Fokus

Najneizvesniji izbori u Južnoj Africi u poslednjih 30 godina: "Prilika da zemlja testira svoje demokratske institucije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2024

-

22:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Južnoj Africi održani su najneizvesniji opšti izbori od ukidanja aparthejda. Južnoafrikanci ne biraju direktno predsednika države. Umesto toga, glasaju za članove parlamenta koji potom biraju predsednika. Preliminarni rezultati ukazuju da će vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres izgubiti većinu prvi put posle 30 godina. 

Otkako je Afrički nacionalni kongres predvođen Nelsonom Mandelom došao na vlast 1994. godine, osvajao je većinu na izborima koji se održavaju svakih pet godina. Kako je vreme odmicalo, njegov udeo glasova je opadao. Ukoliko rezultati ovih izbora pokažu da ima manje od 50 odsto glasova, Afrički nacionalni kongres će morati da formira koaliciju da bi ostao na vlasti.

U izbornoj trci su učestvovali još Demokratska alijansa i Koplje nacije, stranka bivšeg predsednika Džejkoba Zume. Uprkos zabrani njegove kandidature zbog optužbe uza nepoštovanje suda, njegovo ime se našlo na glasačkom listiću.  

Iako bi konačni rezultati trebalo da budu objavljeni tokom vikenda, neki od Zuminih pristalica su već počeli da slave.

"Afrički nacionalni kongres nas je izneverio. Nisu uspeli da nam donesu pravdu i slobodu, ali to će nam doneti Zuma. Želimo mu mnogo uspeha i da nas vodi napred", rekao je jedan od pristalica stranke Koplje nacije. 

Glavni razlozi za postepeni pad popularnosti Afričkog nacionalnog kongresa, posebno među mlađim glasačima su visoka stopa nezaposlenosti, kriminala i korupcije, kao i česti nestanci struje.

Tokom preliminarnog prebrojavanja glasova, pao je onlajn sistem za strimovanje izbornih rezultata. Južnoafrička izborna komisija se izvinila zbog ovog problema i popravila sistem. Rečeno je da rezultati nisu kompromitovani.

Euronews Srbija

To što Afrički nacionalni kongres nije dobio veliku većinu. Gustavo de Karvaljo sa Južnoafričkog instituta za međunarodne odnose vidi kao neverovatnu vest, ali i kao priliku za Južnu Afriku da testira neke svoje demokratske institucije.

"Kada je Afrički nacionalni kongres pobeđivao velikom razlikom u poslednjih 30 godina, institucije poput parlamenta su nekako gubile na vrednosti. Tako da je to veliki zaokret u smislu političkog pravca zemlje, ali i u smislu toga kako će političke stranke moći da ostvare bolje odnose”, rekao je Gustavo de Karvaljo za Euronews Srbija. 

Na pitanje da li će biti nekih promena po pitanju spoljne politike, na primer po pitanju odnosa sa Izraelom ili članstva u BRIKS-u, Gustavo de Karvaljo kaže da ne veruje da će to biti slučaj.  

Ističe da će Afrički nacionalni kongres i dalje ostati najjača partija i da im neće biti u interesu da prepuste ovlašćenja spoljne politike nekim drugim strankama.

Opširnije u video-prilogu.

Komentari (0)

Svet