Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU "Vreme je da se rat završi": Bajden podržao izraelski predlog o okončanju rata u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

31/05/2024

-

07:52

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU "Vreme je da se rat završi": Bajden podržao izraelski predlog o okončanju rata u Gazi
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU "Vreme je da se rat završi": Bajden podržao izraelski predlog o okončanju rata u Gazi - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Caki Hanegbi navodno je rekao da aktuelna vlada neće pristati da okonča rat protiv Hamasa u zamenu za oslobađanje svih preostalih talaca koje drži ta palestinska militantna grupa. Izrael je objavio da je oko 300 boraca Hamasa ubijeno u vojnoj operaciji od početka maja u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze. IDF tvrdi da kontroliše Filadelfijski koridor, tampon-zonu između Gaze i Egipta, za koji navodi da je bio Hamasova glavna ruta za krijumčarenje oružja. Izraelska vojska pokrenula je kopnenu operaciju u Rafi 7. maja uprkos oštrom protivljenju međunarodne zajednice, zabrinute za živote stotina hiljada raseljenih civila koje su se sklonile u taj grad od sukoba u drugim delovima Gaze. Pre napada u Rafi je po podacima UN bilo 1,4 miliona ljudi.

Ključni događaji:

  • Izraelski zvaničnik: Vlada neće pristati da okonča rat u zamenu za taoce
  • Si: Hitan prekid vatre je imperativ
  • El Sisi pozvao svet da odmah zaustavi izraelsku opsadu Gaze
  • Izrael naredio UNRWA da napusti prostorije u Istočnom Jerusalimu
  • Stranka Benija Ganca podnela predlog zakona o raspuštanju izraelskog Kneseta

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

22.38 Kameron pozvao Hamas da prihvati predlog izraelskog sporazuma o taocima

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je Hamas da prihvati predlog izraelskog sporazuma o taocima koji je danas izneo predsednik SAD Džozef Bajden.

"Sa novim sporazumom o taocima na stolu, Hamas mora prihvatiti ovaj dogovor kako bismo mogli da vidimo zaustavljanje borbi, oslobađanje talaca i povratak njihovim porodicama i dolazak humanitarne pomoći u Gazu", napisao je on na platformi "X", preneo je "Times of Israel".

Kameron je dodao da produženi prekid vatre može biti "pretvoren u trajni mir" ako sve strane budu "spremne da preduzmu prave korake".

"Hajde da iskoristimo ovaj trenutak i dovedemo ovaj sukob do kraja", istakao je Kameron.

Predsednik SAD Džozef Bajden izneo je prethodno plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu, preneo je AP.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

20.53 "Vreme je da se rat završi": Bajden podržao izraelski predlog o okončanju rata u Gazi

Predsednik SAD Džozef Bajden podržao je danas izraelski predlog o okončanju rata u Gazi u tri faze, javlja "New York Times".

Prva faza počela bi šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg bi se Izraelske odbrambene snege (IDF) povukle iz naseljenih područja Gaze, preneo je BBC.

Hamas bi oslobodio "određeni broj" talaca - uključujući žene, starije i ranjene - u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika. Tokom prve faze palestinski civili bi se vratili u svoje domove u svim oblastima Gaze. Deo posmrtnih ostataka preminulih izraelskih talaca bili bi vraćen njihovim porodicama.

Humanitarna pomoć bi bila povećana, na 600 kamiona dnevno koji bi ulazili u Pojas Gaze i stotine hiljada privremenih stambenih jedinica koje je poslala međunarodna zajednica. Tokom tog šestonedeljnog perioda, nastavili bi se pregovori uz posredovanje SAD i Katara.

Ako bi pregovori bili uspešni, počela bi druga faza plana tokom koje bi došlo do oslobađanja svih preostalih živih talaca, uključujući muškarce vojnike, potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, a prekid vatre bi bio nadograđen na "trajni prekid neprijateljstava".

U okviru treće faze, svi preostali taoce u Gazi bi bili vraćeni i počeo bi "veliki plan rekonstrukcije" Gaze, uključujući američku i međunarodnu pomoć za obnovu domova, škola i bolnica Bajden je rekao da je "vreme za početak ove nove faze", da se taoci vrate kući, da Izrael bude siguran i da patnje prestanu.

"Vreme je da se ovaj rat završi i da počne dan posle", kazao je on.

Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

 

18.06 Lider Hamasa optužio Izrael da koristi pregovore da produži rat u Gazi

Politički lider Hamasa Ismail Hanije optužio je danas Izrael da koristi pregovore kao strategiju za nastavak rata u Gazi, ističući privrženost tog militantnog pokreta svim putevima koji štite palestinski narod i potpuno zaustavljaju "agresiju".

Govoreći na Arapskoj nacionalnoj konferenciji u libanskoj prestonici Bejrutu, Hanije je rekao da je Hamas obavestio posrednike iz Egipta i Katara da ne može odustati od "svojih utvrđenih pravila koja uključuju prekid agresije i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze", prenosi egipatski dnevni list Ahram.

"Stav Hamasa takođe uključuje ukidanje izraelske opsade, rekonstrukciju palestinske teritorije i sprovođenje potpunog sporazuma o razmeni zarobljenika", istakao je Hanije.

Prethodna runda pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koja je održana u Egiptu, propala je ranije ovog meseca. Borbe su nastavljene u najjužnijem gradu Gaze RafI uprkos međunarodnim osudama izraelske ofanzive.

Tanjug AP/Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File

 

17.39 Borelj: EU posvećena podršci Palestincima, EK uputila novu pomoć od 41 milion evra

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Unija ostaje verna svojoj posvećenosti podršci palestinskom narodu, navodeći da je Evropska komisija (EK) uputila novu pomoć od ukupno 41 milion evra.

Borelj je napisao na platformi X da je od te sume 25 miliona evra namenjeno za palestinsku upravu, a 16 miliona evra za Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Borelj je naveo da je ovom poslednjom uplatom EK od početka ove godine uputila pomoć UNRWA u ukupnom iznosu od 66 miliona evra.

17.24 Huti tvrde da su gađali američki nosač aviona

Jemenska militantna grupa Huti saopštila je danas da je gađala američki nosač aviona Dvajt D. Ajzenhauer, kao odgovor na vazdušni napad SAD i Velike Britanije na Jemen, u kojem je u četvrtak uveče, kako tvrde, ubijeno najmanje 16 ljudi.

Briselski portal Politiko međutim navodi, pozivajući se na zvaničnika američkog Ministarstva odbrane da nije bilo napada u blizini i da američki brod nije pogođen. 

Huti navode da su među poginulima civili u lučkom gradu Hodeidi. Sana, glavni grad, i druge oblasti su takođe pogođene, dodaje se u saopštenju.

Vojske SAD i Velike Britanije su u najnovijem napadu pogodile 13 ciljeva grupe Huti u Jemenu, prenosi Blumberg.

Američka vojska je saopštila da je u četvrtak uništila i osam bespilotnih letelica u oblastima Jemena i okolnim vodama koje kontrolišu Huti.

"Utvrđeno je da ovi dronovi i lokacije predstavljaju pretnju američkim i koalicionim snagama i trgovačkim brodovima u regionu", saopštila je Centralna komanda SAD, koja nadgleda američke snage na Bliskom istoku.

Profimedia

 

12.52 IDF: Završena izraelska operacija u Džabaliji

Izraelska vojska saopštila je da završila je tronedeljnu operaciju u istočnoj Džabaliji, na severu Pojasa Gaze i da se sprema za nove operacije u palestinskoj enklavi, a Al Džazira prenosi da je tokom operacije IDF-a ubijeno desetine Palestinaca. IDF navodi da su trupe ubile stotine palestinskih boraca, pronašle tela sedam mrtvih izraelskih zarobljenika i uništile 10 kilometara podzemnih tunela, prenosi "Times of Israel".

"Al Jazeera" navodi da su u napadu na izbeglički kamp Džabalija izraelske snage ubile desetine civila i pretvorili kamp u ruševine, a da je u jednom od napada pogođena i osnovna škola Al-Nazla.

12.03 Rođak taoca: Hanegbi rekao da se taoci vraćaju samo ako to vladi bude politički korisno

Rođak jednog od izraelskih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, Gil Dikman, izjavio je da je savetnik za nacionalnu bezbednost Caki Hanegbi poručio porodicama talaca da će izraelska vlada postići dogovor sa Hamasom o povratku talaca samo ukoliko im to bude bilo politički korisno.

''Rekao je da ako postoji način na koji mogu da dođu do povratka talaca - to je ako ankete kažu vladi da će se to isplatiti sa političke tačke gledišta“, rekao je Dikman za izraelski radio Armi, prenosi "Times of Israel".

07.44 Izraelski zvaničnik: Vlada neće pristati da okonča rat u zamenu za taoce

Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Caki Hanegbi navodno je rekao da aktuelna vlada neće pristati da okonča rat protiv Hamasa u zamenu za oslobađanje svih preostalih talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

"Times of Israel" piše da je, prema transkriptima sa sastanka Hanegbija sa porodicama talaca do kojih je došao izraelski Kanal 12, Hanegbi to rekao tokom tog sastanka.

Kako se navodi, Hanegbi je pojasnio da misli da će izraelska vlada moći da postigne prvu fazu sporazuma sa Hamasom, koja će omogućiti oslobađanje žena, starijih i ranjenih talaca. 

U drugoj i trećoj fazi Hamas bi oslobodio preostale taoce, muškarce i vojnike, a zatim bi vratio tela ubijenih talaca, kojih je 37 prema podacima IDF-a.

Hanegbijevi komentari ukazuju na to da vlada veruje da će Hamas odbiti da oslobodi ostale taoce osim ako Izrael ne pristane da okonča rat, piše "Times of Israel".

07.26 Poginuli izraelski general i narednik

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su u borbama sa Hamasom u Pojasu Gaze poginula još dva njena pripadnika. IDF navodi da su general-major Adar Gavriel i narednik Jonatan Elias poginuli u četvrtak u borbama u Gazi, prenosi "Times of Israel".

Portal navodi da su od početka kopnene ofanzive Izraela u Pojasu Gaze poginula 294 izraelska vojnika.

07.00 Hamas spreman da postigne potpuni sporazum o prekidu vatre ako Izrael zaustavi rat

Hamas je saopštio da je obavestio posrednike u pregovorima o prekidu vatre, da su spremni da postignu "potpuni sporazum" uključujući sveobuhvatan sporazum o razmeni talaca i zarobljenika ako Izrael "zaustavi rat i agresiju na ljude u Gazi", navodi se u saopštenju te militantne grupe.

Hamas i palestinske frakcije neće prihvatiti da budu deo ove politike nastavkom pregovora o (primirju) u svetlu agresije, opsade, gladovanja i genocida našeg naroda, navodi se u saopštenju Hamasa, preneo je "Reuters".

"Danas smo obavestili posrednike o našem jasnom stavu da ako okupatori zaustave svoj rat i agresiju na naš narod u Gazi, mi smo spremni (je) da postignemo potpuni sporazum koji uključuje sveobuhvatan sporazum o razmeni", dodaje se u saopštenju.

profimedia

 

06.40 Izraelska vojska ukinula zabranu prodaje hrane u Gazi iz Izraela i sa Zapadne Obale

Izraelska vojska ukinula je zabranu prodaje hrane u Gazi iz Izraela i sa okupirane Zapadne obale. Vojne vlasti dale su trgovcima u Gazi zeleno svetlo da kupuju hranu od izraelskih i palestinskih dobavljača poput svežeg voća, povrća i mlečnih proizvoda ovog meseca, nekoliko dana nakon što su izraelske snage pokrenule napad na najjužniji grad enklave Rafu, navode stanovnici, preneo je "Reuters".

Ofanziva na Rafu, ključnu "kapiju" iz Egipta u Gazu, zaustavila je dotok pomoći UN na razorenu palestinsku teritoriju. Izrael se nalazi pod sve većim globalnim pritiskom da ublaži krizu dok humanitarne agencije upozoravaju na stanovnicima Pojasa Gaze preti glad.

06.37 Izraelska vojska tvrdi da je uništila mrežu Hamasovih tunela u Džabaliji

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je uništila Hamasovu mrežu tunela u gradu Džabalija, u severnom Pojasu Gaze, odakle su ranije ovog meseca izvučena tela sedam talaca. IDF tvrdi da je tunele uništila elitna borbena jedinica Jahalom, inženjerskim vozilima, minama i drugim ''tehnološkim sredstvima“.

Iz IDF dodaju da je mreža tunela uništena nakon što je vojska isključila mogućnost da palestinska militantna grupa drži još talaca na tom mestu, prenosi "Times of Israel".

Tanjug AP/Abed Khaled

 

06.20 Izrael osudio odluku slovenačke vlade da prizna nezavisnu palestinsku državu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac osudio je odluku slovenačke vlade da prizna nezavisnu palestinsku državu. Kac je rekao da je tom odlukom, za koju je potrebno odobrenje slovenačkog parlamenta, Hamas "nagrađen za ubistva i silovanja".

U saopštenju, Kac je naveo da je taj potez, takođe, ojačao najvećeg izraelskog neprijatelja Iran i oštetio "blisko prijateljstvo između slovenačkog i izraelskog naroda", preneo je "Reuters".

Slovenačka vlada usvojila je ranije danas predlog da Ljubljana prizna državu Palestinu i uputila ga parlamentu na konačno odobrenje, izjavio je danas slovenački premijer Robert Golob nakon sednice vlade, prenela je agencija STA.

Ranije ove sedmice Palestinu su priznale Španija, Norveška i Irska.

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

06.10 Stranka Benija Ganca podnela predlog zakona o raspuštanju izraelskog Kneseta

Poslanica izraelskog parlamenta Pnina Tamano-Shata, iz stranke Nacionalnog jedinstva izraelskog ministra Benija Ganca, podnela je predlog zakona o raspuštanju Kneseta, prenosi "Haaretz".

''Sedmi oktobar je katastrofa koja zahteva da se vratimo i dobijemo poverenje naroda, da uspostavimo široku i stabilnu vladu jedinstva koja nas može bezbedno voditi pred ogromnim bezbednosnim izazovima , u ekonomiji i u izraelskom društvu. Podnošenje zakona sada će nam omogućiti da ga iznesemo na trenutnoj konferenciji'', rekla je poslanica.

Ovaj potez naišao je na osudu Likuda, vladajuće partije premijera Benjamina Netanijahua, budući da zakon podrazumeva prevremene izbore usled sukoba u Pojasu Gaze.

Iz Likuda su poručili da je raspuštanje Kneseta kapitulacija lideru Hareca Jahji Sinvaru i da će onemogućiti povratak izraelskih talaca iz Gaze, prenosi "Al Jazeera".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet