante tokom tuče koja je izbila u masi ispred muzeja, dok su neki demonstranti gađali policajce plastičnim flašama i uzvikivali uvrede, prenosi AP.

 

 

Drugi demonstranti držali su transparente, mahali palestinskim zastavama i skandirali na stepenicama muzeja.

U Bruklinskom muzeju je navodno prijavljeno oštećenje nekih umetničkih dela i uznemiravanje bezbednosnog osoblja od strane demonstranata.

Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki, File

 

Portparol Tejlor Matman rekao je u saopštenju da je muzej zatvoren sat vremena ranije zbog zabrinutosti za bezbednost ljudi i umetničke kolekcije.

 

 

Organizatori su pozvali pristalice da "deokupiraju" muzej, rekavši da žele da preuzmu zgradu dok zvaničnici "ne otkriju i deinvestiraju" od bilo kakvih investicija povezanih sa izraelskom agresijum u Pojasu Gaze.

Jedna od grupa koja je učestvovala na protestu, Within Our Lifetime, saopštila je na drušvenim mrežama da je njihova predvodnica Nadin Kisvani bila ciljana i nasilno uhapšena.

Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki, File

 

Od početka izraelskog rata u Gazi, u Njujorku je do sada organizovano stotine uličnih demonstracija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet