Fokus

Praznik donosi radost milionima ljudi: Koje sve hrišćanske crkve danas proslavljaju Uskrs?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2024

-

13:48

Praznik donosi radost milionima ljudi: Koje sve hrišćanske crkve danas proslavljaju Uskrs?
Praznik donosi radost milionima ljudi: Koje sve hrišćanske crkve danas proslavljaju Uskrs? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za razliku od Božića, koji se u hrišćanstvu proslavlja 25. decembra i spada u nepokretne praznike, Uskrs je pokretni praznik, čije proslavljanje zavisi od načina računanja. Poznata razlika u kalendarima po kojima crkve računaju vreme, tj. podela na Julijanski i Gregorijanski kalendar, dovela je do različitog vremena proslavljanja praznika na istoku i zapadu.

Sem pravoslavnih pomesnih crkava, Vaskrs danas proslavljaju i druge hrišćanske zajednice istoka, što dovodi do zaključka da današnji praznik proslavlja najširi mogući dijapazon naroda, sa različitim kulturama, tradicijama, ujedinjenim oko jednog događaja.

Vaskrs proslavljaju i autonomne i samoupravne pravoslavne crkve

Autokefalne (samostalne) pravoslavne crkve koje proslavljaju Vaskrs obuhvataju većinu zemalja istočne i srednje Evrope, ali i dijasporu tih naroda. Pa tako među autokefalne crkve ubrajamo četiri "stare" patrijaršije i to: Carigradsku, Aleksandrijsku, Antiohijsku i Jerusalimsku. Nakon njih u diptihu pronalazimo i Rusku, Srpsku, Gruzijsku, Rumunsku, Bugarsku, Kiparsku, Grčku, Albansku, Poljsku, Američku i Makedonsku pravoslavnu crkvu, ako i Pravoslavnu crkvu Čeških i Slovačkih zemalja.

Od autonomnih pravoslavnih crkava imamo Finsku, Kinesku i Japansku pravoslavnu crkvu, dok Sinajska arhiepiskopija na poluostrvu Sinaj deluje u okviru Jerusalimske patrijaršije, ali je u jednom delu autonomna u odnosu na nju.

Za Rusku pravoslavnu crkvu je karakteristično i to da prepoznaje samoupravne pravoslavne crkve, od kojih imamo Letonsku, Estonsku i Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (koja je i autonomna, pa ima status viši od svih drugih autonomnih i samoupravnih ruskih crkava), kao i Rusku zagraničnu pravoslavnu crkvu (RPC u inostranstvu nastala u vreme komunizma). Postoji takođe i Beloruski egzarhat Moskovske patrijaršije, koji deluje na prostoru Belorusije, a u kanonskom jedinstvu drži pravoslavne vernike u Belorusiji.

Tanjug AP/Dmitri Lovetsky

 

Inače, Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je vaskršnju liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj je prisustvovao predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Rusija prolazi kroz sudbonosna iskušenja i Crkva se moli da Gospod zaštiti granice otadžbine", rekao je patrijarh Kiril u besedi u Sabornom hramu, javila je RIA Novosti.

Čestitajući vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog, on je pozvao na molitvu za vlast i vojsku, za "one koji danas gube zdravlje i živote braneći otadžbinu".

Blagodatni oganj iz Jerusalima prenet je sinoć u Saborni hram Hrista Spasitelja, kao i u još 15 crkava u Moskvi. Unela ga je delegacija Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog, koja ga je primila u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg.



Proslava Uskrsa u Rumuniji - Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Orijentalne, tj. drevnoistočne, pravoslavne crkve takođe Vaskrs proslavljaju danas

Osim pravoslavnih crkava, koje su u međusobnom jedinstvu, na istoku postoje i druge hrišćanske zajednice, koje su u raznim istorijskim periodima otpale od pravoslavne crkve, te se iz ugla pravoslavnih smatraju jereticima. Najveća takva zajednica okuplja "miafizitske" crkve, koje u većini Vaskrs proslavljaju danas, pa tako imamo Eritrejsku, Etiopsku, Koptsku, Malankarsku (Indijsku) i Sirijsko orijentalno-pravoslavnu crkvu. Jermenska apostolska crkva, iako miafizitska, Vaskrs proslavlja kada ga proslavlja i katolička crkva.

Vaskrs je "Praznik nad praznicima", najveći i najznačajniji hrišćanski praznik, i donosi radost milionima ljudi, te se proslavlja na svim kontinentima.

Takođe, na svim kontinentima na svojim jezicima vernici se pozdravljaju jedinstvenim vaskršnjim pozdravom - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Kako se proslavlja Uskrs u svetu pogledajte u galeriji ispod:

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet