Fokus

Jermenska zajednica optužila Azerbejdžan za genocid: Predati dokumenti i svedočenja Međunarodnom krivičnom sudu

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2024

-

23:29

Jermenska zajednica optužila Azerbejdžan za genocid: Predati dokumenti i svedočenja Međunarodnom krivičnom sudu
Jermenska zajednica optužila Azerbejdžan za genocid: Predati dokumenti i svedočenja Međunarodnom krivičnom sudu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija za ljudska prava koja predstavlja etničke Jermene predala je danas Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) dokumente u kojima navodi da Azerbejdžan vrši genocid nad njima.

Grupa od oko 30 ljudi okupila se ispred suda u Hagu kako bi predala više od 100 stranica dokumenata, a organizacija za ljudska prava je saopštila da je predala dosije dokaza koji sadrži svedočenja više od 500 žrtava i svedoka.

Advokati Centra za istinu i pravdu sa sedištem u Kaliforniji (CFTJ), kažu da postoji dovoljno dokaza da se otvori zvanična istraga protiv predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i drugih najviših lidera za genocid. 

Oni su podneli takozvano saopštenje iz člana 15 u kojem pozivaju glavnog tužioca MKS Karima Kana da ispita navodne zločine, navodi AP.

Prema proceduri, Kanova kancelarija treba da razmotri podnete dokaze i utvrdi da li će sud otvoriti istragu, a proces donošenja odluke može da traje mesecima.

Pravni stručnjaci kažu da bi genocid mogao biti van domašaja suda, budući da Jermenija jeste član MKS-a, ali Azerbejdžan nije, šro ostavlja tužiocima nadležnost samo za zločine počinjene na teritoriji Jermenije. 

AP podseća da je Nagorno-Karabah međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana.

Prisiljavanje skoro celokupnog stanovništva da se preseli u Jermeniju, međutim, moglo bi biti u nadležnosti suda jer se prisilna deportacija smatra zločinom protiv čovečnosti, a MKS je preuzeo sličan slučaj protiv etničkog čišćenja Rohindža populacije iz Mjanmara u Bangladeš.

Dugogodišnje tenzije između Jermenije i Azerbejdžana eskalirale su 2020. u vezi sa spornim regionom Nagorno-Karabah, a u tom sukobu je poginulo više od 6.600 ljudi. 

Ovaj region se nalazi unutar granica Azerbejdžana, ali je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga od kraja separatističkog rata 1994. godine.

Prošle godine, nakon vojne kampanje, Azerbejdžan je ponovo zauzeo spornu teritoriju, a nakon što je Baku povratio punu kontrolu nad Karabahom, koji je imao oko 120.000 stanovnika.

Više od 100.000 etničkih Jermena iz regiona je pobeglo, iako je Azerbejdžan rekao da su dobrodošli da ostanu i obećao da će njihova ljudska prava biti osigurana.

Pre azerbejdžanske ofanzive, Jermenija i bivši glavni tužilac MKS Luis Moreno Okampo optužili su Azerbejdžan da je počinio genocid stvarajući uslove za uništavanje karabaških Jermena.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet