Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski tenkovi ušli u centar Rafe na jugu Pojasa Gaze, zapadni deo pod teškim bombardovanjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

29/05/2024

-

07:57

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski tenkovi ušli u centar Rafe na jugu Pojasa Gaze, zapadni deo pod teškim bombardovanjem
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski tenkovi ušli u centar Rafe na jugu Pojasa Gaze, zapadni deo pod teškim bombardovanjem - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Jehad Alshrafi

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko izraelskih tenkova stiglo je do centra Rafe, a oklopna vozila primćena su kraj džamije Al-Avda. Izraelska vojska nastavila je da napada taj grad iz vazduha i tenkovskom vatrom, ne odustajući od ofanzive uprkos međunarodnim osudama napada u nedelju. U međuvremenu, tri zemlje - Španija, Norveška i Irska formalno su priznale palestinsku državnost, dok je najmanje 21 osoba ubijena, a desetine su ranjene u novom izraelskom napadu na naselje Al-Mavasi u zapadnom delu grada Rafa na jugu Pojasa Gaze.

  • Alžir predao predlog rezolucije članicama SB UN o prekidu vatre
  • Najmanje 21 osoba ubijena u novom izraelskom napadu na sigurnu zonu u Rafi
  • Izraelski tenkovi stigli u centar Rafe
  • Pirc Musar pozdravila plan vlade Slovenije da prizna Palestinu
  • Španija, Norveška i Irska formalno priznale Palestinu
  • Niki Hejli na izraelskoj raketi namenjenoj Gazi napisala ''Dokrajčite ih''
  • Stejt department: SAD žale zbog pogibije u Rafi, ali Izrael ima pravo da napada Hamas

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.05 Izrael naredio UNRWA da napusti prostorije u Istočnom Jerusalimu

Izraelsko vladino telo za upravljanje zemljištem (ILA) obavestilo je Agenciju UN za palestinske izbeglice (UNRWA) da mora da napusti prostorije kancelarije u Istočnom Jerusalimu u roku od 30 dana.

ILA je prethodno zatražila odobrenje ministra za stambena pitanja Jicaka Goldnofa da iseli UNRWA sa bilo kog prostora koji okupira, a koji pripada Izraelu.

U pismu UNRWA, ILA je saopštila da agencija duguje više od sedam miliona dolara za rad na zemlji koja pripada Izraelu bez saglasnosti u poslednjih sedam godina, prenosi "Times of Israel".

Pored toga, agenciji UN je takođe naređeno da je potrebno da ''odmah zaustavi bilo kakvu nezakonitu upotrebu, uništi sve što je izgradila kršeći zakon, napusti zemlju i vrati je Upravi u roku od 30 dana od dana primanja ovog pisma".

Početkom meseca, UNRWA je zatvorila svoju kancelariju u Istočnom Jerusalimu nakon što su je, prema tvrdnjama direktora Filipa Lazarinija, izraelski ekstremisti dva puta zapalili.

Izrael je prethodno optužio zaposlene UNRWA da su bili umešani u Hamasov napad 7. oktobra, ali nije izneo dokaze za tu tvrdnju.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

22.35 Varhelji se susreo sa Netanijahuom i Galantom posle mogućeg naloga za hapšenje MKS

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji danas se susreo sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom, nakon najave glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana da će tražiti nalog za njihovo hapšenje zbog ratnih zločina.

"Čast mi je da se sretnem sa premijerom Netanijahuom i da razgovaramo o hitnim pitanjima za bilateralne odnose, ratu sa Hamasom, humanitarnoj pomoći ljudima u Gazi i stateškim izazovom za region iz Irana", poručio je Varhelji na platformi X.

21.37 Tri izraelska vojnika poginula u eksploziji u miniranoj zgradi u Rafi

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su prethodnog dana u Gazi poginula tri izraelska vojnika, tokom velike vojne operacije u Rafi u južnom pojasu i Džabaliji na severu.

Vojnici su poginuli od eksplozije u miniranoj zgradi zarobljenoj u Rafi, a sva trojica su služila u 50. bataljonu Nahal brigade, prenosi "Times of Israel".

Broja poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi IDF-a na ciljeve Hamasa u Gazi i u operacijama duž granice dostigao je 291.

Profimedia

 

19.58 Makron: Sistematsko odlaganje rešenja o dve države treba da bude okončano

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da bi trebalo da bude okončano "sistematsko odlaganje" kako sprovođenja rešenja o dve države tako i uspostavljanja palestinske države.

"(Makron) je potvrdio posvećenost Francuske da radi, sa svojim evropskim i arapskim partnerima, na zajedničkoj viziji mira koja nudi bezbednosne garancije Palestincima i Izraelcima", navodi se u saopštenju francuske predsedničke palate nakon telefonskog razgovora predsednika Francuske i njegovog palestinskog kolege Mahmuda Abasa, preneo je "Reuters".

Ovaj proces bi trebalo da podrazumeva "perspektivu prepoznavanja Palestinske države u korisnoj dinamici", dodala je Jelisejska palata.

Tanjug/AP/Jana Rodenbusch

 

19.49 Povređenoj deci iz Gaze ne može da se ukaže lekarska pomoć, prelaz Rafa zatvoren

Zbog zatvaranja graničnog prelaza Rafa ranjeni ne mogu da izađu iz Pojasa Gaze i dobiju medicinsku pomoć, posebno su ugrožena povređena deca.

Tetka Džamila Ahmeda Abu Ataba, jecajući preklinje svet da njenog sestrića odvede iz Gaze na lečenje nakon što je ove nedelje ranjen u izraelskoj vatri i pridružio se sve dužoj listi povređenih, koji se nalaze na ratnoj teritoriji bez medicinske pomoći, preneo je "Reuters".

Dečak je u utorak otišao na plažu da se opere sa grupom dece i pogođen je gelerima, rekla je ona.

On sada leži, umotan u krvave zavoje u bolnici Naser u Kan Junisu dok se nastavlja izraelski napad na pogranični grad Rafu.

18.57 Svetska centralna kuhinja prestala da radi u Rafi zbog napada u toj oblasti

Neprofitna organizacija Svetska centralna kuhinja, koja obezbeđuje obroke u ratom razorenoj Gazi, saopštila je da je obustavila svoje operacije u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze zbog "napada koji su u toku" u toj oblasti.

Dobrotvornu organizaciju sa sedištem u SAD osnovao je slavni špansko-američki kuvar Hose Andres kako bi obezbedio hranu zajednicama koje se suočavaju sa humanitarnim krizama i katastrofama, preneo je "Arabnews".

Suočeni sa izraelskim operacijama u Rafi, bezbroj porodica je ponovo primorano da beži, saopštila je dobrotvorna organizacija na platformi "X" kasno sinoć.

18.21 Predsednik Brazila povukao ambasadora u Izraelu posle višemesečnih tenzija oko Gaze

Predsednik Brazila Luis Inasio Lula da Silva povukao je danas ambasadora te zemlje u Izraelu Federika Mejera posle višemesečnih tenzija između dve države zbog rata u Gazi.

Odluka je objavljena u zvaničnom glasniku Brazila, preneo je AP.

Lula da Silva je često kritikovao ofanzive Izraela u Gazi, koje je početkom godine uporedio sa holokaustom.

To je navelo izraelskog ministra spoljnih poslova Izraela Kaca da pozove na razgovor brazilskog ambasadora u nacionalni muzej holokausta u Jerusalimu gde je javno opomenut.

Povlačenje brazilskog ambasadora Frederika Majera je odgovor na taj ponižavajući čin izraelskog diplomate, izjavila je osoba iz brazilskog Ministarstva spoljnih poslova, upoznata sa situacijom.

Tanjug AP/Seth Wenig

 

17.11 CNN: U izraelskom napadu na Rafu korišćeno američko oružje

Američko oružje korišćeno je u izraelskom napadu na kamp za raseljene osobe u Rafi počinjenom u nedelju, pokazali su analiza videa sa mesta događaja i pregled stručnjaka za eksplozivna oružja koje je sproveo CNN.

Najmanje 45 ljudi je poginulo, a više od 200 je povređeno u požaru koji je izbio nakon napada izraelske vojske na periferiju najjužnijeg grada Gaze, u kojem su bili većinom žene i deca, saopštili su Ministarstvo zdravlja Gaze i palestinski medicinski radnici.

CNN je locirao videozapise koji prikazuju šatore u plamenu nakon napada na kamp za interno raseljene osobe poznat kao "Kamp za mir Kuvajt 1".

Više o ovome čitajte u odvojenoj vesti.

profimedia

 

14.28 Hanegbi: Izrael očekuje još sedam meseci sukoba u Gazi da bi uništio Hamas

Šef izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Cahi Hanegbi izjavio je danas da ta zemlja očekuje "još sedam meseci sukoba" u Gazi da bi se postigao cilj da se uništi Hamas.

U intervjuu na izraelskom radiju Rešet, Hanegbi je rekao da je još prvih dana kada su predstavljani planovi vladi navedeno da će rat biti dug, preneo je CNN.

"(Plan) je napravljen se na etapnoj osnovi, pri čemu je 2024. godina definisana kao godina sukoba. Sada smo u petom mesecu 2024. godine, što znači da očekujemo još sedam meseci borbe da produbimo naša dostignuća i postignemo naš cilj da uništimo vojne i vladine sposobnosti Hamasa i Islamskog džihada", dodao je on.

 

16.16 Huti gađali šest brodova u Crvenom moru, Arapskom moru i Sredozemnom moru

Jemenski Huti su gađali šest brodova u tri različita mora, uključujući brod za rasute terete Laaks pod zastavom Maršalskih ostrva koji je oštećen nakon napada Huta kod obale Jemena, saopštila je danas ta pobunjenička jemenska grupa koju podržava Iran. Brod Laaks je napadnjut juče, preneo je "Reuters".

Huti su, takođe, napali brodove Morea i Selejdi u Crvenom moru, Albu i Maersk Hartford u Arapskom moru i brod Minvera Antonia u Sredozemnom moru, rekao je portparol vojske Jahja Sari u govoru, koji je prenosila televizija.

Huti, koji svoje napade opisuju kao dela solidarnosti sa Palestincima u ratu u Gazi, pokrenuli su udare dronovima i projektilima u regionu Crvenog mora od novembra, a kasnije su ih proširili na Indijski okean.

Oni su istakli da će napasti sve brodove koji plove prema izraelskim lukama, čak i u Sredozemnom moru.

Tanjug/AP/Maxar Technologies

 

15.37 Erdogan: Niko nije siguran ako Izrael ne bude prisiljen da poštuje međunarodno pravo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Izrael nije pretnja samo Palestini ili Gazi, već i globalnom miru i čovečanstvu u celini.

On je govoreći o napadima te zemlje na Pojas Gaze koji traju više od sedam meseci uprkos presudama i rezolucijama protiv Izraela, rekao da nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude prisiljen da se pridržava međunarodnog prava.

Osudio je napad Izraela na izbeglički kamp u Rafi, u južnoj Gazi, u kojem je u nedelju ubijeno najmanje 45 ljudi i koji je izazvao požar koji se brzo proširio.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

12.49 Iranska agencija Tasnim: Iran predao grupi Huti balističku raketu

Iranska novinska agencija Tasnim javila je danas da je Iran predao balističku raketa "Ghadr" proiranskoj militantnoj grupi Huti iz Jemena.

"Iranska balistička raketa za pomorsko lansiranje, nazvana Gard, sada je dostupna jemenskim borcima", piše Tasnim, agencija za koju se veruje da je povezana sa Iranskom revolucionarnom gardom, prenosi Rojters. Agencija dodaje da je ta raketa sposobna da bude ozbiljan izazov interesima SAD i "njihovom glavnom savezniku u regionu, cionističkom režimu".

12.07 Palestinski premijer Muhamed Mustafa danas u poseti Španiji

Španski premijer Pedro Sančes sastao se danas sa palestinskim premijerom Muhamedom Mustafom u Madridu, dan nakon što su Španija, Irska i Norveška priznale palestinsku državu. Na sastanku su bili i ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan, katarski premijer Šejk Mukamed Bin Abdulrahman Al Tani i ministri spoljnih poslova iz Turske i Jordana. Španija i Irska postale su u utorak najveće i najuticajnije države u Evropskoj uniji koje su priznale državu Palestinu, pridružujući se Švedskoj, Kipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj. U prethodnim mesecima Velika Britanija, Australija, Malta i Slovenija su nagovestile da će priznati Palestinu.

10.27 Stanje u izbegličkom kampu nakon napada

Associated Press • UNICEF

08.41 Tenkovi u centru Rafe

Tenkovi izraelske vojske (IDF) ušli su u centar grada Rafa na jugu Pojasa Gaze i zauzeli važno brdo Zoroub koje daje Izraelu kontrolu nad granicom sa Egiptom sve do mora, javlja BBC. IDF je saopštila da nastavlja operaciju protiv "terorističkih meta" u Rafi, tri nedelje nakon što je otpočela operaciju u tom gradu.

Stanovnici Rafe izveštavaju da su tenkovi IDF u blizini džamije Al Avda, prenosi Rojters. Bi-Bi-Si navodi da je zapadni deo grada pod teškim bombardovanjem, uprkos međunarodnoj osudi izraelskog napada na izbeglički kamp u blizini tog grada gde su ubijene desetine Palestinaca. IDF je odbila odgovornost za te smrti, navodeći da istražuje mogućnost da je u njenom napadu na pripadnike Hamasa eksplodiralo njihovo oružje, kao i odgovornost za smrt 21 osobe u drugom kampu Al Mavasi, gde su njeni tenkovi otvorili vatru.

08.35 Britanska agencija: Brod teško oštećen u raketnom napadu Huta u blizini obala Jemena

Brod za rasuti teret, koji se već punio vodom nakon raketnog napada militantnih Huta blizu obala Jemena, prijavio je dodatnu štetu posle drugog napada, saopštila je u utorak Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO). Izvori pomorske bezbednosti saopštili su da se radi o plovilu pod zastavom Maršalskih ostrva ''Laks'', prenosi Rojters.

Članovi posade poručili su da su bezbedni i da njihov brod nastavlja ka sledećoj luci, navodi UKMTO. Drugi udar, koji je dodatno oštetio brod, dogodio se 33 nautčke milje severozapadno od Al Muhe u Jemeni, navodi se u izveštaju. ''Laks'' je ranije u utorak objavio poziv u pomoć, saopštivši da je pretrpeo štetu na tovarnom prostoru i da je počeo da se puni vodom oko 54 nautičke milje jugozapadno od jemenskog lučkog grada Hodeide, saopštila je britanska bezbednosna firma Ambri.

08.07 Više od dvadeset raseljenika poginulo u napadu dronom zapadno od Rafe

Associated Press

07.35 Makron: Smatram da priznanje mora doći u korisno vreme

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je tokom posete Nemačkoj da priznanje palestinske države nije "tabu tema", ali da mora doći u korisnom trenutku, a ne pod uticajem emocija.

''Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali smatram da ovo priznanje mora doći u korisno vreme. Neću da izvršim priznanje pod emocijama“, izjavio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Figaro.

Tanjug/AP/Jana Rodenbusch

 

Moguće priznanje palestinske države izazvalo je u utorak nemire u francuskoj Narodnoj skupštini, gde je poslanik Nepotčinjene Francuske isključen nakon što je mahao palestinskom zastavom.

Predsednica Skupštine Jael Braun-Pive osudila je ''neprihvatljivo“ ponašanje poslanika Sebastijena Delogua i prekinula sednicu.

Na pitanje liderke ekologa u skupštini Šantal Šatelan da li će Francuska priznati Palestinu, premijer Gabrijel Atal optužio je poslanicu da poziva na prekid vatre u Gazi, a ne čini isto kada je u pitanju oslobođenje izraelskih talaca.

07.28 Mišel: Zalažem se za rešenje dve države i za priznavanje palestinske države

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da podržava priznanje nezavisne Palestine, nakon što su prethodno Irska, Španija i Norveška saopštile da su priznale palestinsku državu u okviru granica iz 1967. godine.

''Zalažem se za rešenje dve države i za priznavanje palestinske države. Ali ova država mora biti održiva. I zato mislim da bi najbolji bio koordiniran pristup sa državama članicama EU i trećim zemljama”, rekao je on za Juronjuz.

Tanjug AP/Harry Nakos

 

Mišel je naglasio da bi priznanje trebalo da dođe kao način da EU zatraži od palestinskih vlasti da načine "važne korake u smislu reformi", prenosi Politiko.

Zemlje EU su saglasne po pitanju važnosti primirja u Pojasu Gaze, distrubucije humanitarne pomoći u palestinsku enklavu i povratka izraelskih talaca, ali unutar bloka i dalje ne postoji konsenzus po pitanju državnosti.

07.19 Alžir predao predlog rezolucije članicama SBUN o prekidu vatre

Alžir je prosledio svim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predlog rezolucije kojim se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i bezuslovno oslobađanje svih talaca, rekao je danas alžirski ambasador u UN  Amar Bendžama.

"To će biti kratak tekst, odlučan tekst, da se zaustavi ubijanje u Rafi“, rekao je Bendžama novinarima nakon zatvorenog sastanka SB UN o Gazi koji je održan na zahtev Alžira, prenosi Rojters.

Alžirski ambasador nije rekao kada očekuje da bi rezolucija mogla biti stavljena na glasanje.
Stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama Fu Kong izrazio je nadu da bi to moglo da se uradi tokom ove nedelje.

Francuski ambasador Nikola de Rivije rekao je pre sednice SB UN da je "krajnje vreme da ovaj savet preduzme akciju". 

"Ovo je pitanje života i smrti. Ovo je hitno pitanje", rekao je Rivije, navodi Tajms of Izrael.
Za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosi potrebno je najmanje devet glasova za, bez veta SAD, Britanije, Francuske, Rusije ili Kine, navodi Rojters.

07.00 Stejt department: SAD žale zbog pogibije u Rafi, ali Izrael ima pravo da napada Hamas

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena ''duboko žali zbog tragičnog gubitka života'' koji je rezultat izraelskog napada na izbeglički kamp u gradu Rafa u južnoj Gazi, a u kojem je u nedelju ubijeno najmanje 45 osoba, rekao je danas potparol Stejt departmenta Metju Miler, ali je i dodao da ''Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila''.

''Kao što smo ranije rekli, Izrael ima pravo da krene za Hamasovim teroristima odgovornim za hladnokrvno ubistvo civila, što je izgleda bio cilj Izraela ovde, i Hamas bi trebalo da prestane da se krije iza civila u Gazi. Ali Izrael takođe ima obavezu da učini sve što je moguće kako bi minimizirao štetu nad civilima dok izvodi svoje operacije'', zaključio je Miler.

Portparol Stejt departmenta je naglasio da su SAD u kontaktu sa izraelskim vlastima od napada u nedelju uveče i dodao da Vašington neće vršiti dalju procenu po ovom pitanju dok izraelska vojska ne završi istragu, prenosi "Times of Israel".

Tanjug AP/Nathan Howard

 

06.47 Niki Hejli na izraelskoj raketi namenjenoj Gazi napisala ''Dokrajčite ih''

Bivša kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli je tokom posete izraelskoj severnoj granici potpisala artljerijsku raketu namenjenu Gazi i napisala ''Dokrajčite ih! Amerika voli Izrael''.

U pratnji bivšeg izraelskog ambasadora u UN i člana Kneseta Denija Danona, Hejli je izrazila snažnu podršku Izraelu, navodeći da SAD stoje uz Tel Aviv i poručila izraelskoj vojsci da ne smeju da stanu dok ne pobede.

''Amerika stoji uz Izrael. Izrael se danas bori protiv neprijatelja SAD. Ne stajte dok ne pobedite'', naglasila je ona, prenosi "i24news".

06.33 Izraelske snage negiraju napad na sigurnosnu zonu u Al-Mavasi Rafi

Izraelske odbrambene snage (IDF) negirale su a su izvršile napad na Al-Mavasi nakon izveštaja da je u toj sigurnosnoj zoni u zapadnom delu grada Rafa u Pojasu Gaze ubijena 21 osoba.

''Suprotno izveštajima poslednjih nekoliko sati, IDF nisu izvršile udar na humanitarnu zonu u Al Mavasiju'', navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Mediji su prethodno izvestili da je najmanje 21 osoba ubijena, a desetine povređeno u izraelskom napadu na Al-Mavasi.

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

06.19 Pirc Musar pozdravila plan vlade Slovenije da prizna Palestinu

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je da je krajnje vreme da Slovenija prizna palestinsku državu.

Ona je pozdravila najavu premijera Roberta Goloba da će vlada u četvrtak glasati o tome da li će relevantnu rezoluciju uputiti parlamentu.

"O potrebi priznavanja Palestine govorim još od prvog dana najnovijeg sukoba u Pojasu Gaze", rekla je Pirc Musar, napominjući da je Palestinu priznalo 146 zemalja, uključujući Norvešku, Španiju i Irsku, koje su to danas i zvanično učinile, prenosi agencija STA.

Prema njenim rečima, Slovenija se u Savetu bezbednosti UN zalaže za rešenje dve države.

06.10 Španija, Norveška i Irska formalno piznale palestinsku državnost

Španija, Irska i Norveška zvanično su priznale palestinsku državu, što je korak prema dugogodišnjim palestinskim naporima nakon besa međunarodne zajednice zbog smrti civila i humanitarne krize u Pojasu Gaze usred izraelske ofanzive.

Zajednička odluka dve zemlje Evropske unije i Norveške, nacije sa jakom diplomatskom tradicijom u uspostavljanju mira, mogla bi stvoriti zamah i da druge zemlje EU učine isto, ali i podstaknu naredne korake u Ujedinjenim nacijama, produbljujući izolaciju Izraela.

Prethodno je sedam članica Evropske unije zvanično priznalo palestinsku državu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet