Politika

Kurtijev predlog u pet tačaka: Vanredni izbori na severu, ali pre toga "krivično gonjenje" onih koji su napali policiju

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

12:32

Kurtijev predlog u pet tačaka: Vanredni izbori na severu, ali pre toga "krivično gonjenje" onih koji su napali policiju
Kurtijev predlog u pet tačaka: Vanredni izbori na severu, ali pre toga "krivično gonjenje" onih koji su napali policiju - Copyright Tanjug/AP/DOPISNIK KiM

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je međunarodnim predstavnicima predao svoj predlog od pet tačaka za rešenje situacije na severu Kosova i Metohije, među kojima je i raspisivanje vanrednih izbora na severu.

On je, međutim, na pres konferenciji, kao prvu tačku svog predloga naveo "sprovođenje zakona" u četiri opštine na severu, kao i "identifikaciju i krivično gonjenje" onih koji su napali policiju, pripadnike KFOR-a i novinare.

Sledeća tačka je da se, po njegovim rečima, "kriminalne grupe" povuku sa severa pokrajine i da se zaustave njihove, kako je naveo, "kriminalne aktivnosti". Kurti predlaže i da takozvana kosovska policija, KFOR i EULEKS na svakih 15 dana sprovode zajedničke bezbednosne procene.

Tek kao četvrtu tačku on je istakao da će prištinska vlada, "u koordinaciji sa svim akterima", raspisati vanredne izbore u četiri severne opštine, koji će, kako je rekao, biti održani u "slobodnoj i demokratskoj atmosferi".

Kurti je, takođe, predložio da se Beograd i Priština "odmah vrate dijalogu" u kome EU obezbeđuje sprovođenje postignutih dogovora i da se "u narednoj sedmici organizuje sastanak na visokom nivou".

On je izjavio da je o predlogu od pet tačaka razgovarao sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom. Pre konferencije za medije Kurti se u Prištini sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Kurti pozvao Ramu da predstavi "predlog za albansku manjinu" Aleksandru Vučiću

Kurti je rekao i da bi premijer Albanije Edi Rama, umesto što je izneo predlog nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), trebalo da izađe sa predlogom za albansku manjinu u Srbiji. 

Kurti je pozvao Ramu da takav predlog predstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sledećem sastanku "Otvorenog Balkana", prenosi Reporteri.

"Ne sumnjam da premijer Edi Rama smatra da je njegov predlog nacrta statuta dobar i u tom slučaju predlažem da premijer Edi Rama ovaj nacrt statuta za nacionalne manjine predstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sledećem sastanku za Otvoreni Balkan za Albance u dolini", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da smatra da bi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu trebalo da bude održan u toku ove nedelje i da je zatražio da takav bude hitno održan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija