Fokus

Euronews svet: Smrt humanitaraca prelomna tačka rata u Gazi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2024

-

22:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dva izraelska napada bila su u fokusu pažnje ove nedelje. Onaj na iranski konzulat u Damasku, a potom i na konvoj sa međunarodnim humanitarnima radnicima. Može li to da promeni tok rata u Gazi? Gost u studiju je spoljnopolitički konsultant Mladen Lišanin.

Još jedan rat na tlu Evrope nije ni blizu kraja. Da li svedočimo ratu iscrpljivanja, kakve su šanse za pregovore Kijeva i Moskve i koliko još dve strane mogu da vode rat za Euronews Srbija govorio je Edvard Lukas, britanski pisac, novinar i stručnjak za bezbednost.

Izrael se ne suočava samo samo sa problemima na međunarodnoj sceni, već i na unutrašanjem planu. Nezadovoljni građani danima protestuju ispred Kneseta zahtevajući hitan prekid vatre, oslobađanje talaca, ali i ostavku premijera Netanjahua i nove izbore. Šta se dešava na politIčkoj sceni Izraela objašnjava Josi Mekelberg, viši saradnik programa za Bliski istok i severnu Afriku Četam hausa.

Svet je ove nedelje potresla vest da je u osnovnoj školi u finskom gradu Vanta došlo do pucnjave u kojoj je ubijen jedan dečak, dok su dve devojčice u teškom stanju. Kako se Finska nosi sa fatalnom pucnjavom u školi u priči Nataše Đulić Banović.

Prošlo je trideset godina od genocida u Ruandi 1994. godine u kojem je ubijeno više od 800.000 ljudi. Da li je ono što se tada desilo u Runadi promenilo pogled medjunarodne zajednice na taj deo Afrike i gde je danas Runada komentariše profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji Radmila Nakarada.

Pridnjestrovlje je ponovo u središtvu pažnje zbog uticaja rata u Ukrajini, a naša ekipa proveravala je kako izgleda život na liniji razdjavanja.

Opširnije pogledajte u videu na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet