Fokus

Trojica Afroamerikanca tužili kompaniju "American Airlines" zbog rasne diskriminacije

Komentari

Autor: BBC

30/05/2024

-

13:21

Trojica Afroamerikanca tužili kompaniju "American Airlines" zbog rasne diskriminacije
Tanjug/AP/Wilfredo Lee - Copyright Tanjug/AP/Wilfredo Lee

veličina teksta

Aa Aa

Trojica Afroamerikanaca podnela su tužbu za rasnu diskriminaciju protiv "American Airlinesa", navodeći da ih je avio-prevoznik nakratko udaljio sa leta nakon pritužbe na miris tela.

Muškarci, koji nisu sedeli zajedno i nisu se poznavali, kažu da su svi Afroamerikancu uklonjeni sa leta iz Feniksa u Arizoni za Njujork, 5. januara ove godine.

"Amerikan Airlines nas je izdvojio samo zato što smo crni, osramotio nas i ponizio", rekli su muškarci u zajedničkoj izjavi u sredu.

Avio-kompanija sa sedištem u Teksasu saopštila je da istražuje ove optužbe, jer takvo ponašanje "nije u skladu sa njenim vrednostima".

Prema saveznoj tužbi koju je podnela grupa za zastupanje potrošača Public Citizen, muškarci su već zauzeli svoja mesta i spremali se da pođu iz Feniksa kada je stjuardesa prišla svakom od njih i zamolila ih da izađu iz aviona.

Alvin Džekson, Emanuel Džin Džozef i Ksavijer Vel navode da su, dok su odlazili, shvatili da je svaki Afroamerikanac na letu izbačen.

Svi ovi muškarci su ranije istog dana doleteli iz Los Anđelesa, bez problema.

Na izlazu sa leta, trojici muškaraca, zajedno sa još petoro, agent avio-kompanije je rekao da su "uklonjeni zato što se beli stjuard požalio na miris tela neidentifikovanog putnika“.

"Ne postoji drugo objašnjenje osim boje naše kože", rekli su muškarci u saopštenju u sredu, dodajući: "Jasno je da je ovo rasna diskriminacija".

Zaposleni u American Airlinesu pokušali su ponovo da rezervišu mesta za muškarce na drugim letovima, ali te noći nije bilo drugih letova za Njujork. Grupi je tada ipak bilo dozvoljeno da ponovo zauzmu svoja mesta na svom prvobitnom letu.

American Airlines je u saopštenju naveo: 

"Sve tvrdnje o diskriminaciji shvatamo veoma ozbiljno i želimo da naši klijenti imaju pozitivno iskustvo kada odluče da lete sa nama. Naši timovi trenutno istražuju stvar, jer tvrdnje ne odražavaju naše osnovne vrednosti ili našu svrhu brige o ljudima".

U tužbi se dodaje da je, dok su muškarci čekali ispred aviona, pilot oglasio putnicima da je došlo do kašnjenja zbog problema sa "smradom tela". Tužioci kažu da je tvrdnja o mirisu bila lažna.

"Tokom leta – od trenutka ponovnog ukrcavanja, u svakoj interakciji sa stjuardom, belim muškarcem, pa sve do sletanja – tužioci su iskusili duboka osećanja stida, poniženja, anksioznosti, besa i uznemirenosti", navodi se u tužbi.

Povratak u 1955.

"Čin vraćanja na svoja sedišta nakon neopravdanog kašnjenja, prolazeći pored pretežno belih putnika, od kojih ih je nekolicina posmatralo sa besom i nepotrebnom sumnjom, pojačao je njihovo poniženje".

U tužbi se navodi da aviokompaniju treba primorati da plati neodređenu odštetu za "traumu" koju su muškarci pretrpeli.

Jedan od tužitelja, Emanuel Džin Džozef, rekao je za BBC da ga je iskustvo "otuđenja" podsetilo na heroja građanskih prava Rozu Parks koja je bila primorana da se preseli u zadnji deo autobusa iz Alabame 1955. zbog rasne diskriminacije koju je odobrila država.

"Čudna je, luda priča da 2024. još uvek prolazimo kroz ovakve stvari", rekao je Džozef.

On je dodao da je tužba neophodna kako bi se osiguralo da American Airlines ne završi samo sa "packom".

Godine 2017, NAACP, grupa za građanska prava, izdala je savet za putovanja u kojem je Afroamerikancima savetovao da izbegavaju American Airlines zbog diskriminacije.

Ukinuli su upozorenje sledeće godine nakon što je prevoznik objavio da je uneo promene u svoje poslovanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet