Fokus

Spor Brazila i Maskove kompanije: Sud zahteva od platforme X da se izjasni o nepoštovanju odluke o blokiranju naloga

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2024

-

08:44

Spor Brazila i Maskove kompanije: Sud zahteva od platforme X da se izjasni o nepoštovanju odluke o blokiranju naloga
Tanjug/AP/Rick Rycroft - Copyright Tanjug/AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Sudija brazilskog Vrhovnog suda dao je platformi X rok do petka da objasni zašto se nije u potpunosti pridržavala ranijih odluka kojima je kompaniji u vlasništvu milijardera Ilona Maska naloženo da blokira određene naloge.

Odluka je deo istrage koju je ranije ovog meseca pokrenuo sudija Aleksandar de Moraes protiv Maska, nakon što je milijarder rekao da će ponovo aktivirati naloge na mreži X za koje je sudija naredio da se blokiraju.

Izveštaj brazilske federalne policije u koji je Rojters imao uvid, pokazao je da su nalozi na mreži X za koje su lokalni sudovi naredili blokiranje i dalje bili aktivni na platformi do početka aprila, što je u suprotnosti sa prethodnom izjavom kompanije.

"Od predstavnika društvene mreže X se traži da se izjasni o neusaglašenosti istaknutoj u izveštaju koji je podnela policija", napisao je Moraes u odluci.

Moraes istražuje "digitalne milicije" koje su optužene za širenje lažnih vesti i poruka mržnje tokom vlade bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, a takođe vodi istragu o navodnom pokušaju Bolsonara da izvede državni udar.

Ranije su advokati koji zastupaju Maskovu platformu rekli da je platforma blokirala 226 naloga od 2022. godine, nakon naloga suda ili najvišeg izbornog suda u Brazilu, dodajući da su nalozi i dalje blokirani i da im nije dozvoljeno da emituju video snimke uživo.

Advokati su takođe rekli da će mreža X poštovati svaku odluku oba suda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet