Fokus

Florida protiv Bajdenovog pokušaja blokade pravila: Doktori dužni da pruže medicinsku negu transrodnim osobama

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

21:32

Florida protiv Bajdenovog pokušaja blokade pravila: Doktori dužni da pruže medicinsku negu transrodnim osobama
Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovna tužiteljka Floride Ešli Mudi i Katoličko lekarsko društvo (CMA) danas su podneli tužbu protiv administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena u cilju blokiranja pravila prema kojem su doktori dužni da pruže medicinsku negu transrodnim osobama ili se suoče s kaznom.

Američko Ministarstvo zdravlja u ponedeljak je objavilo pravilo protiv zdravstvene diskriminacije na osnovu rodnog identiteta, a koje je zasnovano na antidiskriminacionoj odredbi unutar Zakona o pristupačnoj nezi.

Poznatiji kao Obamaker, to je nacionalni zakon o zdravstvenom osiguranju koji zabranjuje polnu diskriminaciju, prenosi Rojters.

U svojoj žalbi, Mudi i CMA su naveli da novo pravilo važi mimo zakona protiv diskriminacije.

Tvrde da bi ovo pravilo nateralo lekare da obezbede, a osiguravajuće kuće da plate tretmane koji uključuju blokatore puberteta, hormone i operacije za transrodne maloletnike i odrasle, protiv njihovih medicinskih ili etičkih stavova.

U tužbi u takođe napomenuli da se ovo pravilo kosi sa zakonom Floride, koji zabranjuje takve tretmane za maloletna lica.

''Ovo pravilo gazi preko nastojanja država da zaštite svoje građane i nećemo stajati po strani dok Bajden opet pokušava da iskoristi silu savezne vlade za nezakonito gušenje napora Floride da zaštiti decu'', saopštila je Mudi.

Ona i CMA tvrde da ovo pravilo takođe krši pravo lekara na slobodu govora i slobodu veroispovesti prema prvom amandmanu Ustava SAD i zahtevaju od suda da blokira njegovo sprovođenje.

Bajden je izvršnom uredbom 2022. naložio saveznim agencijama kao što je Ministarstvo zdravlja da obezbedi pristup rodno-afirmativnoj nezi i spreči diskriminaciju transrodnih osoba.

Države koje predvode republikanci su zabranile ovakvu vrstu medicinske usluge za maloletnike i učestvovanje transrodnih žena na sportskim takmičenjima u ženskoj kategoriji.

Prošle nedelje, nekoliko republikanskih država tužilo je administraciju zbog pravila kojim bi se ukinulo federalno finansiranje za škole i univerzitete u slučaju diskriminacije transrodnih učenika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet