Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden upozorio Izrael: Nema isporuka oružja ako krenete na Rafu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

09/05/2024

-

08:19

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden upozorio Izrael: Nema isporuka oružja ako krenete na Rafu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden upozorio Izrael: Nema isporuka oružja ako krenete na Rafu - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov/Abdel Kareem Hana/Abdel Kareem Hana

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 216 dana. Dok generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorava da bi izraelska ofanziva punih razmera na Rafu izazvala "humanitarnu katastrofu", oglasio se konačno i američki predsednik Džo Bajden koji je rekao da SAD neće slati oružje ukoliko Izrael odluči da krene na Rafu. On je takođe priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Palestini. Uprkos tome, u razgovoru za CNN kaže da nisu pređene sve "crvene linije" SAD-a, pa će tako ova država nastaviti da obezbeđuje odbrambene PVO sisteme Izraelu, ali ne i oružje.

Ključni događaji

  • SAD se protive planu invaziji na Rafu bez obzira na Hamasov odgovor
  • Netanjahu: Nastavljamo sa operacijama u Rafi, odgovor Hamasa nije u skladu sa zahtevima Izraela
  • Gensek UN Antonio Gutereš upozorava na humanitarnu katastrofu
  • U bolnici Al Šifa pronađena masovna grobnica sa 49 tela
  • SAD odlučile da prekinu sa isporukom municije Izraelu
  • Izrael ne vidi znake napretka u pregovorima o primirju sa Hamasom 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

 

21.35 Britanija padobranom dostavila 12 tona pomoći u Pojas Gaze

Velika Britanija je danas padobranom dostavila 12 tona pomoći u Pojas Gaze, čime je ukupna količina britanske pomoći palestinskoj enklavi porasla na više od 100 tona, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, 12 tona gotovih jela, vode, pirinča, konzervi i brašna bačeno je duž severne obale Gaze na palete pričvršćene za padobrane od strane osoblja britanskog vazduhoplovstva i vojske iz transportnih aviona A400M.

To je 11. vazdušno ispuštanje otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo postiglo dogovor sa Jordanom koji joj omogućava da ispusti pomoć vazdušnim putem u Gazu uz pomoć aviona Kraljevskog vazduhoplovstva.

20.34 Netanijahu: Ako bude neophodno, Izrael će se sam boriti protiv neprijatelja

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da će ova zemlja ''ukoliko mora, stajati sama'', nakon što je administracija u Vašingtonu odložila nekoliko pošiljki oružja u Tel Aviv usled neslaganja o izraelskoj ofanzivi na Rafu.

''Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Već sam rekao da ako moramo, borićemo se zubima i noktima'', rekao je on.

Uoči izraelskog Dana nezavisnosti sledeće nedelje, Netanijahu je podsetio da tokom stvaranja države pre 76 godina jevrejski borci nisu imali oružje, kao i da je postojao embargo na oružje za Izrael, prenosi Tajms of Izrael. 

'Danas smo mnogo jači. Odlučni smo i ujedinjeni da pobedimo našeg neprijatelja i one koji žele da nas unište'', zaključio je izraelski premijer.

14.58 Turska odložila trgovinsku zabranu sa Izraelom

Tursko ministarstvo trgovine saopštilo je danas da kompanije iz te zemlje imaju rok od tri meseca da isporuče ranije narudžbine za proizvode u Izrael, što je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac ocenio kao pobedu te zemlje, nakon što je prošle nedelje Turska najavila zabranu trgovine sa Izraelom u znak protesta zbog ofanzive u Gazi.

"Erdogan je povukao i otkazao mnoga trgovinska ograničenja i pouka je jasna: ne smemo se predati pred pretnjama diktatora i moramo stvoriti alternative da ne bismo zavisili od čoveka iz Muslimanskog bratstva koji sve može da zaustavi bilo kad", napisao je Kac na platformi X.

Iz turskog ministarstva je rečeno za Reuters da ukidanje zabrane "ne dolazi u obzir" i da je samo reč o tromesečnom odlaganju tokom kojeg turske kompanije mogu da isporuče već postojeće narudžbine u Izrael, preko neke treće države.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Turska je 2. maja objavila da je obustavila izvoz i uvoz iz Izraela zbog vojne operacije u Pojasu Gaze.

Turski ministar trgovine Omer Bolat izjavio je 3. maja da Turska neće nastaviti trgovinsku razmenu sa Izraelom, koja je iznosila oko sedam milijardi dolara godišnje, dok se u Pojasu Gaze ne postigne trajni prekid vatre i uspostavi nesmetano dostavljanje humanitarne pomoći za Palestince.

12.40 Brod sa paketom humanitarne pomoći krenuo iz Kipra ka Gazi

Američki teretni brod "Sagamor" sa paketom humanitarne pomoći krenuo je iz kiparske luke Larnaka prema pristaništu u Gazi koje su izgradile Sjedinjene Američke Države, pokazuju sajtovi za praćenje plovila. Kiparske vlasti su ranije najavile da bi brod mogao uskoro da krene ka plutajućem pristaništu u Gazi, prenosi "Reuters".

Kipar je u martu otvorio koridor za snabdevanje Gaze paketima humanitarne pomoći brodovima, zbog narušenih kopnenih ruta od strane izraelske vojske.

11.56 Četiri borca Hezbolaha ubijena u izraelskom napadu na južni Liban

Četiri borca libanske militantne grupe Hezbolah poginula su danas u izraelskom vazdušnom napadu na automobil u južnom Libanu, rekli su bezbednosni izvori za Rojters. Libanska civilna odbrana saopštila je da su u napadu poginule četiri osobe, ne navodeći da li je reč o pripadnicima Hezbolaha, prenela je britanska agencija. Spasioci su rekli da su izvukli četiri tela iz automobila koji je izgoreo u izraelskom napadu.

11.47 Izraelski ambasador pri UN: Bajdenova izjava teška i razočaravajuća

Dvojica visokih izraelskih zvaničnika kritikovali su u četvrtak američkog predsednika Džoa Bajdena zbog izjave da će obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu ako napadne Rafu, javlja AFP.

"Ovo je teška i veoma razočaravajuća izjava za čuti od predsednika kojem smo zahvalni od početka rata", rekao je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan na javnom radiju u prvoj izraelskoj reakciji na Bajdenovo upozorenje.

Kako prenosi AFP, Erdan je rekao da će Bajdenove komentare izraelski neprijatelji Iran, Hamas i Hezbolah protumačiti kao "nadu za uspeh".

"Ako je Izraelu zabranjen ulazak u područje tako važno i centralno kao što je Rafa gde se nalaze na hiljade terorista, talaca i vođa Hamasa, kako tačno treba da postignemo svoje ciljeve", upitao je i nastavio:

"Ovo nije odbrambeno oružje. Ovde se radi o određenim ofanzivnim bombama. Na kraju će država Izrael morati da uradi ono što misli da je potrebno za bezbednost svojih građana"

Izraelski krajnje desničarski minsitar finansija Bezalel Smotrič rekao je da će njegova vlada slediti svoje ciljeve u Gazi uprkos pretnji SAD.

"Ostvarićemo potpunu pobedu u ovom ratu uprkos odbijanju predsednika Bajdena i embargu na oružje. Moramo nastaviti rat sve dok Hamas ne bude optpuno eliminisan. Ovo uključuje potpuno osvajanje Rafe i što pre to bolje"

08.54 UN: Deca u Rafi na ivici preživljavanja dok Izrael drži zatvoren granični prelaz

Deca u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze nalaze se na "ivici preživljavanja" zbog toga što je izraelska vojska zatvorila granični prelaz Rafa čime je onemogućena dostava humanitarne pomoći, upozorila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u svom najnovijem izveštaju.

U saopštenju se navodi da je u Pojas Gaze u proseku dnevno ulazilo 48 kamiona humanitarne pomoći i 166.000 litara dizela sve dok izraelski tenkovi nisu zauzeli palestinski granični prelaz Rafa u utorak. "Nastavak blokade ulaska humanitarnih artikala preko prelaza Rafa i nastavak neprijateljstava imali bi ozbiljne posledice po pristup hrani", upozorava se u izveštaju UN, prenela je Al Jazeera.

08.42 UN: 109 Palestinaca poginulo, 296 ranjeno u Pojasu Gaze od ponedeljka do srede

Najmanje 109 Palestinaca je ubijeno, a 296 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze između ponedeljka i srede popodne, uključujući žene i decu koji su poginuli u napadima na stambene kuće u Rafi, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA), na osnovu podataka koje je dobila od Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Associated Press

08.40 Sirijska PVO oborila izraelske projektile ispaljene prema predgrađu Damaska

Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je danas izraelske projektile ispaljene sa okupirane Golanske visoravni na severu Izraela prema predgrađu Damaska koji su ciljali jednu zgradu, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane. Vojni izvor rekao je za agenciju Sana da je sirijska PVO oborila pojedine od izraelskih projektila i da je pričinjena manja materijalna šteta, prenela je Al Jazeera.

Izrael izvodi napade protiv iranskih meta u Siriji godinama, ali je pojačao takve napade nakon početka rata u Pojasu Gaze.

08.34 Huti gađali dva broda u Adenskom zalivu

Jemenski Huti gađali su dva broda, MSC DEGO i MSC GINA u Adenskom zalivu koristeći brojne balističke rakete i dronove, rekao je vojni portparol Huta Jahja Sarea u televizijskom obraćanju.
Kako prenosi "Reuters", Sarea je rekao da je grupa takođe ciljala brod MSC VITTORIA u Indijskom okeanu i ponovo u Adenskom zalivu.

AP/AP Photo

 

08.13 Bajden upozorio Izrael: Nema isporuka oružja ako krenete na Rafu

Predsednik Džo Bajden prvi put je javno upozorio Izrael da će SAD prestati sa isporukama oružja ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafu, poslednji preostali grad u Gazi koji nije srušen.

"Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafu, ja ne isporučujem oružje koje će biti korišćeno u te svrhe", rekao je Bajden u intervjuu za CNN.

Bajden je priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Gazi, ali i da će uprkos tome SAD nastaviti da obezbeđuju odbrambeno oružje Izraelu, uključujući i PVO sisteme za Gvozdenu kupolu. Kako kaže, još uvek nisu pređene sve "crvene linije" SAD.

"Nastavićemo sa težnjama da Izrael bude siguran u pogledu Gvozdene kupole i njihove sposobnosti da odgovore na napade. Ali jeste, jednostavno je pogrešno. Nećemo isporučivati oružje i artiljerijske granate", rekao je on.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

07.55 Erdan: Izraelska vlada razočarana zbog odluke SAD o obustavi isporuka municije

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je da je njegova vlada razočarana zbog obustave isporuka američkih bombi Izraelu. "To je vrlo razočaravajuća odluka, čak frustrirajuća", rekao je ambasador Erdan za vesti "Kanala 12" i dodao da ne misli da ta odluka ukazuje na širi prekid američke pomoći Izraelu, prenosi "Times of Israel".

Erdan je ocenio da ova odluka proističe iz političkog pritiska Kongresa na administraciju predsednika Bajdena, iz protesta na univerzitetskim kampusima širom SAD i predstojećih predsedničkih izbora u SAD-u.

07.42 Otkazana "Parada ponosa" u Tel Avivu iz solidarnosti sa taocima u Gazi

U Tel Avivu neće biti održana godišnja Parada ponosa narednog meseca iz solidarnosti sa jevrejskim taocima koje je oteo Hamas 7. oktobra, saopštio je danas gradonačelnik izraelske prestonice Ron Huldaj.

Umesto redovne parade, Tel Aviv i LGBTQ+ organizacije odlučile da održe miting za "ponos, nadu i slobodu".

Parada u Tel Avivu, koja obično privlači desetine hiljada lokalnih stanovnika i mnoge iz celog sveta, smatra se vrhuncem gradskog godišnjeg kalendara u poslednjih 25 godina, sa masovnim uličnim svečanostima koje slave izraelsku LGBTQ+ zajednicu, prenosi "Times of Israel".

Tanjug/AP

 

06.30 Ostin: Predsednik SAD odlučio da se zaustavi isporuka municije Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu doneta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.

"Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael", rekao je Ostin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije doneta konačna odluka "šta će biti sa tom pošiljkom", prenosi "Reuters".

Američka administracija zaustavila je prošle nedelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafu, preneo je "AP" pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

 06.13 Bez napretka u pregovorima u Kairu

Izrael ne vidi znake napretka u pregovorima o primirju sa Hamasom uz posredovanje Egipćana koji bi omogućio oslobađanje talaca u Gazi, kaže izraelski zvaničnik. Međutim, jerusalimska delegacija pregovarača srednjeg nivoa za sada će ostati u Kairu, naveo je zvaničnik, prenosi "Times of Israel".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet