Fokus

U Hong Kongu uhapšeno šest osoba zbog "podsticanja mržnje" prema Kini

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

22:31

U Hong Kongu uhapšeno šest osoba zbog "podsticanja mržnje" prema Kini
Kina proslavlja Dan državnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Hong Kongu je danas uhapšeno šest osoba zbog „podsticanja mržnje” prema Kini na društvenim mrežama.

Na osnovu novog zakona o bezbednosti koji je primenjen prvi put, uhapšeno je  pet žena i jedan muškarac.

Zvaničnici Hongkonga rekli su da je grupa objavljivala poruke sa ciljem da skrene pažnju na "osetljiv datum" - 4. jun, odnosno godišnjicu masakra na Trgu Tjenanmen u Pekingu.

Ako budu proglašeni krivima, uhapšeni bi mogli da se suoče sa do sedam godina zatvora prema strožim kaznama, prenosi BBC.

Novi zakon, koji je u martu prošao kroz parlament Hong Konga, predviđa kazne za izdaju, pobunu i odavanje državne tajne i dozvoljava da se suđenja održavaju iza zatvorenih vrata i proširena je verzija zakona o nacionalnoj bezbednosti koji su uvele vlasti Hong Konga 2020. godine, kao odgovor na masovne proteste koji su zahvatili autonomnu pokrajinu godinu dana pre toga.

Zakonom je značajno smanjena nezavisnost pravosuđa Hong Konga i pojednostavljeno kažnjavanje demonstranata, a uvedena je i krivična odgovornost za pozive na secesiju Hong Konga, subverzivne aktivnosti i dosluh sa stranim silama, za šta su predviđene maksimalne zatvorske kazne.

Vlada Hong Konga ističe da su ove mere bile neophodne za stabilnost, ali je njihovo uvođenje izazvalo strah da će građanske slobode biti dodatno narušene.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel saopštila je da su hapšenja bila "sraman pokušaj suzbijanja mirne komemoracije na Tjenanmenu" i pozvala na momentalno puštanje uhapšenih.

Decenijama je Hong Kong bio jedini kineski grad u kome su ove komemoracije bile dozvoljene, pod poluautonomnim ekonomskim, političkim i pravnim uređenjem grada - poznatom kao "jedna zemlja, dva sistema" - uspostavljenim kada je grad predat Kini od strane Velike Britanije 1997. godine.

Međutim, komememoracija događaja sa Trga Tjenanmen iz 1989. godine, kada je Kina slomila mirne proteste u Pekingu tenkovima i trupama, zabranjena je 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet